Διεθνή

Πάνω από 30.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στο Νότιο Σουδάν

0B4820A705F3C5220E1DA6E1D9AE0CF7.jpgΒαριά προειδοποίηση από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς το Νότιο Σουδάν διέρχεται τη χειρότερη φάση του μετά από 22 μήνες εμφυλίου πολέμου, με τις μάχες να συνεχίζονται παρά την ειρηνευτική συμφωνία του Αυγούστου.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στις περιοχές του Νότιου Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Μολονότι δεν έχει κηρυχθεί επισήμως σε κατάσταση λιμού, το Νότιο Σουδάν διέρχεται τη χειρότερη φάση του στους 22 μήνες μιας σύγκρουσης που σημαδεύεται από ωμότητες, με συνέπεια «τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι ζουν σε ακραίες συνθήκες και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τρεις οργανισμούς του ΟΗΕ, τους UNICEF, FAO και PAM.

Οι ζώνες που πλήττονται περισσότερο από τη σύγκρουση, εξαιτίας της οποίας εμποδίζεται και η αποστολή βοήθειας, βρίσκονται στην πολιτεία Ουνιτέ, στις πλούσιες σε πετρέλαιο βόρειες περιοχές του Νότιου Σουδάν, διευκρινίζουν το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου, σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή και συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό απαγωγών και βιασμών γυναικών και παιδιών, γράφουν οι τρεις οργανισμοί.

«Χωρίς την απεριόριστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής αρωγής, η επισιτιστική ανασφάλεια μπορεί να επιδεινωθεί και να μετατραπεί σε λιμό σε ορισμένα μέρη της πολιτείας Ουνιτέ», προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Το Νότιο Σουδάν είναι από τον Δεκέμβριο του 2013 το θέατρο ενός πολέμου που φέρνει αντιμέτωπους τον τακτικό στρατό, που είναι πιστός στον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ, και μια εξέγερση με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο και νυν αντίπαλό του Ριέκ Μασάρ.

You may also like

More in Διεθνή