Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: «Επίθεση» στη χαλαρή ψήφο και στα αστικά κέντρα ενόψει Ευρωεκλογών

Τα πρώτα κρίσιμα διλήμματα ενόψει των ευρωεκλογών θα αρχίσει να θέτει με πιο άμεσο και εμφατικό λόγο το ΠΑΣΟΚ, φιλοδοξώντας ότι έτσι, θα προκαλέσει «ρωγμές» στην κυβερνητική εικόνα και ταυτόχρονα θα πείσει τους πολίτες, να στραφούν για λύσεις στο εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο, που προτείνουν ηγεσία και στελέχη.

Η «χαλαρή ψήφος» είναι αναμφίβολα ο βασικός τους εχθρός στην πλέον καθοριστικής σημασίας «αποστολή» για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και ως εκ τούτου: η κινητοποίηση όσο το δυνατόν συντομότερα περισσότερου κόσμου από μια αξιόπιστη και εύστοχη προεκλογική καμπάνια αποτελεί τη νούμερο1 προτεραιότητά του. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε τα στελέχη με ρόλο ευθύνης σε αυτή την μάχη, βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Ωστόσο κατανοούν ότι μια αργοπορημένη ή λάθος κίνηση στην αφετηρία και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να φρενάρει την προσδοκώμενη δυναμική και να απομακρύνει τη Χαριλάου Τρικούπη από τους πολλαπλούς στόχους που έχει θέσει με φόντο τις ευρωκάλπες.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση και δράση στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, αν και οι ρυθμοί επιτάχυνσης δεν έχουν ακόμη γίνει «ορατοί» στις δημόσιες αντιπαραθέσεις και στις δημοσκοπήσεις. Τα στελέχη που θα σηκώσουν το βάρος του προεκλογικού αγώνα υποστηρίζουν ότι, τώρα προετοιμάζουν την «επίθεση», η οποία θα αρχίσει να εξελίσσεται μέσα στις επόμενες μέρες. Μια «επίθεση» που σύμφωνα με το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, οργανώνεται στη λογική των διαδοχικών σκληρών συγκρούσεων με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, κάθε μέρα και σε κάθε πόλη ή χωριό της χώρας.

Το σχέδιο προϋποθέτει διάταξη δυνάμεων στο κέντρο και στην περιφέρεια. Η τμηματική ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών εκτιμάται ότι θα προσδώσει ζωντάνια στον αγώνα , ενώ οι καθαρές θέσεις και οι στοχευμένες παρεμβάσεις θεωρούν ότι, είναι απαραίτητες όσο ποτέ, για να φτάσει «αρτιμελές» το μήνυμα στους ψηφοφόρους. Η διαπίστωση ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται συχνά για «δυσανάγνωστες» θέσεις λειτουργεί εσχάτως στη Χαριλάου Τρικούπη ως μοχλός πίεσης για την αποσαφήνιση του κάθε μηνύματος, πριν αποσταλεί στα ευρύτερα κοινά των ψηφοφόρων. Για παράδειγμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι τα «πυρά» των κυβερνητικών με αφορμή το νόμο Πιερρακάκη παρότρυναν την αρμόδια ομάδα του ΠΑΣΟΚ να περιγράψει χωρίς «περικοκλάδες» εν τέλει τις θέσεις του κόμματος για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Είναι προφανές ότι, με αφορμή την ανάδειξη προτάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως και για τα άλλα μείζονα που απασχολούν τους πολίτες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να ρυμουλκήσει το ενδιαφέρον των πολιτών στο δικό της «γήπεδο», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «δρα προς όφελος των λίγων και όχι των πολλών». Πρόκειται για ‘ένα από τα κεντρικά συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας τους, το οποίο σε παραλλαγές θα αξιοποιήσουν για την αποδόμηση της κυβερνητικής εικόνας.

Το γεγονός πάντως ότι στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να ξεκολλήσει από τη «γειτονιά» του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα, προβληματίζει και δυσαρεστεί τα στελέχη που θεωρούν εφικτό το στόχο των μικρών αλμάτων μέχρι τις ευρωεκλογών. Το επιχείρημα που ακούγεται από το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει αργά και σταθερά κι ότι δεν πρόκειται να «λαϊκίσει» για να αποκομίσει πρόσκαιρα κέρδη. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί τόσο την αισιοδοξία του, όσο και την άποψη ότι το κόμμα του θα λάβει στις ευρωεκλογές «ψήφο εμπιστοσύνης» για να συνεχίσει την επομένη ως ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αρκεστεί σε μια προεκλογική καμπάνια στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά αντιθέτως θα επιχειρήσει να εμφανίσει τη Χαριλάου Τρικούπη ως τη «σημαία» του κεντροαριστερού χώρου απέναντι στην «αλαζονική διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το επιτελείο Ανδρουλάκη ενώ δηλώνει ότι «ο αγώνας και ο στόχος δεν έχει πήχη» την ίδια ώρα εξετάζει τα ικανά σενάρια για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, να καταγράψει ποσοστό της τάξεως του 15% και πλέον, με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει τη ικανοποιητικά τη ψαλίδα με τη ΝΔ. Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, που όμως αν δεν το πετύχει, γνωρίζει ότι θα παραμείνει στο ακέραιο η πολιτική ασυμμετρία που διαπιστώνει: με τη ΝΔ κυρίαρχη και αλαζονική και το δεύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βολοδέρνει χάνοντας επί της ουσίας την προοπτική εξουσίας. «Αν από τις ευρωεκλογές δεν πείσουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε, τότε θα χάσουμε το τρένο της σκληρής αναμέτρησης στις εθνικές εκλογές», δηλώνει κεντρικό στέλεχος με τη δυνατότητα να δει και να αναλύσει όλα τα δεδομένα, χωρίς υπεκφυγές.

Η ενδυνάμωση του κυβερνητικού προφίλ συνδέεται και με την επιχείρηση τόνωσης της ηγετικής εικόνας του Νίκου Ανδρουλάκη: επιδιώκει διαδοχικές μονομαχίες στη βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συχνές δημόσιες εμφανίσεις και περιοδείες, καθαρές λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και δράσεις που μεγιστοποιούν τα οφέλη στις νεότερες γενιές και τις παραγωγικές ηλικίες.

«Αγκάθια» στην πορεία του εγχειρήματος εντοπίζονται επίσης στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην περιφέρεια σημειώνει σημαντική άνοδο, σε πολλές περιοχές της Αττικής καταγράφει μονοψήφιες επιδόσεις. Η κινητοποίηση των κεντρικών στελεχών, των οργανώσεων και των υποψηφίων ευρωβουλευτών ευελπιστούν ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα και στην Αττική. Μάλιστα το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αναμένει το «σήμα» από τον κ. Ανδρουλάκη για την άμεση ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου, ώστε οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν την προσωπική και τη συλλογική μάχη.

Ανάμεσα στους 42 υποψηφίους θα είναι 17 κυρίες, κυρίως από τις νεότερες γενιές. Όπως ακούγεται ψηλά στη λίστα των πιθανών υποψηφίων γυναικών είναι η Όλγα Μαρκογιαννάκη (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ), η Έφη Κουτεντάκη (πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στις εκλογές του 2019 από το Ηράκλειο), η Χριστίνα Αλίρη (αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου), η Χριστίνα Φοροπούλου (αυτοδιοικητική από την Κεντρική Μακεδονία). Κρούση έχει γίνει δε, στην πολιτική αναλύτρια και δημοσκόπο, Μαρία Καρακλιούμη.

Ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και εξ’ απορρήτων συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκη, Ανδρέα Σπυρόπουλου. Την επανεκλογή του στην ευρωβουλή διεκδικεί ο δημοφιλής στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ενώ στη μάχη μπαίνει με αξιώσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου (από το παπανδρεϊκό μπλοκ) Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ο νεαρός επιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν της Ολλανδίας, Λευτέρης Καρχιμάκης. Άνετη πρόσβαση στα κοινά της Βόρειας Ελλάδας έχει ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου. Ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσει ο οικονομολόγος και γραμματέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Κικίλιας. Δεν αποκλείεται η κάθοδος του αθλητικογράφου Βασίλη Σκουντή, του συνταγματολόγου-πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου, του Πάνου Γκανιάτσου (ήταν και υποψήφιος βουλευτής στη Βόρεια Αθήνα) και άλλων στελεχών απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας.

You may also like