Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες

Την ανάγκη η χώρα να έχει μία ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα».

Μάλιστα στην συνέχεια έδωσε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, του Ισραήλ και της Γερμανίας. «Η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Διότι είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός περιέγραψε πως «πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

Διευκρινίζοντας δε και απαντώντας στην ερώτηση με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε, είπε: «Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Γιώργος Σιμόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, μεγάλη μας τιμή που ήρθατε στο «STAR Forum – 30 χρόνια STAR Κεντρικής Ελλάδας», περιφερειακής τηλεόρασης και θα ήθελα να μου πείτε τι έχετε εισπράξει από την περιφερειακή τηλεόραση, πώς την έχετε στο μυαλό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ΄ αρχάς η χαρά είναι δική μου. Θέλω να σας συγχαρώ γι΄ αυτό το σημαντικό forum το οποίο διοργανώνετε, με θέματα επικαιρότητας που αφορούν και την τοπική κοινωνία, την περιφέρεια, αλλά και ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Παρακολουθώ τώρα ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ για τα ζητήματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία.

Να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία, έχετε αποδείξει ότι υπάρχει ουσιαστικός ρόλος για την περιφερειακή τηλεόραση ως ένα μέσο το οποίο μπορεί να αναδεικνύει με μεγαλύτερη συστηματικότητα θέματα τα οποία τελικά αφορούν τους πολίτες, διότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω απ΄ όλα για τα δικά τους προβλήματα και προφανώς τα προβλήματα τα οποία είναι πιο κοντά τους. Οπότε εύχομαι κάθε επιτυχία και με το καλό στα 50 χρόνια.

Γιώργος Σιμόπουλος: Για την περιφέρεια, τι έχετε ως προτεραιότητα; Θυμάμαι την απάντησή σας στη ΔΕΘ για θέματα υγείας, που είπατε ότι την πρώτη τετραετία δεν ασχοληθήκαμε με τα περιφερειακά νοσοκομεία τόσο σημαντικά, είχαμε αυτή τη διαφορά με την πανδημία, παροχής υπηρεσιών μεταξύ αθηνοκεντρικών και περιφερειακών νοσοκομείων. Τι άλλο έχετε σαν πρώτη προτεραιότητα για την περιφέρεια, για εμάς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολλά αυτά τα οποία σχεδιάζουμε για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος και θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να τα παρουσιάσουμε πολύ αναλυτικά. Ένα σχέδιο το οποίο έχει παραπάνω από 500 έργα και παραπάνω από 4 δισ. εξασφαλισμένους πόρους, που καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεών μας για την Περιφέρεια της Στερεάς όπως την οραματιζόμαστε για το 2030. Μιλάμε για σημαντικά έργα υποδομής, μιλάμε για αρδευτικά έργα, μιλάμε για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, για επενδύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και φυσικά και της υγείας.

Να αναφέρω ενδεικτικά ότι ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε εδώ, ο χώρος της έκθεσης της Λαμίας, θα αναμορφωθεί πλήρως με πόρους οι οποίοι προέρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από το περιφερειακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, αλλά και από το περιφερειακό ΕΣΠΑ.

Μιλάμε βέβαια για μια παρέμβαση η οποία θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει σε αυτόν τον χώρο ένα νέο πόλο ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και μία ευκαιρία για μία σημαντική αστική ανάπλαση που θα τη χαρούν, πιστεύω, όλοι οι πολίτες του Δήμου και όχι μόνο.

Γιώργος Σιμόπουλος: Αυτά τα σχέδιά σας θέλετε να τα υλοποιήσετε με τον σημερινό Περιφερειάρχη ή θέλετε να βγει κάποιος άλλος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να τα υλοποιήσω με τον σημερινό Περιφερειάρχη, τον οποίον και στηρίζουμε στις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε σε λίγο, είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια, αλλά και με τους Δήμους. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά είναι σχέδια τα οποία πρέπει να προκύπτουν συνεργατικά. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς να μας υποδείξετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, πού πρέπει να κατανείμουμε τους πόρους τους οποίους μπορούμε να διαθέσουμε στην Περιφέρεια. Και κατά συνέπεια προσβλέπω και ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, να συνεργάζομαι με τον Φάνη (Σπανό) ως επόμενο Περιφερειάρχη Στερεάς.

Γιώργος Σιμόπουλος: Προηγούνται βέβαια οι εθνικές εκλογές και θα ήθελα να μου πείτε εάν ακόμα παραμένει ισχυρό το αίτημα για αυτοδυναμία για να υπάρχει κυβερνησιμότητα ή υπάρχουν και άλλες σκέψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Και σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.

Να αναφέρω ενδεικτικά δύο: Η μία είναι ο βόρειος γείτονάς μας, η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Διότι είναι παντελώς αδύνατο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας. Αλλά τολμώ να πω ότι και σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, μία χώρα η οποία έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει.

Γιώργος Σιμόπουλος: Με ποιο χρώμα ταιριάζει το μπλε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ποιο χρώμα; Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη.

Είναι μια παράταξη η οποία έχει αποδείξει, παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, τα λάθη τα οποία αναμφίβολα έχουν γίνει, ότι έχει και το σχέδιο και τη βούληση να οδηγήσει την πατρίδα μπροστά, να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον.

Θα έχουμε την ευκαιρία από τώρα μέχρι τις εκλογές να μιλήσουμε για τα σχέδιά μας για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και τον απολογισμό μας, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα οποία πετύχαμε αυτή την τετραετία, εν μέσω πολύ μεγάλων, πρωτοφανών -θα έλεγα- δυσκολιών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική