Ελλάδα

Κάτι τρέχει με τον ΟΚΑΝΑ, μετά τα σκάνδαλα

okana.png

Εδώ και τέσσερις μήνες η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ είναι ουσιαστικά στον «αέρα», καθώς η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είναι σύννομη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αιμίλιου Νεγκή στο virus.com.gr, το Δ.Σ. του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών διορίστηκε στις 6 Ιουνίου του 2014 (ΦΕΚ 326/6-6-2014) και ενώ είχε ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Είχε προκληθεί σάλος, γιατί είχε διοριστεί ο δημοσιογράφος Γιάννης Δαραβίγκας, ως αναπληρωτής πρόεδρος του οργανισμού.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Δαραβίγκας απομακρύνθηκε από τον Μάκη Βορίδη με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο διορισμός του Δ.Σ. είναι παράνομος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς προσκρούει στο Νόμο περί Ναρκωτικών, Ν. 4139/20-3-2013. Ειδικότερα, το άρθρο 52 του νόμου αναφέρει ρητώς για το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ ότι:
«Στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεωτικά μετέχουν ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου δίωξης ναρκωτικών και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ή οι αναπληρωτές τους. Από τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να είναι ένας πτυχιούχος σχολών επιστημών υγείας, ένας ανθρωπιστικών επιστημών (ψυχολόγος, κοινωνιολόγος) και ένας επιστήμων νομικής με αναγνωρισμένο έργο στον οικείο τομέα. Στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ μπορεί να συμμετέχουν και μέλη ΔΕΠ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ειδικοτήτων σχετικών με τη δράση και τους σκοπούς του οργανισμού…».
Σύμφωνα όμως με το ΦΕΚ 326/6-6-2014 το Δ.Σ. περιλαμβάνει εκτός από τον πρόεδρο, τρεις οικονομολόγους (Γεώργιο Μαριδάκη, Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, Δημήτριο Παπαθεοδωρόπουλο) και μία νοσηλεύτρια (Ελένη Τσάγκαρη) που είναι ταυτόχρονα και διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα