Πολιτική

Βουλή: Στις 10 η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις

Στην τροχιά που έχει δημιουργήσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων συνεχίζει να κινείται η Βουλή καθώς σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ακροαστεί πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ αλλά και πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην συνεδρίαση που ξεκινά στις 10 το πρωί θα παραστούν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας (2012-15), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19), Παναγιώτης Κοντολέοντας (2019- 22),ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας εφετών εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης ενώ η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.  Να σημειωθεί ότι και οι νέες εργασίες της επιτροπής καλύπτονται από καθεστώς απορρήτου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν συστάσεις προς τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα απενεργοποιήσουν ώστε η συνεδρίαση να μην μετατραπεί σε «σουρωτήρι» διαρροών όπως συνέβη κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη την περασμένη εβδομάδα. Επι της ουσίας οι βουλευτές θα επιχειρήσουν να «φωτίσουν» τους λόγους για τους οποίους η ΕΥΠ προσχώρησε σε παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενώ θα επαναφέρουν τα ερωτήματα για πιθανή σχέση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με παράνομα λογισμικά όπως το Predator. Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρξουν ερωτήσεις για ενδεχόμενες παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων όπως του κ. Θανάση Κουκάκη ενώ πιθανότατα η συζήτηση θα επεκταθεί και σε περιόδους άλλων κυβερνήσεων. Δημοσίευμα άλλωστε των τελευταίων ημερών εγείρουν ερωτηματικά εμπλοκή της ΕΥΠ σε ιδιωτικές υποθέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπαμ» υποστηρίζει ότι το 2016 και επι δύο μήνες παρακολουθούνταν  οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των Σπύρου Σαγιά, πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης  το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, και του Στέργιου Πιτσιόρλα, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ εκείνη την περίοδο.  Πάντως, κοινοβουλευτικά στελέχη με γνώση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ΕΥΠ διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από τα πρόσωπα που θα παραστούν στην σημερινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι τόσο ο νυν όσο και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ καθώς και οι επόπτες εισαγγελείς δεσμεύονται με ισόβια ρήτρα απορρήτου και προσθέτουν ότι μπορούν να τοποθετηθούν για την θεσμική λειτουργία της υπηρεσίας, να επισημάνουν πιθανές δυσλειτουργίες που απαιτούν διόρθωση αλλά δεν μπορούν να αναφερθούν στο περιεχόμενο συγκεκριμένων υποθέσεων, παρακολουθήσεων, βουλευμάτων κλπ.

Διαδικασία

Να σημειωθεί ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σε χθεσινή συνεδρίαση επιχείρησε να θέσει τους κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαρρεύσουν ξανά όσα θα ειπωθούν εντός αίθουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε  να υπάρξει ταυτόχρονη ακρόαση και των εννέα προσώπων που έχουν προσκληθεί και να μην υπάρξει δημοσίευση των πρακτικών. Παράλληλα θα γίνουν αυστηρές συστάσεις προς τους βουλευτές που μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής να μην φέρουν ή έστω να μην κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

«Το ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τη διαδικασία και ελπίζουμε όλοι να βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση και να μη ξεφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει μερική δημοσιοποίηση των πρακτικών αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν αποσπάσματα που αφορούν ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας ή προσωπικά δεδομένα.

Παράλληλα, ζήτησαν να μην βρεθούν και τα εννέα πρόσωπα ταυτοχρόνως στην αίθουσα αλλά η ακρόασή τους να γίνει ξεχωριστά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις και για την αφαίρεση των κινητών τηλεφώνων.

Ο κ. Τασούλας εξήγησε πως η ακρόαση θα γίνει ταυτόχρονα καθώς η Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι εξεταστική επιτροπή όπου καλούνται και εξετάζονται μάρτυρες. Αναφορικά με την δημοσιοποίηση των πρακτικών επανέλαβε πως η διαδικασία είναι απόρρητη και σημείωσε πως εφόσον υπάρξει διακομματική συμφωνία θα μπορούσε να εκδοθεί κείμενο κοινών συμπερασμάτων μετά τη συνεδρίαση. Τέλος για τα κινητά τηλέφωνα σημείωσε πως η σύσταση είναι να μην εισέλθουν οι βουλευτές στην επιτροπή με αυτά, ωστόσο «δεν θα τους κάνουμε και σωματικό έλεγχο».

Εξεταστική

Την ίδια ώρα οι κοινοβουλευτικές ομάδες ετοιμάζονται για την έναρξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει την ίδια υπόθεση. Ήδη, η ΝΔ όρισε τους 15 βουλευτές που θα μετέχουν στην επιτροπή. Πρόκειται για τους: Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος πιθανότατα θα προταθεί για πρόεδρος της εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Σταύρο Κελέτση, Ιάσων Φωτήλα, Χάρη Θεοχάρη, Έλενα Ράπτη, Μαρία Κεφάλα, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, Κώστα Καραγκούνη, Κώστα Κυρανάκη, Βασίλη Σπανάκη, Στάθη Κωνσταντινίδη και Τάσο Χατζηβασιλείου.

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν οι Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αγγελος Τόλκας και Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου.