Οικονομία

«ΟΧΙ» της κυβέρνησης στα κελεύσματα για σκληρή εποπτεία και νέο Μνημόνιο

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Για «μάχη χαρακωμάτων» ετοιμάζεται η κυβέρνηση, ενόψει της επιστροφής των ελεγκτών από την άλλη εβδομάδα στη χώρα μας. Η γραμμή άμυνας για τα stress-test των τραπεζών φαίνεται πως άντεξε, κόβοντας τη φόρα στα κύματα επιθέσεων που ετοιμαζόταν από καιρό να εξαπολύσει το ΔΝΤ. Η επόμενη μέρα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών, βρίσκει την κυβέρνηση «οχυρωμένη» απέναντι και στις επιθέσεις των δανειστών και των αγορών, που ανησυχούν για το μέλλον της επιτήρησης της ελληνικής Οικονομίας. Τα 11.4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ φαίνεται πως παραμένουν στη θέση τους και αποτελούν -για την ώρα τουλάχιστον- ένα καλό ανάχωμα στις πιέσεις για τρίτο δάνειο και νέο Μνημονιο.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γκίκας Χαρδούβελης δεν θα παρακολουθήσει από το γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος τις παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα μετάσχει στις εργασίες του ΟΟΣΑ για τη διακρατικά συνεργσία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το θέμα λαμβάνει ιδιαίτερη αξία καθώς, όπως αποκάλυψε από την προηγούμενη Κυριακή  το Πρώτο Θέμα, η Ελβετία αρνήθηκε και επισήμως να συνεργαστεί με τις φοροελεγκτικές αρχές της χώρας μας, για την ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, επειδή την θεωρούν προϊόν υποκλοπής.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται και για τα άλλα ανοικτά μέτωπα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ξέρουν ότι μετά τον σχηματισμό της νέας Κομισιόν, από τις αρχές Νοέμβρη, η Τρόικα θα δείξει το σκληρό της πρόσωπο, στην τελική μάχη για επικράτηση πριν ολοκληρωθεί και επισήμως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να αποφύγουν πιέσεις για ασφαλιστικό, εργασιακά και «εδώ και τώρα» απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και να κλείσει το θέμα της επιτήρησης στη μετά-Μνημόνιο εποχή.

Μετά την επικύρωση της επάρκειας του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, η κυβέρνηση πιστεύει ότι «έκλεισε στόματα» των «καθ’εξιν» αμφισβητιών της  στο θέμα  αυτό (βλέπε ΔΝΤ και Πόουλ Τόμσεν) ενώ καθησυχάζει εν μέρει και τις αγορές μετά την συντονισμένη επίθεση που δέχτηκε προ δεκαημέρου στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Θέλοντας μάλιστα να αποφύγει τις πιέσεις για τρίτο δάνειο και νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι το περίσσευμα των  11,4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και τα ακόμη 5  δισ. ευρώ των διαθεσίμων της ελληνικής κυβέρνησης επαρκούν για να αποτελέσουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» που ζητούν οι αγορές στη μετά-Μνημόνιο εποχή (από τον Ιανουάριο του 2015 δηλαδή) χωρίς να απαιτείται ο εξουθενωτικός έλεγχος της Τρόικα αλλά μια πιο χαλαρή παρακολούθηση της τήρησης ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Θα πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει ελληνική «υπογραφή» και δεν θα υπαγορεύεται έξωθεν. Ωστόσο η ΄εκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα κριθεί εν πολλοίς και από την τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, που η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα είναι «ουδετερη» και δεν θα κλονίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας –αλλά και αυτό θα φανεί όταν δημοσιοποιηθεί το τελικό σχέδιο των ρυθμίσεων που σχεδιάζονται.

You may also like