Κάμερον, Κλεγκ και Μίλιμπαντ σπεύδουν αύριο στη Σκοτία για να καλέσουν τους Σκοτσέζους να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παρακάλεσε θερμά τους Σκοτσέζους να μην ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, δεσμευόμενος να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει αδιάσπαστο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις δηλώσεις που έκανε αφού ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει αυτή την εβδομάδα από την συνεδρίαση υποβολής ερωτήσεων στον πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων επειδή θέλει να συνεχίσει την εκστρατεία του υπέρ της διατήρησης της ένωσης της Σκοτίας με την Βρετανία, ο Κάμερον επέμεινε πως το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί η Σκοτία να παραμείνει μέρος του.
Ο ίδιος τόνισε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους Σκοτσέζους να παραμείνουν. «Θα κάνω ό,τι μπορώ», είπε στο BBC.
«Το σωστό μέρος για να βρίσκομαι δεν είναι το Ουεστμίνστερ για τις Ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό· είναι η Σκοτία για να ακούσω τον κόσμο, να μιλήσω στον κόσμο», πρόσθεσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Σε τελευταία ανάλυση, στο λαό της Σκοτίας επαφίεται να αποφασίσει, αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο —και μιλώ ως ο πρωθυπουργός— θέλει να μείνουν».
Εξάλλου ο Κάμερον είπε ότι εκτός από τον ίδιο, οι ηγέτες και των άλλων δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας θα μεταβούν στη Σκοτία στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του «όχι» αντί να μείνουν στο Λονδίνο για την εβδομαδιαία διαδικασία της υποβολής ερωτήσεων στον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου για το εάν η Σκοτία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της ή όχι είναι πολύ αμφίρροπη για να γίνουν προβλέψεις, ο Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Εντ Μίλιμπαντ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού) Νικ Κλεγκ ανέφεραν σε μια κοινή τους ανακοίνωση πως αποφάσισαν να παραλείψουν την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία για να κορυφώσουν την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.
«Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν — αλλά υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούμε παθιασμένα: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα μαζί», ανέφεραν οι τρεις πολιτικοί στην κοινή τους ανακοίνωση.
«Για αυτό όλοι μας συμφωνήσαμε ότι ο τόπος όπου είναι σωστό να βρισκόμαστε αύριο είναι στη Σκοτία», προστίθεται στο κείμενο.