Δύο «ασύμμετρες απειλές» μπροστά στα νέα της καθήκοντα για την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού». Λίγες ώρες μόνο έχουν παρέλθει από τη στιγμή που η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέλαβε με την παραπάνω δέσμευση, κρατώντας τα ηνία της χώρας και έχοντας μεταβεί πια από την νομική επιστήμη στην … Ηρώδου Αττικού.
Μόνο που στην περίπτωση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κάθε μια λέξη από τον χθεσινό της όρκο στη Βουλή των Ελλήνων ενώπιον του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και κυρίως του ελληνικού λαού αποκτά πραγματικό νόημα σε κάθε λεπτό που περνά από την επίσημη άφιξή της στο Προεδρικό Μέγαρο. Πέρα από το προσωπικό, τους συνεργάτες και την Προεδρική Φρουρά, την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε και… η κρισιμότητα των στιγμών, υπό τις οποίες ανέλαβε την βαριά ευθύνη του «αρχηγού του κράτους», καθώς ο κορονοϊός επισκίασε ακόμη και την προεδρική ορκωμοσία. Ελάχιστα άτομα, απολυμαντικά υγρά και τυπικές διαδικασίες ανέτρεψαν άρδην το πρωτόκολλο της πιο σημαντικής πολιτειακής στιγμής στη χώρα, αφού η χρονική συγκυρία βρίσκει την Ελλάδα να αμύνεται απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες μιας παγκόσμιας πανδημίας.
«Καυτή» ατζέντα
Δεν είναι, όμως, μόνο ο κορονοϊος που ανέτρεψε σταθερές και δεδομένα δεκαετιών τις τελευταίες ώρες, ούτε και συνιστά τη μοναδική «ασύμμετρη απειλή» για τη χώρα. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκκινεί τη δραστηριότητά της από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να ενημερωθεί δια ζώσης για την τρέχουσα κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, αποδεικνύει ότι η κ. Σακελλαροπούλου έχει ήδη ιεραρχήσει στην ατζέντα της ανάγκες και προτεραιότητες. Παράλληλα, η πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις Ένοπλες Δυνάμεις ερμηνεύεται και ως «ψήφος εμπιστοσύνης» προς το στελεχιακό δυναμικό τους, τη στιγμή που οι αντοχές του δοκιμάζονται στον Έβρο και το Αιγαίο. Σταθμίζοντας τα δεδομένα, η νέα Πρόεδρος μοιάζει να έχει αποκρυσταλλώσει το διεθνές και ευρωπαϊκό τοπίο σε σχέση με τις νέες τις αρμοδιότητες, δηλώνοντας στα πρώτα λεπτά μετά την ορκωμοσία της πως «την χρονική αυτή στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία», στέλνοντας δηλαδή με το «καλημέρα» μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από την Ηρώδου Αττικού. «Είναι μια δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση» εκτίμησε η ίδια, εξίσωση που την απασχολεί ήδη προσωπικά.
Μέλλον για όλους
Παρά τις αντιξοότητες, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε έναν οραματικό τόνο από στις πρώτες επίσημες δηλώσεις της. «Σήμερα, σε ένα κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, ενώ πρόσθεσε ότι «με βάση τις αξίες αυτές, ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους».
Η ισχυρή, άλλωστε πολιτική νομιμοποίηση είναι ένα από τα «όπλα» της νέας Προέδρου, μια παρακαταθήκη που μετέφερε μαζί με τα προσωπικά της αντικείμενα στο νέο της γραφείο, στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου, αφού υπέρ της εκλογής της ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Η καθολική της αποδοχή αποτελεί από μόνη της πρόκληση, καθώς αφήνει στην νέα Πρόεδρο περιθώρια κινήσεων με ευρύτερο συμβολισμό, ως η πρώτη στην νεότερη ιστορία γυναίκα εκλεγμένη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. «Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες» ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου, ανοίγοντας το δρόμο για τη δυναμική εκπροσώπηση των γυναικών στην κορυφή της ηγεσίας.
Το προεδρικό επιτελείο
Αν η γυναικεία παρουσία θα ενισχυθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο είναι ένα από τα ζητούμενα της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου. Προς το παρόν, θηλυκού γένους στην Ηρώδου Αττικού είναι η παρουσία της Δικαιοσύνης ως ο ενδιάμεσος κρίκος, που ενώνει τους περισσότερους συνεργάτες της νέας Προέδρου μεταξύ τους. Διακεκριμένος νομικός, ο Πρέσβης κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, αναλαμβάνει κατά πληροφορίες, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ για τη θέση του Διευθυντή του Νομικού Γραφείου φέρεται ως επικρατέστερος ο Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος μέχρι σήμερα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ρόλο στο προεδρικό επιτελείο φαίνεται πως αναλαμβάνουν ακόμη ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Γεραρής και ο Σύμβουλος της Επικρατείας, Βασίλης Ανδρουλάκης.
Ευχές από τη Λευκωσία
Στις πρώτες της ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο, ποδαρικό στις επαφές της με άλλους ηγέτες έκανε στην κ. Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σπεύδοντας να ευχηθεί στην ομόλογό του μέσω τηλεγραφήματος. Παρότι το τηλεγράφημα του Κύπριου Προέδρου ήρθε πρώτο, μαζί με την πρόσκλησή του για εθιμοτυπική επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στην Μεγαλόνησο, η νέα Πρόεδρος αποδέχτηκε αμφότερα πρόσκληση και ευχές, ακόμη και αν η επίσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, όπως θα επιθυμούσε, λόγω της κρίσης του κορωνοϊου. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ευχαριστήσει τον κ. Αναστασιάδη για την αποστολή μηχανοκίνητης μονάδας στον Έβρο, γεγονός για το οποίο ήταν ήδη ενήμερη.