Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τις υπουργοποιήσεις των «ΓΑΠικών», Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τσόλκα, δείχνουν ότι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί, όχι μόνο την προεξοφλημένη και από τον ίδιο, όπως τονίζουν από τη ΝΔ, ήττα του, αλλά και την επόμενη μέρα στο κόμμα του, δεν θα έχει σίγουρο αποτέλεσμα. Η τάση των «53+» έχει ζητήσει ήδη τη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ιδιαίτερα δηκτικός για τον κ. Μωραΐτη, εμφανίστηκε ο επίσης πασοκογενής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Είναι σαν να προσχωρήσω εγώ στη ΝΔ μετά από όσα έχω πει…», σχολίασε ο πρώην υπουργός, για τους μέχρι πρόσφατα υβριστές του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βρίσκονται σε καρέκλες υφυπουργών στην κυβέρνηση Τσίπρα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να προσπαθεί με διάφορες «πρωτοβουλίες» στις επόμενες ημέρες, να πείσει ότι στρέφει το κόμμα του προς τα κεντροαριστερά, όχι όμως για τη συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου», όπως λέει δημόσια ο ίδιος, αλλά προκειμένου να μην καταβαραθρωθεί τελείως στις εθνικές εκλογές.
Στόχος του είναι να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων που κινούνται στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας, όταν αναφέρεται στον κ. Μητσοτάκη, τον κατηγορεί για «ακροδεξιά στροφή», ενώ παράλληλα επιτίθεται στη Φώφη Γεννηματά για συνεργασία με τη ΝΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στην οδό Πειραιώς, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, κάτι που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις έρευνες της κοινής γνώμης αλλά και από την ένδεια στην εύρεση υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση.
Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η απάντηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με το ΚΙΝΑΛ, Νίκου Παπανδρέου, στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει την κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει καταρχάς ότι «συνολικά η ευρωπαϊκή Αριστερά, το Linke, ο Μελανσόν, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έχουν αποκηρύξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγκάστηκε να στραφεί στους σοσιαλδημοκράτες, που έβριζε μόλις πέντε χρόνια πριν».
Ο ίδιος εκτιμά ότι «είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό κόμμα» καθώς όπως λέει «περιφρονεί τους θεσμούς, εξευτελίζει τον κοινοβουλευτισμό και επιθυμεί να ελέγξει το κράτος με κάθε κόστος, στην απέλπιδα προσπάθειά του να γαντζωθεί στην εξουσία». «Για τα περί στροφής του στη Σοσιαλδημοκρατία, να μου επιτραπεί να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου» τονίζει ο κ. Παπανδρέου, που αναφέρεται στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να μιμηθεί τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με τη φράση «και ο Χάρρυ Κλυνν ήταν έξοχος μίμος του Ανδρέα».
Στο γαλάζιο στρατόπεδο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως θα πέσει στο κενό όχι μόνο η επιχείρηση στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, αλλά και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές, μέσα από υποσχέσεις για διορισμούς και παροχές, που έχουν πληθύνει όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στο σχεδιασμό της οδού Πειραιώς υπάρχει το προεκλογικό σύνθημα: «Μητσοτάκης για το μέλλον, Τσίπρας στο παρελθόν».
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, την ώρα που ο πρωθυπουργός κινείται στο εσωτερικό με μικροκομματικές σκοπιμότητες και στο εξωτερικό με βραβεία για Συμφωνίες στις οποίες είναι αντίθετη η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο κ. Μητσοτάκης εντός Ελλάδας θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία και να ξεκολλήσει από την αδράνεια και στο εξωτερικό, να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για το μέλλον της χώρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπενθύμιζαν από το επιτελείο του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο δεκαήμερο προχώρησε στις εξής κινήσεις:
– Τόσο στο Μόναχο, όσο και στην Αθήνα, συναντήθηκε με σημαντικούς επενδυτικούς παίκτες, στους οποίους παρουσίασε το σχέδιό του για μείωση φόρων και εισφορών, πάταξη της γραφειοκρατίας και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που έχει η χώρα .
– Στη συνάντηση με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, έθεσε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων αφού πρώτα η Ελλάδα ανακτήσει την αξιοπιστία της και έλαβε δημόσια δέσμευση για τη στήριξη της προσπάθειάς του.
– Συναντήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Μονάχου, με τη διάδοχο της Μέρκελ στο CDU, κα Καρενμπάουερ και εξήγησε το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του που αποβλέπει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αποσπώντας τη στήριξή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κα. Καρενμπάουερ δήλωσε πως «είναι ζήτημα αλληλεγγύης, να στηρίξουμε την Ελλάδα, μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε προκειμένου να κάνει τα επόμενα βήματα».
Οι διεθνείς επαφές του αρχηγού της ΝΔ, θα συνεχιστούν στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της Δούμα.