Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου του Προστασίας του Πολίτη στο οποίο έχουν υπαχθεί οι αρμοδιότητες του Μεταναστευτικού είχε το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και οι συμμετέχοντες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».
«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.
Η νέα κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε τονιστεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχεδιάζει αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μια πρώτη γεύση των αλλαγών ήταν και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το μεταναστευτικό από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπεύθυνο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Στόχος αυτής της νέας στρατηγικής είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, με σύγχρονα τεχνικά μέσα και ενίσχυση των περιπολιών σε συνεργασία με την ΕΕ.
Επίσης, οι ταχύτερες δυνατές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης, όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Η νέα κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καθιερώσει κλειστά κέντρα προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, όπου ο έλεγχος των αιτήσεων ασύλου θα γίνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Αβραμόπουλος: Στόχος, η καλύτερη διαχείριση
Της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και εκείνος στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας-ΕΕ για καλύτερα αποτελέσματα.
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην Ευρώπη. Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και του σημαντικού ζητήματος του μεταναστευτικού που ήρθε για να μείνει, στόχος είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Η Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά πλέον δεν είμαστε εκεί. Έχει την στήριξη της ΕΕ και με τη βούληση της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική αυτή η διαχείριση. Η Ελλάδα της υπευθυνότητας είναι εδώ, με την στήριξη της ΕΕ. Επι τη ευκαιρία να συγχαίρω τον νέο πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για την εκλογή τους. Θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Μπορεί να είμαι Ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά ο νους μου είναι στην πατρίδα μου. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Με καλή πρόθεση και συνεργασία θα έρθουν και τα καλά αποτελέσματα» τόνισε.
Αυξάνονται οι ροές – Ελάχιστοι επιστρέφουν στην Τουρκία
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά των στοιχείων που δείχνουν ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Ιούνιο ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες και του 2018 και του 2017.
Συγκεκριμένα, στις 30 ημέρες του φετινού Ιουνίου πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συνολικά 3.122 άτομα όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.
mits02
Αύξηση καταγράφεται και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία τις πρώτες επτά ημέρες του τρέχοντος μήνα να ανέρχεται σε 981 ανθρώπους όταν τις πρώτες επτά ημέρες του Ιουλίου του 2018 ο αριθμός τους ήταν 571.
Συνολικά, σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αγγίζει τους 80.000 με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν για άλλη μια φορά τα πέντε νησιά-υποδοχείς στο ανατολικό Αιγαίο καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά, έχοντας περάσει από την Τουρκία, είναι διπλάσιος από αυτόν των πραγματικών θέσεων στα κέντρα φιλοξενίας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στα χαρτιά φαίνεται να έχει μείνει το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία: Τους πρώτους μήνες του 2019 πραγματοποιήθηκαν μόλις 79 επιστροφές. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 332, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές.