Πολιτική

Μακρόν – Μητσοτάκης συναντώνται στην Κορσική για «κοινό αμυντικό δόγμα»

Στόχος το «κοινό αμυντικό δόγμα» – Επι τάπητος όλη η ελληνογαλλική συνεργασία

Μέσω Κορσικής θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος από την Πέμπτη θα βρίσκεται στο γαλλικό νησί της Μεσογείου προσκεκλημένος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης που, όπως όλα δείχνουν, φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, γεγονός που τον έχει καταστήσει τον πιο θερμό σύμμαχο της Ελλάδας και τον πιο σκληρό επικριτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε ευρωμεσογειακή διάσκεψη στο πλαίσιο της οποίας είναι βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν στη διάρκεια της οποίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα συζητήσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Θεωρείται πολύ πιθανό στη συνομιλία των δύο ηγετών να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την πώληση γαλλικών όπλων (αεροσκαφών Rafale και όχι μόνο). Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, υπήρξε πυρετός διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Χωρίς να πέφτει στην παγίδα των ακατάσχετων ρητορικών προκλήσεων, με τις οποίες η τουρκική ηγεσία συνοδεύει την πολυήμερη παράνομη παραμονή του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» σε ύδατα επί των οποίων η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και χαμηλούς τόνους. Με στενή παρακολούθηση των παράνομων τουρκικών ενεργειών από τον ελληνικό στόλο, η Αθήνα δίνει έμφαση στις κινήσεις που κάνει σε διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκοντας να συγκροτήσει συμμαχίες και να πείσει φίλους, συμμάχους, αλλά και τη διεθνή γνώμη για το δικό της δίκιο και την ακραία παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας που συνιστά απειλή για την ειρήνη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν συνειδητά επιλέξει να μην απαντούν στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και στην εμπρηστική ρητορική» της Αγκυρας, εκτιμώντας ότι η στρατηγική της έντασης εκθέτει την Τουρκία ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αρνείται την επανέναρξη των διαδικασιών διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες. Πλην, όμως, ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο οι στόλοι δεν επιστρέφουν στους ναυστάθμους.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ήταν άλλωστε το ξεκάθαρο μήνυμα που απηύθυνε την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο προς την Αγκυρα όσο και προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε επιδείξει ανεξήγητη σπουδή να χαρακτηρίσει «έναρξη διαλόγου» την πρόταση για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ σε επίπεδο στρατιωτικών ακολούθων, για την οποία αναμένονται παρατηρήσεις εντός μιας εβδομάδας. Η Αθήνα θεωρεί ότι «ο κ. Στόλτενμπεργκ, εκουσίως ή ακουσίως, ικανοποίησε την απαίτηση της Αγκυρας για διάλογο άνευ όρων», κάτι που η Αθήνα απορρίπτει διαρρήδην.

«Οι συζητήσεις αυτές σε τεχνικό επίπεδο σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν συμφωνία για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας», υπογραμμίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Η Ελλάδα, επισημαίνεται, δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο υπό καθεστώς απειλών, ούτε με δημιουργία τετελεσμένων, όπως επιχειρεί η Αγκυρα. Γι’ αυτό και κλιμακώνει τη διπλωματική της αντεπίθεση εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, που συγκαλείται με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και είναι πλέον σαφές ότι η συζήτηση επί τομεακών κυρώσεων κατά της Αγκυρας θα αποτελέσει μονόδρομο αν ο Ερντογάν δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξίδεψε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη για να επιδώσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στην οποία παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Αγκυρας και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατάσταση υπό έλεγχο

Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων τόσο στο εσωτερικό πεδίο, με τη μάχη που δίνουν για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας αλλά και τις συνακόλουθες βαριές οικονομικές συνέπειες, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αντιμαχόμενοι την παρατεταμένη τουρκική προκλητικότητα και το blame game στο οποίο επιδίδεται η Αγκυρα.

Ο «καυτός», όπως από καιρό προβλεπόταν, Σεπτέμβριος του 2020 ξεκίνησε με τις τρεις μείζονες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική και ελληνοτουρκική) να βρίσκονται σε φάση έξαρσης. Η αίσθηση, ωστόσο, η οποία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και επιχειρείται να μεταδοθεί προς την κοινωνία είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο «ελέγχει την κατάσταση και, στο μέτρο του δυνατού που καθορίζεται από τις μεγάλες αβεβαιότητες και τους πολλούς αστάθμητους παράγοντες, επηρεάζει τις εξελίξεις, ωθώντας τα πράγματα προς θετική κατεύθυνση».

Οι εκτιμήσεις αυτές που γίνονται από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους βρίσκουν έρεισμα και στις μετρήσεις της διάθεσης της κοινής γνώμης, που έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να διενεργούνται μετά την επιστροφή της πλειονότητας των πολιτών από τις -περιορισμένες- φετινές θερινές διακοπές. Το βασικό συμπέρασμα από τα ευρήματα των πρώτων φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε στη διάρκεια των 14 μηνών που παρήλθαν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019».

Η κυβερνητική παράταξη, όπως επισημαίνουν πηγές που έχουν γνώση των μετρήσεων, εμφανίζει πολύ μικρή υποχώρηση συγκριτικά με το ευρύτατο δημοσκοπικό προβάδισμα το οποίο είχε αποκτήσει την περασμένη άνοιξη. Πρόκειται, υποστηρίζουν, για αναμενόμενη φθορά η οποία «οφείλεται στην ανασφάλεια την οποία αισθάνεται πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών που δικαιολογημένα ανησυχούν για την υγεία αλλά και το εισόδημά τους».
Στο θετικό αποτύπωμα που δείχνει ότι αφήνει στην κοινή γνώμη η κυβερνητική πολιτική φαίνεται να επιδρούν τρεις παράγοντες:
Πρώτον: Η διατήρηση της καμπύλης που μετρά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε επίπεδα πολύ καλύτερα από εκείνα που παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, καθώς τόσο τα κρούσματα όσο και τα θύματα κυμαίνονται στο 1/5 του παγκόσμιου μέσου όρου.

Δεύτερον: Η μέχρι στιγμής επιβεβαίωση των ευνοϊκών σεναρίων για την αναπόφευκτη εκτίναξη της ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με το μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμη εφεδρείες για να ξεπεραστούν οι περαιτέρω δυσκολίες.
Τρίτον: Το ενισχυμένο ηθικό των Ελλήνων αλλά και το αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίζει η Ελλάδα από την ψύχραιμη και συνάμα αποφασιστική στάση που τήρησε η κυβέρνηση έναντι των ασύμμετρων προκλήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι «η κυβερνητική φθορά κάθε άλλο παρά οδηγεί σε ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή άλλης αντιπολιτευόμενης δύναμης». Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία βρέθηκε στις τελευταίες εκλογές, ενώ στο crash test των δύο περιόδων διακυβέρνησης οι νυν κυβερνώντες κερδίζουν κατά κράτος τους προκατόχους τους που άσκησαν εξουσία την περίοδο 2015-2019 και φαίνεται ότι δεν άφησαν καλές εντυπώσεις στους πολίτες ώστε να τους… νοσταλγήσουν και να θελήσουν την επιστροφή τους στην κυβέρνηση.

Εξαγγελίες χωρίς μεγαλοστομίες

Εν μέσω της δισυπόστατης πραγματικότητας, την οποία συνιστούν από τη μία οι πολλαπλές αβεβαιότητες της δύσκολης φθινοπωρινής συγκυρίας και, από την άλλη, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει την οικονομική πολιτική της προσεχούς περιόδου. Παρά τη ματαίωση της Διεθνούς Εκθεσης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τιμήσει τη μακρά παράδοση της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη στις αρχές κάθε Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας, όμως, πρόγραμμα που είναι προσαρμοσμένο στην εποχή του κορωνοϊού. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», για λόγους συμβολισμού αλλά και ουσίας, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να αποφευχθούν η… παρέλαση κρατικών αξιωματούχων και η μετακίνηση όλων των υπουργών και των βουλευτών, όπως συνηθιζόταν επί πολλές δεκαετίες. Αλλωστε, η ομιλία του πρωθυπουργού προβλέπεται να εκφωνηθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο παρουσία μόλις 50 ατόμων, σύμφωνα με όσα επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Στο ακροατήριο θα βρίσκονται μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. Σε μια ομιλία, η οποία θα έχει μικρότερη από τη συνήθη διάρκεια, ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να αποφύγει την πεπατημένη του οραματικού λόγου που συνηθίζεται στο συγκεκριμένο βήμα. Πρόθεσή του είναι, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, «να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, εξαγγέλλοντας συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Περιγράφοντας τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ρίξει το βάρος του κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης και στη γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη, με τα «πυρομαχικά» που έχει κρατήσει «εφεδρεία» η κυβέρνηση, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που πλησιάζει, αλλά και με τη συμβολή των 72 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους που προβλέπεται να εισρεύσουν στη χώρα από την άνοιξη του 2021.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αποφάσεις για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας που, όπως έγραψε την προηγούμενη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», ελήφθησαν μετά τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν.

Εξάλλου, με τους υφιστάμενους υγειονομικούς περιορισμούς θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Στην αίθουσα θα βρίσκεται περιορισμένος αριθμός (περίπου 30) εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, καθώς θα τηρηθεί το όριο των συνολικά 50 παρισταμένων στον ίδιο χώρο. Για να αποφευχθούν διαμαρτυρίες, οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που θα διαπιστευτούν (πέρυσι είχαν φτάσει συνολικά τους 150) προβλέπεται να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη και να υποβάλλουν ερωτήσεις ηλεκτρονικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

You may also like