Το κλείσιμο των συνόρων και των αγορών, η καραντίνα και τα ακαλλιέργητα χωράφια, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις των τιμών.
Η πείνα είναι η επόμενη μεγάλη απειλή στις πληγείσες από το φονικό ιό Έμπολα χώρες της δυτικής Αφρικής, όπου η ασθένεια έχει σκοτώσει πολλούς αγρότες και τις οικογένειές τους, τα χωράφια είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και οι μεταφορές αδύνατες λόγω της καραντίνας με αποτέλεσμα αυτομάτως να δημιουργούνται ελλείψεις στα τρόφιμα.
«Η πείνα θα μας σκοτώσει εκεί όπου απέτυχε ο ιός Έμπολα», δήλωσε ο Πα Σόριε ένας 61χρονος αγρότης από το Πόρτ Λόκο στο βόρειο τμήμα της Σιέρα Λεόνε.
Πατέρας έξι παιδιών με τέσσερα εγγόνια λέει ότι έχει ήδη χάσει τρεις στενούς συγγενείς του από τον ιό Έμπολα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναφέρουν ότι το κλείσιμο των συνόρων και των αγορών καθώς επίσης η καραντίνα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του φονικού ιού, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, πανικό στις αγορές και σε αυξήσεις των τιμών, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.
«Η χώρα θα λιμοκτονήσει» προειδοποίησε ο Μαρί Χάβα Τζον-Σάο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών της Σιέρα Λεόνε.
Ο 55χρονος Τζον-Σάο ανέφερε ότι το 75% των ασθενών που πέθαναν από τον ιό Έμπολα στις επαρχίες Καϊλαχούμ και Κενέμα ήταν αγρότες και όπως λέει η πείνα «έρχεται».
Οι προαναφερθείσες επαρχίες μαζί με αυτές του Πορτ Λόκο και του Μπομπάλι είναι παραδοσιακά οι περιοχές όπου καλλιεργείται η μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων της χώρας.
Στη Λιβερία η ομόλογός του, Φλόρενς Τσενογουέθ περιγράφει παρόμοια κατάσταση στην αγροτική επαρχία Λόφα.
Στη Σιέρα Λεόνε των έξι εκατομμυρίων ψυχών περίπου το 65% του πληθυσμού εξαρτώνται από τη γεωργία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της εθνικής οικονομίας, έτσι ώστε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον ιό Έμπολα και οι επιπτώσεις στη γεωργία να συμπαρασύρουν προς τα κάτω τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μια ολόκληρη εποχή σποράς θα μπορούσε να χαθεί.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προσπαθεί να θρέψει περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό Έμπολα.