Διεθνή

Κατά του Brexit ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

CA8049A2833CBCFAE6681A7D4D4D88CB.jpgΟ κ. Κάμερον θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τους εταίρους πριν δεσμευθεί επισήμως ότι θα ηγηθεί του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο, φέρεται να εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιχειρηματίες και προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας τάσσονται ανοιχτά κατά του Brexit.

Την υποστήριξή του στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αποκάλυψε με ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο Καναδός στην καταγωγή κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε τα οικονομικά οφέλη της ιδιότητας της χώρας-μέλους. Κάλεσε παράλληλα την ΕΕ σε μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ότι και στο μέλλον η Βρετανία θα έχει συμφέρον να είναι μέλος.

Η παρέμβαση του κ. Κάρνεϊ θεωρείται από τους Βρετανούς αναλυτές ότι ικανοποίησε τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φέρεται να είχε ενθαρρύνει τον κεντρικό τραπεζίτη να εγείρει δημοσίως τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στη λειτουργία της Τράπεζας της Αγγλίας πιθανό Brexit.

Ο κ. Κάμερον θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τους εταίρους πριν δεσμευθεί επισήμως ότι θα ηγηθεί του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο, φέρεται να εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιχειρηματίες και προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας τάσσονται ανοιχτά κατά του Brexit.

«Μιλώντας γενικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καρπωθεί επιτυχώς τα οφέλη των ανοιχτών συνθηκών που προσφέρει η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, ενώ έχει αποφύγει κάποια από τα μειονεκτήματα της περιορισμένης ευελιξίας από την οποία υποφέρουν κάποιες ηπειρωτικές ευρωπαϊκές οικονομίες», είπε ο κ. Κάρνεϊ.

Στόχος του κεντρικού τραπεζίτη, σύμφωνα με Βρετανούς σχολιαστές, είναι να εμφανιστεί η Τράπεζα της Αγγλίας ως ένας ειλικρινής διαιτητής στην οξεία δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων υπέρ και κατά του Brexit που μαίνεται στη χώρα, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί έως τα τέλη το υ 2017.

Πάντως ο Μαρκ Κάρνεϊ διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει διεξαγάγει αναλυτική αποτίμηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά έχει περιορίσει την ανάλυσή της στον αντίκτυπο του όποιου αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να φέρνει σε πέρας τις υποχρεώσεις της.

Σημείωσε ότι η ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη από το 1973 και μετά έχει καταστήσει τη χώρα πιο ανοικτή στο εμπόριο, βελτιώνοντας έτσι τον δυναμισμό της οικονομίας και κατά συνέπεια την ευημερία των πολιτών. Όπως είπε, η Βρετανία είναι η κύρια ωφελημένη από την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και που προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.

Ο κ. Κάρνεϊ είχε παρέμβει και την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο μία ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να διατηρήσει τη στερλίνα – μία παρέμβαση που θεωρήθηκε καθοριστική υπέρ του «Όχι».

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έσπευσε να χαιρετίσει την παρέμβαση Κάρνεϊ, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή ομιλία που κάλυψε τόσο τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ για τη βρετανική οικονομία, όσο και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Επ’ αυτού ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι η Βρετανία πρέπει να έχει εγγυήσεις ότι δε θα υπονομευθεί ο ρόλος της από την περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης.

Πάντως, άμεση ήταν και η αντίδραση ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και στελεχών του στρατοπέδου υπέρ του Brexit που επέκριναν τον Μαρκ Κάρνεϊ για παρέκκλιση από τις αυστηρά οικονομικής φύσης αρμοδιότητές του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή