Τα πρωτεία στην κατανάλωση καπνού στην Ευρώπη κατέχουν οι Έλληνες με το ποσοστό των καπνιστών να ανέρχεται στο 38%, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων ως προς το κάπνισμα.
Τα πρωτεία στην κατανάλωση καπνού στην Ευρώπη κατέχουν οι Έλληνες με το ποσοστό των καπνιστών να ανέρχεται στο 38%, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων ως προς το κάπνισμα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καπνιστών παρατηρούνται στη Σουηδία (11 %) και στη Φινλανδία (19%), ενώ αμέσως μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Βουλγαρία με 35%.
Η έρευνα που δημοσιεύεται ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος την Κυριακή 31 Μαΐου, έδειξε πτωτική τάση του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά 2% από το 2012 (26% έναντι 28%), ποσοστό μείωσης που ισχύει και για τους Έλληνες (38% έναντι 40%).
Η ηλικιακή κατηγορία που σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (4 εκατοστιαίες μονάδες) ήταν οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών (25% έναντι 29%), ενώ αυξήθηκαν κατά 2% όσοι ξεκινούν το κάπνισμα σε ηλικία κάτω των 15 ετών (19%). Στην Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές ξεκινούν μεταξύ 15 και 18 ετών (53%).
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων καπνιστών (59%) δοκίμασαν να κόψουν το κάπνισμα, (το 19% εξ αυτών τους 12 τελευταίους μήνες) ενώ το 67% δήλωσαν πως προσπάθησαν «να το μειώσουν ή να το σταματήσουν». Από τους Έλληνες καπνιστές, απόπειρα διακοπής του καπνίσματος έκανε το 43%.
Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυτά τα έχει δοκιμάσει το 12% των Ευρωπαίων (και το 8% των Ελλήνων), σε σύγκριση με ποσοστό 7% το 2012 – ωστόσο μόλις το 14% των χρηστών τους κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα.
Το 76% των Ελλήνων καπνιστών επιλέγουν τυποποιημένα τσιγάρα και το 29% στριφτά. Τα δύο σημαντικότερα κριτήρια επιλογής μάρκας είναι η γεύση του καπνού (99%) και η τιμή (92%).
Σχετικά με τον εικαζόμενο κίνδυνο, τα επίπεδα πίσσας ή νικοτίνης θεωρούνται η μέγιστη ένδειξη για το πόσο επιζήμιος είναι ο καπνός (32%) και ακολουθούν τα πρόσθετα (12%). Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι είναι επιβλαβή έχει αυξηθεί από 27% σε 52% μέσα σε δύο μόνο έτη.
Σχετικά με την έκθεση στον καπνό τσιγάρου στα μπαρ και εστιατόρια, το 72% των Ελλήνων απάντησε πως έχει εκτεθεί στον καπνό σε χώρους κατανάλωσης φαγητού (έναντι μόλις 12% στην ΕΕ) και το 83% σε χώρους κατανάλωσης ποτού (έναντι 25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Επίσης, το 73% των εργαζομένων στην Ευρώπη εκτίθεται «σπάνια ή ποτέ» σε καπνό σε κλειστό χώρο εργασίας, ποσοστό που στην Ελλάδα πέφτει στο 43%.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Β. Αντριουκαΐτις, επισήμανε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων που αρχίζουν το κάπνισμα παραμένει αμετάβλητος στα 17,6 έτη και δήλωσε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη κατά του καπνίσματος δεν έχει κερδηθεί, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων».