6 Φεβρουαρίου 2023

Χατζηδάκης: Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι υπερωρίες – Έως και τριπλάσια η αποζημίωση στις απολύσεις

Τι απαντά για το 8ώρο, το ευέλικτο ωράριο και τις υπερωρίες – Δείτε το βίντεο

Για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης, το 8ωρο δεν αλλάζει, ούτε καταργείται. «Η βάση είναι το 8ώρο. Επανακατοχυρώνονται το 8ώρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Με βάση το 8ώρο, υπάρχουν οι υπερωρίες που συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι», σημείωσε.

«Η άλλη δυνατότητα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, σε πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και στην κλαδική σύμβαση που ισχύει τώρα στον Τουρισμό, την οποία επικροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά σε ενσωμάτωση Οδηγίας που πέρασε ομόφωνα από τις χώρες της ΕΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις εργασιακές σχέσεις εργαζόμενων γονέων, που μπορούν να ζητούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που αντιτίθεται στις διατάξεις αυτές, καθώς όπως του αναφέρουν δεν διευκολύνουν την παραγωγή έργου στις εταιρείες τους, όπως πχ. στην χαλυβουργία.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cbhvibf29dah-sf)

Αναφορικά με τις υπερωρίες, ο κ. Χατζηδάκης είπε «ο αριθμός τους αυξάνει σε 150 ώρες, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την υπερεργασία. Όπως σημείωσε, απαντώντας στην κριτική ότι δεν ενισχύεται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, «παντού στον κόσμο, οι επιχειρήσεις σε περίπτωση περιοδικής αύξησης του όγκου εργασίας, απευθύνονται στους πεπειραμένους εργαζόμενους τους για να βγει η δουλειά, οι οποίοι προφανώς κουράζονται παραπάνω, αλλά βάζουν και περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Σε ότι αφορά τις απολύσεις, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο διατηρείται, αλλά επιμηκύνεται με διατάξεις για προστασία αρκετών ακόμη κατηγοριών εργαζόμενων».

«Δύο είναι οι επίμαχες περιπτώσεις: η ένταση στις σχέσεις εργαζόμενου- εργοδότη και η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης. Εδώ παίρνουμε το μοντέλο της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ξεκινά μια δίκη, δίνεται δικαίωμα στα δύο μέρη να αλλάξουν άποψη, με το βάρος της απόδειξης να υπάρχει για τον εργοδότη, ενώ αν δεν υπάρξει άλλη λύση, προβλέπεται αποζημίωση έως και τριπλάσια της νόμιμης. Ενδεικτικά, τι νόημα έχει να συνεχίσουν να συνυπάρχουν σε μια δουλειά ένας εργαζόμενος και ένας εργοδότης που είναι τσακωμένοι και δεν μιλάνε;», είπε ο κ. Χατζηδάκης συμπληρώνοντας ότι στις εν λόγω περιπτώσεις, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης, ο εργοδότης καλείται να πληρώσει επιπλέον αποζημίωση.Πολιτική