Πολιτική

Μητσοτάκης: «Πρόβα» ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Ζέσταμα στον μηχανισμό, «κλειδώνουν» οι εξαγγελίες

Η σημερινή μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα είναι κάτι που ο ίδιος έχει καθιερώσει πριν την άνοδό του στη ΔΕΘ, καθώς επιδιώκει να βλέπει τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και να καταγράφει τις προτάσεις τους, ώστε να “απαντήσει” στην ομιλία του. Αυτή τη φορά, βεβαίως, ο πρωθυπουργός θα αδράξει την ευκαιρία για να επισκεφθεί και τις Σέρρες, έναν νομό άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ΝΔ, την ώρα που το κυβερνών κόμμα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα δράσεων, επισκέψεων και εκδηλώσεων σε όλο το φάσμα της Μακεδονίας ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, το άλλο Σάββατο.

Όπως και σε άλλες περιοδείες του, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί έργα υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις Σέρρες το νέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Σούλι, τα έργα υποδομής στο νοσοκομείο Σερρών, ενώ θα κάνει βόλτα και στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να τα πει με βουλευτές της Α’ και Β’ περιφέρειας της πόλης και αμέσως μετά θα συζητήσει με τους παραγωγικούς και τους επιστημονικούς φορείς. Παράλληλα, το μεσημέρι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης θα κάνουν τραπέζι στους γαλάζιους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι σαφές ότι το κυβερνών κόμμα θέλει να βάλει στο “φουλ” τις κομματικές μηχανές και να μην επιτρέψει διαρροές σε μια περιοχή που θεωρείται παραδοσιακά περιοχή δικής του επιρροής.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη σήμερα το βράδυ και, από εκεί και πέρα, μπαίνει σε πρώτο πλάνο η τελική κατάρτιση του πακέτου της ΔΕΘ, εντός, πάντα, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μέτρο-ρελάνς του κ. Μητσοτάκη που δεν θα έχει προαναγγελθεί και θα αφορά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μάλιστα, για το θέμα θα υπάρξουν συσκέψεις και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς στόχος είναι, τόσο πακέτο των παροχών, όσο και το πρόγραμμα για τη στέγη των νέων να έχουν “κλειδώσει” στις βασικές τους γραμμές το πολύ ως την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να “τινάξει την μπάνκα στον αέρα”, όχι μόνο γιατί θα πρέπει να μείνουν εφεδρείες και για τους επόμενους μήνες και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, αλλά γιατί μια άκρατη πολιτική παροχών θα δώσει το λάθος μήνυμα στις αγορές, την ώρα που στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Κάτι που με τη σειρά του είναι εξαιρετικά σημαντικό για το δημόσιο χρέος.