Την γερμανική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο ΠτΔ συναντήθηκε με τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ, ενώ σε ομιλία του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, όσο και για την ανεργία.
Η επίσκεψη Παπούλια στο Βερολίνο γίνεται στο πλαίσιο της δημιουργίας του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Επίσης ο ΠτΔ απήθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη θέσπιση του προγράμματος υποτροφιών Bellevue.
Ο κ. Παπούλιας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας και των ανισοτήτων, επισημαίνοντας ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά» ενώ δημιουργείται «μια νέα γενιά ευρωσκεπτικιστών» και ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η «ανάγκη για επαφές και συνεργασία μεταξύ των λαών, ώστε οι άνθρωποι να είναι πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι τόσα ώστε το μέλλον μας να είναι κοινό».
«Οι νέες γενιές μπορούν όχι μόνο να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να πετύχουν ποιοτικό άλμα για τις σχέσεις των λαών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρότεινε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Νεολαίας και Έλληνες τρίτης γενιάς που ζουν στην Γερμανία και γνωρίζουν τις νοοτροπίες και των δυο λαών. Κάλεσε δε, όλους να είναι αισιόδοξοι, καθώς, όπως είπε επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Χέλεν Κέλερ, «κανένας απαισιόδοξος δεν άνοιξε ποτέ μια πόρτα για το ανθρώπινο πνεύμα».
Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε με θέρμη στη «θαυμάσια» επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, άφησε βαθιά εντύπωση τόσο στον ίδιο όσο και στην αντιπροσωπεία που τον συνόδευε και απέδωσε μεγάλη σημασία στην «ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη φιλία μας» και να δείξουμε ότι και σε δύσκολους καιρούς μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά.
Αναφερόμενος τόσο στο πρόγραμμα των υποτροφιών όσο και στο Ίδρυμα Νεολαίας, αλλά και στο ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε τη συμβολή αυτών των εργαλείων στην εμπέδωση της κατανόησης και της εμπιστοσύνης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο, έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία με στόχο «να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον χωρίς να χάσουμε τη ματιά στο παρελθόν- ένα παρελθόν κατά το οποίο ο εθνικοσοσιαλισμός προκάλεσε τεράστιο πόνο στους Έλληνες».
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις υποτροφίες «Bellevue», οι οποίες αφορούν μετεκπαίδευση και ανταλλαγές νεαρών ηλικιακά ανώτερων στελεχών την δημόσιας διοίκησης μεταξύ των δέκα χωρών που συμμετέχουν, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα και μίλησε για οφέλη από την καλή γνώση της νοοτροπίας των άλλων λαών, την αμοιβαία κατανόηση και την πλήρη συνειδητοποίηση των κοινών στόχων. Τόνισε ότι η δική του γενιά δεν μπορούσε παλαιότερα να διανοηθεί ότι πχ. η γαλλογερμανική συμφιλίωση θα αποτελούσε το βασικό θεμέλιο για την ενωμένη Ευρώπη ή ότι θα μπορούσε κανείς να ταξιδεύει στην Ευρώπη χωρίς ελέγχους, αναφέρθηκε στην ομαλή διεύρυνση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι όλα αυτά συνέβησαν επειδή τα τραύματα των ψυχρών και θερμών πολέμων μετουσιώθηκαν σε μια θετική δράση και σε δομές που θα εξασφάλιζαν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να υπάρξει νέα διολίσθηση σε καταστάσεις όπως αυτές που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.
Επισήμανε ωστόσο, ότι η ειρήνη, η ευημερία, η ελευθερία διακίνησης και η συνεργασία είναι πιο εύθραυστες από ό,τι νομίζουμε και, αναφερόμενος στις εστίες ανάφλεξης στη νότια γειτονιά της Ευρώπης, υπογράμμισε τις συνέπειες που υφίσταται η Ελλάδα με την παράτυπη μετανάστευση. «Πρόκειται για οξύ ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε και προειδοποίησε ότι διαφορετικά, θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο.