Υγεία

Νοημοσύνη και αλκοολισμός

369137971FB7B4C33A7829E8488CEEF9.jpgΣύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, οι νέοι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ), εμφανίζουν τάση να πίνουν περισσότερο και έτσι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλκοολισμού.

Οι νέοι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ), εμφανίζουν τάση να πίνουν περισσότερο και έτσι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλκοολισμού, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Είναι ουσιαστικά η πρώτη μελέτη που συνδέει ξεκάθαρα την μειωμένη εξυπνάδα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σάρα Σιέλουντ του Ιατρικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αλκοολισμού “Alcoholism: Clinical and Experimental Research”, ανέλυσαν στοιχεία για 49.321 άνδρες, που είχαν κάνει τεστ νοημοσύνης, όταν κατατάχθηκαν στο στρατό. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις επιδόσεις καθενός νέου άνδρα στα τεστ αυτά, με τις συνήθειές του όσον αφορά το αλκοόλ (τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης).

Η μελέτη έδειξε ότι η χαμηλότερη «βαθμολογία» στο τεστ ΙQ σχετίζεται τόσο με μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου, όσο και με συχνότερες περιπτώσεις περιστασιακής «κραιπάλης» με αλκοόλ.

Οι ερευνητές ανέφεραν, ότι ένας υψηλότερος δείκτης νοημοσύνης φαίνεται να σχετίζεται γενικότερα με τις επιλογές μιας πιο υγιεινής ζωής, κάτι που αφορά και τον περιορισμό του αλκοόλ. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως είπαν, ότι για μερικούς ανθρώπους ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι αυτή που οδηγεί σταδιακά σε υποβάθμιση των νοητικών επιδόσεων.

Η έρευνα, επισημαίνει επίσης, ότι ένα χαμηλό «σκορ» στα τεστ νοημοσύνης δεν αφορά μόνο την ίδια τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να συμβαδίζει με άλλα μειονεκτήματα, όπως τα κοινωνικοοικονομικά και ψυχικά προβλήματα. Τα τελευταία μπορεί να εξηγούν σε σημαντικό βαθμό -περισσότερο και από την ίδια την εξυπνάδα- γιατί ένας νέος ρέπει στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Για παράδειγμα, όπως είπε ο Ντάνιελ Φάλκστεντ, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, σε μια χώρα με αδύναμο δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας για τους πολίτες και με υψηλή ανεργία, είναι αναμενόμενο ότι θα καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ τα άτομα που παράλληλα έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

You may also like

More in Υγεία