Πολιτική

Νομοσχέδιο Συνεπιμέλειας: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ψηφοφορία για τα δύο άρθρα με τα οποία διαφωνούν και «γαλάζια» στελέχη 

Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για τις κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αναστάτωση που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για τις προωθούμενες διατάξεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ψηφοφορία για το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο και για το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.

Για τα δύο άρθρα έχουν εκφράσει ισχυρές διαφωνίες οι Μαριέττα Γιαννάκου, Ολγα Κεφαλογιάννη και Μανούσος Βολουδάκη. Μάλιστα η κυρία Γιαννάκου ξεκαθάρισε ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές θα καταψηφίσει. Να σημειωθεί ότι κατά του νομοσχεδίου έχουν τοποθετηθεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εσωκομματικές διαφωνίες υπάρχουν και στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι υπερ της μεταρρύθμισης για αυτό και θα απέχει από την ψηφοφορία σε συνεννόηση με το κόμμα. Επίσης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι είναι υπέρ του νομοσχεδίου αλλά σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας θα πειθαρχήσει με την κομματική γραμμή και θα καταψηφίσει.

Υπο αυτά τα δεδομένα το νομοσχέδιο που επιχειρεί βαθιές τομές στο οικογενειακό δίκαιο, φαίνεται ότι επιφέρει και βαθύτερες πολιτικές διαφωνίες.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφωνίες κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις και αναμένεται να καταθέσει επιπρόσθετες στην σημερινή διαδικασία.

Ειδικότερα:

– στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, προστίθεται η φράση «και εξίσου» ώστε το εδάφιο να διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».

– η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας εξαιρείται από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

– στα σεμινάρια για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πυρ ομαδόν, προσωπικές αναφορές και τα «προσωπικά βιώματα» που πυροδότησαν την αντιπαράθεση

Οι αντιδράσεις και – ορθότερα – τα ομαδικά πυρά εναντίον του ν/σ και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης εδράζονται στο τρίπτυχο:

-‘Άσκηση από κοινού κι εξίσου από τους δύο γονείς της γονικής μέριμνας

-Επικοινωνία του έτερου γονέα με το τέκνο για 1/3 του χρόνου

-Ανοιχτή ερμηνεία για θεσμοθέτηση της εναλλασσόμενης κατοικίας

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική