Υγεία

Κίνδυνοι για τον εφοδιασμό της Ελλάδας με φάρμακα σε ενδεχόμενο Grexit

486C622510580DB514B170FC5791EDBC.jpgΟι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τις παραδόσεις των σκευασμάτων τους στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο εφοδιασμός της χώρας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση επειγόντως.

«Στο χειρότερο σενάριο του ‘Grexit‘, πιστεύουμε ότι η ακεραιότητα της φαρμακευτικής εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, κάτι που θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ανέφερε η ομοσπονδία των ενώσεων βιομηχανιών του κλάδου σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τις παραδόσεις των σκευασμάτων τους στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς αυτές αυξάνονται, προειδοποίησαν ωστόσο ότι ο εφοδιασμός της χώρας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση επειγόντως.

Το περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε στον επίτροπο Υγείας της ΕΕ Βίτενις Αντριουκάιτις ο Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA), περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι εισαγωγές φαρμάκων που σώζουν ζωές, καθώς και οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, είναι στην κορυφή του καταλόγου των προϊόντων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και πλησιάσει την έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι βιομηχανίες του φαρμάκου αντιμετωπίζουν ηθικό δίλημμα να μην διακόψουν τον εφοδιασμό και σε έκτακτη συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σήμερα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Αλλά παρά τις όποιες ενέργειες των εταιρειών ενδέχεται παρ’ όλ’ αυτά να υπάρξουν ελλείψεις εάν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα για την μεταπώληση σκευασμάτων σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον Μπεργκστρόμ, εταιρίες όπως οι Roche, Novartis, Pfizer και Sanofi θα συνεχίσουν τις παραδόσεις αλλά ζητούν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ρόιτερς είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι οφείλεται σε φαρμακευτικές εταιρείες από νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακριβώς τις τιμές αναφοράς διαφόρων σκευασμάτων.

You may also like

More in Υγεία