Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως διαμορφώνονται μετά την επανεκλογή Ερντογάν αλλά και για τις δύσκολες στιγμές με την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όπως είπε «φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε, δε, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα χτυπήσει.
«Τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;»
Δύσκολη στιγμή ήταν κατά τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 με την απόπειρα εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τον Έβρο κάνοντας λόγο για «μια πρωτόγνωρη κατάσταση».
Εξίσου δύσκολη ήταν κατά τον πρώην υπουργό Άμυνας και η περίοδος της έξαρσης της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2022 όταν, όπως περιέγραψε, τηλεφώνησε στον τότε ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και του είπε «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;».
«Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει»
Για την τωρινή περίοδο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν και οι φωνές που προκαλούν εντάσεις.
«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει» είπε και τόνισε πως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε συνομιλίες που είχε με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στις οποίες του ξεκαθάρισε ότι ο εξοπλιστικός εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία.
«Με τον κ. Ακάρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.