Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου για τους αγρότες- Μήνυμα και διεργασίες ενόψει ευρωεκλογών

Με τους αγρότες να παίρνουν αποφάσεις σήμερα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους τις επόμενες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε και χθες για ακόμη μια φορά να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα τους και προσπαθεί να βρει λύσεις, έστω και εν μέσω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν.

«Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου Δημήτρη Τσιόδρα, ερωτώμενος για το αν αποκλείεται να βρεθεί σε κάποιο μπλόκο τις επόμενες μέρες, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βόνιτσα. Πρακτικά, η σιβυλλική διατύπωση του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τη βούληση του η κυβέρνηση να μην εμφανιστεί ως απρόθυμη για διάλογο, αν και τηρεί στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων των αγροτών. Άλλωστε, ένα θέμα που κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας ενιαίος συνομιλητής απέναντι στην κυβέρνηση, παρά μόνο οι εκπρόσωπο διαφορετικών μπλόκων ανά τη χώρα, με διαφορετικά αιτήματα. Αν αυτό από σήμερα αλλάξει, ενδεχομένως με την καθιέρωση μιας συντονιστικής επιτροπής μπλόκων, τότε στην κυβέρνηση θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα.

Το μήνυμα, πάντως, που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες και πρακτικά δεν υπάρχουν περαιτέρω χρήματα για να δοθούν. Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η δυνατότητα για κάποιες τεχνικές διευκολύνσεις επί ήδη υφιστάμενων εξαγγελιών της κυβέρνησης π.χ. κάποιοι αγρότες από τα μπλόκα ζητούν η επιστροφή του ΕΦΚ να μην τους δοθεί αναδρομικά, αλλά «μπροστά», όπως είχε γίνει με το pass για τα καύσιμα. Όπως έλεγε, πάντως, σε πηγαδάκι χθες στο Μέγαρο Μουσικής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, αυτό είναι κάτι που αφορά πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών που…κρατά το ταμείο.

Πολιτικές ισορροπίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνοντας εκ νέου μπροστά για ένα ζήτημα που φέρνει σε θέση άμυνας την κυβέρνηση, επιδιώκει να συντηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τον αγροτικό κόσμο που αποτελεί, άλλωστε, και ένα προνομιακό κοινό της ΝΔ. Σημειωτέον, στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ απέσπασε στον αγροτικό κόσμο ποσοστό άνω του 42%, ενώ ειδικά στους νομούς της Θεσσαλίας κινήθηκε σε ποσοστά πάνω ή περίπου στον εθνικό της μέσο όρο.

«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή την διαπραγμάτευση», υπογράμμισε χθες με νόημα, μιλώντας για το βιβλίο του κ. Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση» ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε ένα από τα κεντρικά προβλήματα των αγροτών. «Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Μένει πλέον να φανεί, αν ο διάλογος της κυβέρνησης με τους αγρότες έχει κι άλλα επεισόδια και ποια μορφή θα έχει.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cyxfcq9jnish)

Η παράμετρος των ευρωεκλογών

Η έξαρση στα αγροτικά μέτωπα δεν είναι αδιάφορη για το Μέγαρο Μαξίμου και για έναν ακόμη λόγο: σε τέσσερις μήνες από τώρα θα έχουμε ευρωεκλογές και ήδη κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, επιχειρούν να διεισδύσουν περαιτέρω στη δεξαμενή της αγροτικής ψήφου. Σημειωτέον, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εθνικές εκλογές. «Δεν είναι κάλπες που προσφέρονται μόνο για κομματική καταγραφή ισχύος, ούτε πολύ περισσότερο για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς εσωτερική κατανάλωση», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός. Και με αυτό το δεδομένο ο κ. Μητσοτάκης δεν αμελεί τα θέματα της καθημερινότητας, εξ ου και αναμένεται σήμερα να βρεθεί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σε επίπεδο προετοιμασίας, πάντως, η χθεσινή εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το παρών το μισό υπουργικό συμβούλιο, o πρώην πρωθυπουργό Λουκάς Παπαδήμος, δεκάδες βουλευτές της ΝΔ, αλλά και πολλά στελέχη από τον χώρο του πολιτικού κέντρου ήταν μια «πρόβα» για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην το είπε επισήμως, αλλά ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Δημήτρη Τσιόδρα για τα επικείμενα σχέδια του, με δεδομένο ότι θα βρίσκεται στην ευρωλίστα. Η παρουσία του κόσμου, πάντως, δεν ήταν διόλου αμελητέα, με πάνω από 1.000 άτομα να γεμίζουν την αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής, ενώ για το βιβλίο μίλησαν, εκτός του πρωθυπουργού, τέσσερις πρώην επίτροποι στην Ε.Ε. (Δημήτρης Αβραμόπουλος, Σταύρος Δήμας, Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου) και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες ραντεβού για τον Κυριακή Μητσοτάκη με το βλέμμα στο ευρωψηφοδέλτιο, μιας και στόχος είναι ως το τέλος του μήνα να έχει σχηματοποιηθεί ένας βασικός καμβάς και η γαλάζια ευρωλίστα να παρουσιαστεί τον Μάρτιο. Ήδη, δε, πρόσωπα που θα περιληφθούν στην ευρωλίστα αναπτύσσουν κινητικότητα. Στη χθεσινή εκδήλωση παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης που ουσιαστικά έχει ανακοινωθεί, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς που έχει σχεδόν «κλειδώσει» και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική