5 Δεκεμβρίου 2022

Βαρβιτσιώτης (ΘΕΜΑ 104,6): Το μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις που θα πονέσουν οικονομικά

«Αυτό που γίνεται αντιληπτό στην Ευρώπη ειναι ότι η Τουρκία με τον τρόπου που πολιτεύεται είναι μια χώρα εξαγωγέας αστάθειας» 

Στην ανάγκη «να σταλει μήνυμα στην Τουρκία που να λέει ή άμεσα προχωρά σε διαδικασίες διαλόγου με αποκλιμάκωση ή αλλιώς σου επιβάλω κυρώσεις που θα πονέσουν σοβαρά οικονομικά» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον ΘΕΜΑ 104,6.

Όσον αφορά το κλίμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Άγκυρα είπε ότι «υπάρχει η μια προσέγγιση που λέει “πιο σκληρά μέτρα τώρα” και είναι η γραμμή Μακρόν και η άλλη προσέγγιση που λέει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος πρέπει και να την έχουμε κοντά και να τη νουθετήσουμε».

Ειδικά για τις χώρες που έχουν τη δεύτερη στάση ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι «λενε πως η άσκηση υπερβολικής πίεσης προς την Τουρκία θα κάνει να κόψει καπίστρι προς τον δυτικό προσανατολισμό και εμείς λέμε ότι αυτό έχει ήδη συμβεί με όσα κάνει».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη σημείωσε ότι «έχει δύο βασικά προβλήματα: Το πρώτο είναι η Κύπρος. Πώς θα συμμετάσχουν Κύπρος και Τουρκία όταν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο» και δεύτερον ότι ως διαδικασία θα οδηγήσει σε αναβολή της λήψης αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος.

«Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν τσακωνόμαστε γιατί δεν προσβάλουμε την κυριαρχία της Τουρκίας. Η Τουρκία εμφανιζεται με τον ρόλο του νταή. Αυτό που γίνεται αντιληπτό στην Ευρώπη ειναι ότι η Τουρκία με τον τρόπου που πολιτεύεται είναι μια χώρα εξαγωγέας αστάθειας» κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.Πολιτική