O Γρηγόρης Τζιοβάρας γράφει από το Άμπου Ντάμπι- Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της στον Κόλπο για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους -Προσδοκίες για να αυξήσουν τα ΗΑΕ τις κεφαλαιακές τοποθετήσεις τους σε επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας, κυρίως στον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και το real estate -Μένεα κατά της Τουρκίας πνέουν οι ηγεσίες πολλών μουσουλμανικών χωρών
Με την συνομολόγηση ενός οδικού χάρτη για την ενίσχυση της επενδυτική παρουσίας που έχουν ήδη στην Ελλάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισφραγίστηκε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύσφιξη των δεσμών της χώρας μας με τις μουσουλμανικές χώρες που δεν είναι προσδεδεμένες στο άρμα της Άγκυρας και έχουν συγκλίνοντα γεωπολιτικά συμφέροντα με την Αθήνα.
Όπως και την προηγούμενη ημέρα που ήταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, έτσι και στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βασικό αντικείμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού και των συνεργατών του από το οικονομικό επιτελείο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι.
O κ. Μητσοτάκης είχε διαβουλεύσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, συναντώντας τον Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala και τον διευθυντή του επίσης κρατικού επενδυτικού φορέα ADIA.
Με δεδομένη τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Άμπου Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας.
Στη συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων και βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ισχυρή επενδυτική επιθυμία
Η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και την πρόθεση να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate. Άλλωστε έχουν ήδη αξιοσημείωτη επενδυτική παρουσία στις ιχθυοκαλλιέργειες και στον τραπεζικό τομέα και υπάρχουν προσδοκίες για σημαντική βελτίωση.
Σε συνδυασμό με την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, επιδιώκει την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών της Αραβικής Χερσονήσου και της Ελλάδας, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας βγαίνει από μια επίπονη δεκαετή κρίση και η οικονομία ενισχύεται σημαντικά, ενώ και οι χώρες αυτές, καθώς προετοιμάζονται για την περίοδο που η ζήτηση του πετρελαίου θα μειωθεί, αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για τη διατήρηση της οικονομική τους ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «open for business», καθώς παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για την επένδυση κεφαλαίων από τον Κόλπο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, που είναι το επίσημο κρατικό κανάλι των Εμιράτων, η Ελλάδα υποστηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα και την απασχολούν ιδιαίτερα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θεωρούμε ότι η αποκαλούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι έωλη και άκυρη», είπε.
Πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες
«Πετύχαμε τη διεθνή καταδίκη της δεδομένου ότι ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με τη θεώρηση πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Κόλπου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι, επεσήμανε ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών, με τις οποίες έχουμε κοινή αντίληψη για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Ανέφερε δε ότι, εκτός την Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, στην αμάδα ανήκουν η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία, χώρες που η Ελλάδα έχει συγκλίνουσες θέσεις.
Στον αντίποδα κινούνται η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ, αλλά από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι η χώρα μας ασκεί διπλωματία αρχών, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ούτε κινείται με τη λογική ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».
«Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο κρατικό κανάλι των Εμιράτων. Έχουμε αποσαφηνίσει, είπε, πως «σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ουδεμία πολιτική λύση μπορεί να αποδέχεται το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του κ. Σάρατζ και της τουρκικής κυβέρνησης».
Πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ιθύνοντες των Εμιράτων πνέουν μένεα κατά της Τουρκίας και του ρόλου της στην περιοχή, ενώ ήταν θερμοί θιασώτες του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή. Το κλίμα αυτό θεωρείται προωθητικό για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τη χώρα μας.