Ο υπουργός Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλίας και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσαν τους ισχυρισμούς περι διπλών συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ κατά την παρουσία τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ
Να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα περι ύπαρξης διπλών συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων.
«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να μην υπονομεύει την προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι σεβόμαστε την Βουλή και δεν μένει τίποτα αναπάντητο αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας» τόνισε αρχικά ο κ. Κικίλιας για να απαριθμήσει τις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.
«Παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ τώρα έχουμε φτάσει τις 1.303. Προχωρήσαμε σε 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εν μέσω πανδημίας. Εχουμε κάνει από την αρχή της Πανδημίας περίπου 4.200.000 τεστ. Προχωρήσαμε στη Λειτουργία νέου Κέντρου Επιχειρήσεων αποκλειστικά για την διαχείριση των ασθενών COVID19 (ασθενών και ασυμπτωματικών) της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ. Προχωρήσαμε στην Αναβάθμιση του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος και δημιουργία νέου Κέντρου Επιχειρήσεων σε χρονικό διάστημα 4 ημερών στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ-ΒΕ)» τόνισε μεταξύ άλλων για να προσθέσει «Οργανώσαμε, σε συνθήκες πολέμου, μια πρωτοφανή εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να έχουμε εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας για το υγειονομικό μας προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί καθημερινά τόσο την πορεία εμφάνισης νέων κρουσμάτων, όσο και την καθημερινή χρήση των υλικών ΜΑΠ. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή που καθημερινά ενημερώνεται με τα αποθέματα αυτών των προϊόντων ανά νοσοκομείο και φορέα υγείας (αποθήκες Υγειονομικών Περιφερειών) και έχουν δημιουργηθεί δείκτες ανάλωσης ανά είδος για τον καλύτερο προγραμματισμό».
«Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει και κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης κορωνοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Κικίλιας για να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει διπλό ή παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.
«Ως προς τη λειτουργία του Μητρώου Covid-19. Το μητρώο φτιάχτηκε και λειτούργησε εν μέσω Covid με διατάξεις ΠΝΠ στα τέλη Μαρτίου 2020. Τηρείται κατ’αρχάς από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση και οι φορείς ιχνηλάτησης όπως η Πολιτική Προστασία αλλά φυσικά και όλοι οι φορείς υγείας νοσοκομεία, διαγνωστικά και θεράποντες.
Όπως καταλαβαίνετε το μητρώο δεν προϋπήρχε της πανδημίας. Δημιουργήθηκε μέσα σ’αυτήν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κινδύνου από Λοιμογόνους παράγοντες, τη γνωστή επιτροπή των γιατρών.
Ηταν και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του Covid αλλά δεν είναι το μοναδικό.
Εχετε μάλιστα αναγάγει το Μητρώο και τον ΕΟΔΥ ως μόνα εργαλεία στην εκτίμηση της πορείας της πανδημίας. Το μητρώο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, είναι όμως ταυτόχρονα το πιο όψιμο και φυσικά πλαισιώνεται από πλήθος άλλων κριτηρίων για την πορεία της πανδημίας. Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το Υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα .
Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες, -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση – εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους.
Επίσης τα ποσοστά νοσηλειών από Covid, η παρατήρηση των κλινών, των νοσηλευόμενων από τη συγκεκριμένη ασθένεια και των θανάτων μας αποτελούν στοιχεία καθορισμού των συνολικών αποφάσεων σε συνδυασμό με τα ανωτέρω στοιχεία.
Άρα η εικόνα είναι εξαιρετικά σύνθετη, πολυπαραγοντική και ανεπίδεκτη αναίρεσης από τυχόν αστοχίες, παραλείψεις αναγραφής κλπ σε μία από τις εφαρμογές όπως το Μητρώο.
Συμπέρασμα: To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση μας έχει βοηθήσει πολύ , είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε «Βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με αυτή τη μάχη του αόρατου εχθρού η δουλειά μας όμως στην πολιτική προστασία είναι να αντιμετωπίζουμε κάθε κίνδυνο κάθε πρόκληση γι’ αυτό κάναμε το καθήκον μας έχοντας ήδη προχωρήσει από το Φεβρουάριο στην σύσταση της διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων διαχειριστήκαμε τον ίδιο μήνα την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση».
Σε διάψευση των ισχυρισμών περι διπλών συστημάτων καταγραφής προχώρησε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.