Τι είπε στη συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποια μέτρα αναμένεται να χαλαρώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα – «Διαβατήριο» για την τουριστική περίοδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ο «χάρτης εξόδου» από την κρίση της ΕΕ
Τον «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση έως την Παρασκευή, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown, μέσω του οποίου θα επανέλθει η δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και βέβαια ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Κομβικό ρόλο στο σχέδιο της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, διαδραματίζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο προωθείται με ταχείς ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «διαβατήριο για την ασφαλή επανέναρξη των μετακινήσεων από κράτος σε κράτος.
Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει την Παρασκευή, προκειμένου να καθορίσει τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, πάντα σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την πρόοδο των εμβολιασμών. Ακολούθως την ίδια ημέρα, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές. Οι αλλαγές που θα αφορούν τα Σαββατοκύριακα, θα ισχύσουν από την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαρτίου. Η κατάσταση, πάντως, μετά και τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΕΟΔΥ (3.465 κρούσματα και 630 διασωληνωμένοι), είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού βρίσκονται τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα (22/3), είναι πιθανόν να δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα δέχονται πελάτες μόνο με ραντεβού. Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η απαγόρευση ξεκινά στις 19:00. Οι σκέψεις είναι να ξεκινά από τις 21:00. Ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στη «σφαίρα» των «άμεσων» αλλαγών που εξετάζονται, είναι να επιτραπεί η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο, σε άλλες περιοχές, με τη χρήση του κωδικού 6, στο 13033. Μετά την τελευταία αυστηροποίηση των μέτρων, η άσκηση ή η βόλτα του κατοικιδίου, γινόταν μόνο με ποδήλατο ή πεζή.
Στις 22 Μαρτίου επίσης, υπάρχει η σκέψη να ανοίξει και ένα μέρος των δικαστηρίων. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα υπάρξει επέκταση μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 του ίδιου μήνα.
Στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως έχουν αναφέρει και μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς εφαρμόζονταν οι κανόνες, με την τήρηση των μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα:
-Έχει ακουστεί η ενεργοποίηση ενός νέου πενταψήφιου, του 13032, με χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τις αγορές, αλλά χωρίς περιορισμό απόστασης.
-Μία άλλη πρόταση είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη «δοκιμασμένη» μέθοδο του click away και click in shop.
-Από τα σενάρια δεν λείπουν και οι πιο… ριζοσπαστικές προτάσεις, με το άνοιγμα των καταστημάτων κανονικά, δηλαδή τους πελάτες να μπαίνουν δίχως ραντεβού, αλλά με μάσκες και αποστάσεις, όπως ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Αρχές Απριλίου τα σχολεία, μετά τις 15 η εστίαση
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει των «ατμομηχανή» για τους υπόλοιπους τομείς και ιδιαίτερα για τα σχολεία και την εστίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Το πότε ακριβώς θα ανοίξουν δεν έχει προσδιοριστεί, όπως και το αν θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες ή τμηματικά. Είναι ένα ακόμη θέμα που άπτεται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα στοιχεία με βάση την κατάσταση που θα επικρατεί την περίοδο εκείνη. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις την Τετάρτη, προανήγγειλε την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο, ενώ οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.
Το άνοιγμα της εστίασης φέρεται να εξετάζεται ως σενάριο για μετά τις 15 Απριλίου και σε πρώτη φάση, μόνο σε ανοικτούς χώρους, με αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Το πιθανό άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει σενάρια για «πράσινο φως» στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πολύ πρόωρο.
Ο «χάρτης» εξόδου από την κρίση της ΕΕ
Η ΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται στην πορεία προς μια πολιτική ισορροπίας και κοινής προσέγγισης, επισημαίνοντας τι πρέπει να γίνει για να επισπευστεί ο χρόνος ανάκτησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο και έλεγχο του ιού.
«Ενώ η επιδημιολογική κατάσταση απαιτεί συνεχή έλεγχο έως ότου επιτευχθεί επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής και βιώσιμη επανέναρξη των δραστηριοτήτων, για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και για να ξαναρχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:
-την ανάπτυξη ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού που θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις δοκιμές και την ανάρρωση
-κοινό πλαίσιο για τα μέτρα αντιμετώπισης
-καθοδήγηση σχετικά με πρόσθετες στρατηγικές δοκιμών, όπως η παρακολούθηση των λυμάτων για τον εντοπισμό παραλλαγών
-επενδύσεις σε διαγνωστικά μέσα και θεραπείες
Στην ανακοίνωση επισημαίνονται επίσης δράσεις για την οικοδόμηση παγκόσμιας ανθεκτικότητας μέσω του COVAX και ενός ενωσιακού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων.
Η συνέντευξη του Μητσοτάκη
Την ικανοποίηση του για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πρότασης για ένα «πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού», που θα διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς μετακινήσεις, εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παρεχώρησε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την αισιοδοξία του πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μια επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ επιβεβαιώνει πως εντός των επομένων 48 ωρών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η έκδοση του 30ετούς ομολόγου αποτελεί ακόμη μία απόδειξη πως η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση.
Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τον τουρισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς αντελήφθην ότι σε κάποιο σημείο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν την ανάγκη να ταξιδέψουν και εμείς θα είχαμε την υποχρέωση να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τότε υπήρξαν πράγματι κάποιες αντιδράσεις αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε και υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι σαφές πως θα διευκολύνει πολύ τα ταξίδια, εξέλιξη σημαντική για χώρες, όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό.
Πρόκειται για ένα απλό ψηφιακό πειστήριο ότι είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις αρνητικό τεστ, είτε έχεις αναρρώσει από τη νόσο του κορωνοϊού. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος σε κράτη, όπως η Ελλάδα χωρίς να πρέπει να παραμείνεις σε καραντίνα, ή να υποβληθείς σε τεστ στα σύνορα. Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί -όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί- απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις. Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλλει, ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι, που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί η πρόταση μου υιοθετήθηκε από την Κομισιόν και έγινε δεκτή επί της αρχής από τα όλα τα μεγάλα κράτη μέλη της Ένωσης. Είμαστε ανοιχτοί να δρομολογήσουμε μία ανάλογη συμφωνία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε ήδη κάνει με το Ισραήλ, καθώς έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του και γιατί η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Θα επαναλάβουμε τέτοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, καθώς αυτό το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο εργαλείο για τις διεθνείς μετακινήσεις.
Αναμένουμε μία πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως οι τουρίστες θα έλθουν στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Έχουμε ήδη θέσει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για να βεβαιωθούμε πως οι τουρίστες θα γευτούν την εμπειρία της χώρας μας χωρίς κανένα συμβιβασμό. Βάζουμε την ασφάλεια των ταξιδιωτών ως την πρώτη μας προτεραιότητα. Το πετύχαμε πέρσι θα το κάνουμε και φέτος, που έχουμε περισσότερα εργαλεία».
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι:
«Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται αναμένω πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Είμαστε ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον ρυθμό εμβολιασμού και όταν επιτύχουμε το ορόσημο στα τέλη Απριλίου να έχουμε δηλαδή εμβολιάσει -τουλάχιστον με την πρώτη δόση- όλους τους πολίτες άνω των 60 και όλους, που υποφέρουν από βαριά νοσήματα θα αποσυμπιέσουμε σημαντικά τα νοσοκομεία μας. Τότε αναμένουμε και μία σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα.
Συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ακολουθώντας τους κανονισμούς του ΕΜΑ.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και 4 με 5 εβδομάδες εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο».
Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου αποδεικνύει πως η Ελλάδα επέστρεψε
Τέλος, για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Προ 2 ετών θα ήταν αδιανόητη για την Ελλάδα η έκδοση 30ετούς ομολόγου, το επιτύχαμε φέτος, η προσφορά ήταν υπερδεκαπλάσια από το ποσό, που ζητούσαμε, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με ένα ελκυστικό επιτόκιο για τέτοιο ομόλογο. Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε υπό την έννοια ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την οικονομική κρίση. Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο, αναμένω ταχεία ανάπτυξη, όταν μετά το τέλος της πανδημίας, πολλοί επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά:
Julia Chatterley: Η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδια για ένα «διαβατήριο Covid» ή πιστοποίηση που θα επιτρέπει ταξίδια εντός του μπλοκ. Το πιστοποιητικό θα απαλλάσσει τους κατόχους του από μέτρα όπως η καραντίνα και θα μπορούσε να είναι σωτήριο για τις χώρες που στηρίζονται στην επανέναρξη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα. Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα που συνομιλούμε. Εάν θυμάμαι καλά, ήσασταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ, τον Ιανουάριο, που ζητήσατε τέτοιου είδους πιστοποίηση. Και αν θυμάμαι σωστά συναντήσατε κάποιες αντιδράσεις από ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη στην ΕΕ. Πώς νιώθετε σήμερα για αυτή την πρόταση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι αληθές Julia. Ήμουν ο πρώτος που έθεσα το ζήτημα ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν απολύτως ξεκάθαρο για μένα ότι προς την άνοιξη ή το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν πραγματικά την ανάγκη να ταξιδέψουν και ότι εμείς θα έπρεπε να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Όντως τότε υπήρχαν αντιδράσεις αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμως υιοθέτησε την ιδέα και κατέθεσε την πρότασή της για ένα Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, κάτι που είναι βεβαίως πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τι είναι το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό; Είναι πολύ απλό. Είναι ένα απλό ψηφιακό αποδεικτικό είτε ότι ο κάτοχός του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί, είτε ότι έχει υποβληθεί σε τεστ που βγήκε αρνητικό, είτε ότι έχει αναρρώσει από την Covid. Με αυτό το πιστοποιητικό θα μπορεί κανείς να εισέλθει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα χωρίς να μπει σε καραντίνα και χωρίς επιπρόσθετα τεστ στα σύνορα της χώρας.
Επομένως, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται, αναμένω πως αυτό το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καθιερωθεί στα ταξίδια και θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σκοπεύουμε να «εγκαινιάσουμε» την καλοκαιρινή σεζόν γύρω στις 15 Μαΐου και καθώς αναμένεται να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι πολίτες εντός της ΕΕ στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένω και σημαντική αύξηση των ταξιδιών. Συνεπώς, είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι αυτή η πρόταση υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει γίνει δεκτή επί της αρχής από όλα τα μεγάλα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Julia Chatterley: Πόσο σημαντική είναι η αύξηση που αναμένετε και πώς θα διευκολυνθεί η κατάσταση; Γιατί γνωρίζω ότι ήδη έχετε κάνει κάποια βήματα από μόνοι σας. Έχετε υπογράψει μια συμφωνία ήδη με το Ισραήλ, μια από τις χώρες που πρωτοπόρησαν στα ζητήματα εμβολιασμού, και επεξεργάζεστε συμφωνίες νομίζω με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Σερβία, που επίσης είναι μπροστά στο ζήτημα του εμβολιασμού. Αυτά είναι αξιοσημείωτα βήματα, αλλά γιατί χρειάστηκε να τα κάνετε μόνοι σας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού μας προέρχεται από την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε πως οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την ΕΕ θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν όσο πιο εύκολα γίνεται και χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς. Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια από πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύουμε να κινηθούμε με παραπλήσιο τρόπο. Όπως επισημάνατε, ξεκινήσαμε με το Ισραήλ καθώς το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού του. Και η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες από το Ισραήλ. Σκοπεύουμε λοιπόν να αντιγράψουμε αυτή την πρακτική και με άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένω πως αυτό θα είναι και το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε με στόχο να διευκολύνουμε τα ταξίδια.
Όπως είπατε, εξαρτόμαστε σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Καταφέραμε πέρσι να ανοίξουμε τον τουρισμό μας και μάλιστα με τρόπο ασφαλή. Υποδεχτήκαμε μόνο ένα μέρος των τουριστών που θα μπορούσαμε να είχαμε υποδεχθεί υπό κανονικές συνθήκες και όντως αναμένουμε μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος. Εκτός από το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε πως οι τουρίστες θα φτάσουν στη χώρα μας με τον πλέον ασφαλή τρόπο. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ώστε οι τουρίστες να απολαύσουν την «ελληνική εμπειρία» χωρίς συμβιβασμούς, πάντα όμως θέτοντας την ασφάλειά τους ως προτεραιότητα. Ήμασταν σε θέση να το κάνουμε πέρσι και σίγουρα θα το κάνουμε και φέτος ακόμα καλύτερα, δεδομένου ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας και επιπρόσθετα εργαλεία.
Julia Chatterley: Και γνωρίζω πως η δική σας διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ψηφιοποιημένη. Το έχω δει στην πράξη. Πως θα απαντούσατε σε μια κριτική που σας ασκείται, αλλά και στους προβληματισμούς στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τους οποίους λόγω του τουρισμού που άνοιξε πέρσι είχατε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων ενώ νωρίτερα είχατε καταφέρει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα απίστευτα καλά. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων Covid παρά τα προληπτικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βιώσει δεύτερο ή τρίτο κύμα της πανδημίας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη το τέταρτο κύμα. Βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο που αντιστοιχεί στο τρίτο κύμα που είχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες πριν από δύο περίπου μήνες. Ωστόσο, καθώς εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες, αναμένουμε πως θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την πανδημία πολύ πιο αποτελεσματικά. Και θα έλεγα πως είμαστε πιο μπροστά σε σχέση με τον προγραμματισμό. Είμαστε μια από τις χώρες με τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμού εντός της ΕΕ. Και γνωρίζουμε πως όταν θα φτάσουμε στο ορόσημο να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 τουλάχιστον με την πρώτη δόση και όλοι οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, περί τα τέλη του Απριλίου, τότε η πίεση στο σύστημα υγείας μας και τα νοσοκομεία μας θα μειωθεί σημαντικά. Επομένως, αυτό είναι το σημείο που θα μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ είναι σημαντικό. Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εκεί, οι άνθρωποι προφανώς νοσούν, αλλά το σύστημα υγείας τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς σημαντικές δυσκολίες. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς σε έναν-δύο μήνες. Και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Covid τους επόμενους 6 με 12 μήνες.
Julia Chatterley: Κατάφεραν επίσης να διασφαλίσουν την προμήθεια εμβολίων, ένα μέτωπο που η ΕΕ αντιμετώπισε προβλήματα. Εσείς χρησιμοποιείτε νομίζω το εμβόλιο της Pfizer και της AstraZeneca. Υπό το φως κάποιων προβληματισμών που εκφράστηκαν είδα ότι η Ελλάδα δεν ανέστειλε την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca εν μέσω αντιδράσεων από διάφορες χώρες που προκάλεσαν σύγχυση, όπως και της ρυθμιστικής αρχής της Ευρώπης. Ποια είναι η γνώμη σας ως προς αυτόν το χειρισμό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ευρώπη είναι περίπου δύο μήνες πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό του εμβολιασμού. Υπήρχαν ξεκάθαρα οφέλη από την αγορά των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για χώρες μεσαίου μεγέθους, όπως η Ελλάδα και σίγουρα υπήρξαν καθυστερήσεις που νομίζω αναγνωρίστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως σε επίπεδο ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών δεν υπήρξε κανένα μήνυμα που προκάλεσε σύγχυση. Ο EMA ήταν ξεκάθαρος υποστηρίζοντας ότι τα «υπέρ» του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν ξεκάθαρα των όποιων «κατά». Και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες που κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα και συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς μας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αναμένεται αύριο η απόφαση του EMA. Αν ο ΕΜΑ μας πει ότι θα πρέπει να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς, θα το κάνουμε αμέσως. Αλλά ειλικρινά, στο βαθμό που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην απόφαση αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο επίπεδο των κρατών-μελών. Βεβαίως κάθε χώρα είναι υπεύθυνη να χειριστεί το θέμα όπως η ίδια κρίνει ότι πρέπει να το χειριστεί. Αλλά εμείς έχουμε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις συστάσεις του EMA. Και μέχρι νεωτέρας θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού μας με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Julia Chatterley: Συγχωρέστε με. Αυτό εννοούσα. Αναφερόμουν στη σύγχυση που επικρατεί με βάση την αντίδραση των κρατών-μελών της ΕΕ, τις διαφορετικές αντιδράσεις από τα κράτη μέλη ως προς το ζήτημα αυτό. Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας μιλήσω για την Ελλάδα και αυτό που ακούω από φίλους -έχω περάσει και εγώ μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα- ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από το lockdown. Έχουν κουραστεί από την ανάγκη διαχείρισης της κρίσης. Και βλέπουν και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και αναρωτιούνται εάν η στρατηγική που εφαρμόζεται είναι η σωστή. Θα μας μιλήσετε για τη στρατηγική που εφαρμόζετε με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί πως ίσως στο κοντινό μέλλον η οικονομία θα αντιμετωπίσει προκλήσεις για άλλη μια φορά, δεδομένων και των δυσκολιών που έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν η ελληνική οικονομία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουν κουραστεί με το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Και αυτό που βλέπουμε ως κόπωση, η οποία σχετίζεται με την Covid, σε όλη την Ευρώπη έχει κοινά χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά περιορίσαμε την οικονομική μας δραστηριότητα τις τελευταίες 4 με 5 εβδομάδες καθώς περιμέναμε ένα τρίτο κύμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Και βέβαια το σύστημα υγείας μας υφίσταται πίεση, αλλά είμαστε ακόμα σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και είμαι απολύτως βέβαιος πως εάν δεν είχαμε κάνει τα βήματα που κάναμε πριν από έναν μήνα, θα ήμασταν αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρότερη κρίση. Και αναμένω πως η επιδημιολογική καμπύλη αυτού του κύματος θα επιπεδωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τις 10 επόμενες ημέρες, και μετά θα αρχίσει να κινείται καθοδικά. Γνωρίζετε πως αυτή είναι συνήθως η αλληλουχία.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή λοιπόν είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε. Πώς θα επιτρέψουμε στους πολίτες ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας χωρίς όμως να θυσιάσουμε τη γενικότερη στρατηγική μας; Εκεί έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας τώρα. Και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες 48 ώρες. Ταυτόχρονα, αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσω είναι πως έχουμε ενισχύσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός κλινών ΜΕΘ, κάτι που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα. Και αν κοιτάξει κανείς τις συνολικές στατιστικές, και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία από την έναρξή της, η Ελλάδα σταθερά κατατάσσεται ως μια από τις χώρες με την καλύτερη επίδοση με βάση τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο -που δυστυχώς είναι ο πιο αποτρόπαιος αλλά και ο πιο ενδεικτικός δείκτης του πώς μια χώρα αντιμετώπισε την πανδημία.
Επομένως θα αντιμετωπίσουμε και το τρίτο κύμα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Και καθώς θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την επάνοδο στη φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα. Και θα ανοίξουμε και τον τουρισμό το καλοκαίρι ώστε να μπορέσουν οι τουρίστες να μας επισκεφθούν με ασφάλεια και να μπορέσουν να απολαύσουν το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι όπως έκαναν και στο παρελθόν και όπως προσδοκούν ότι θα κάνουν και στο μέλλον. Ιδίως αυτές τις εποχές, ο κόσμος θα νιώθει πραγματικά την ανάγκη να ταξιδέψει και θέλουμε να βεβαιωθούμε πως εάν επιλέξουν να ταξιδέψουν θα έρθουν στην Ελλάδα, και πως η Ελλάδα θα είναι ο νούμερο ένα προορισμός τους.
Julia Chatterley: Μη σας απασχολεί αυτό! Καθώς ετοιμαζόμουν για τη συνέντευξη, σήμερα το πρωί, γκούγκλαρα και ειλικρινά ονειρευόμουν. Ανακτάτε πλέον την ισορροπία πιστεύω και σε ένα ακόμα πεδίο, που είναι οι διεθνείς αγορές. Διάβασα το πρωί πως εκδίδετε ένα 30ετές ομόλογο. Δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας είναι πιστεύω η πρώτη φορά από το 2008, αυτό είναι ένδειξη της ανάκτησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές. Και έχουμε μόνο ένα λεπτό ακόμη αλλά θα ήθελα να μου το σχολιάσετε. Και αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τη χώρα σας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Εάν μιλούσαμε πριν από δύο χρόνια, μια τέτοια εξέλιξη, η έκδοση ενός 30ετούς ομολόγου, θα θεωρείτο αδιανόητη. Αλλά φέτος τα καταφέραμε. Και μάλιστα με ζήτηση υπερδεκαπλάσια σε σχέση με το ποσό που ζητούσε η Ελλάδα. Και θα συγκεντρώσουμε πιστεύω 2,5 δισ. ευρώ με ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο για 30ετές ομόλογο. Και αυτό αποτελεί απόδειξη πως η Ελλάδα έχει πλέον επιστρέψει με την έννοια πως έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την οικονομική κρίση.
Το προοπτικές της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Αναμένω υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με το τέλος της πανδημίας. Πολλοί επενδυτές έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και δελεαστική επενδυτική ευκαιρία. Και πιστεύω πως αυτό το 30ετές ομόλογο είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση του να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την περασμένη δεκαετία.