Πολιτική

Μητσοτάκης και Ερντογάν: Άφησαν για αργότερα τα δύσκολα, έδωσαν νέο ραντεβού τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Συμφωνώντας ότι διαφωνούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν χθες από τη Νέα Υόρκη την αμοιβαία διάθεση να προχωρήσουν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προωθώντας τα εύκολα στα οποία μπορούν να βρουν κοινή γλώσσα και αφήνοντας για αργότερα τα πιο δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα, όπως η προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και το Κυπριακό, στα οποία οι δύο χώρες διαφωνούν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία ήταν η έκτη κατά σειράν από τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε είχαν το πρώτο τετ α τετ και πάλι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έλαβε χώρα στο λεγόμενο «Τουρκικό σπίτι», ένα πολυώροφο κτίριο που αποτελεί την έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.


Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επί περίπου μια ώρα –«σε πολύ καλό κλίμα», όπως σημείωναν διπλωματικοί παρατηρητές- έχοντας δίπλα τους τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπαπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι είχαν προετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα την ατζέντα των συζητήσεων αλλά και το «δια ταύτα» της συνάντησης. Παρόντες ήταν επίσης οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Με την διαπίστωση της ανάγκης να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα που με ορόσημο την προηγούμενη συνάντηση τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, οι δύο ηγέτες έδωσαν νέο ραντεβού για της 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου συμφωνήθηκε να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας με τη συμμετοχή υπουργών από τις δύο χώρες που θα συζητήσουν για θέματα των χαρτοφυλακίων και θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας για ποικίλα θέματα στα οποία θα βρεθεί κοινή συνιστάμενη.

Στο ενδιάμεσο θα ισχύσει ο οδικός χάρτης που συμφώνησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνάντηση που είχαν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα με τα ακόλουθα βήματα:

*Στα μέσα Οκτωβρίου θα συναντηθούν οι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ

*Εντός του Νοεμβρίου θα γίνουν συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Βέβαια, όπως τόνιζαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλα αυτά και να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι να μην επαναληφθούν οι ρητορικές εξάρσεις και οι απειλές του παρελθόντος. Οι ίδιες πηγές με ικανοποίηση σημείωναν ότι τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά το Βίλνιους δεν έχουν υπάρξει κινήσεις της γείτονος που να διαταράσσουν το καλό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.

«Να μην πέφτουν στη θάλασσα βάρκες με μετανάστες»

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική