Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ο φόβος του Τσίπρα για το ΚΙΝΑΛ πίσω από την πρόταση μομφής

Πώς είδαν στο ΠΑΣΟΚ τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Διακρίνουν ανησυχία και στη ΝΔ – Συγκεκριμένες προτάσεις για όλα θέλει ο Ανδρουλάκης

Στο δρόμο της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ και στον στόχο αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές συνεχίζει να κινείται ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμώντας ότι η στάση και η πολιτική «γραμμή» του κόμματός του, με φόντο την πρόταση μομφής εξασφάλισε την θετική ανταπόκριση των πολιτών, που περιμένουν προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Τόσο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσο και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας προσπάθησαν με τις παρεμβάσεις τους να γίνει διακριτό το στίγμα της πολιτικής τους κατεύθυνσης, ενώ οι βουλευτές του κόμματος ανέλαβαν να περιγράψουν τις προτάσεις για την «αλλαγή σελίδας» ανά τομέα. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετώπισε ως «κοκορομαχία» την αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη βουλή, που είναι μακριά από τις προτεραιότητες των πολιτών και σε κάθε περίπτωση δεν αφορά στα αγωνιώδη αιτήματα της κοινωνίας. Τόνισε μετά το χθεσινοβραδινό φινάλε της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει με ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο, τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική ρητορική και προοδευτικές προτάσεις. Μιλώντας δε στους βουλευτές του κόμματος εκτίμησε ότι ο άξονας του πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε το 2012 αρχίζει να μετατοπίζεται προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης και δήλωσε ότι οι δύο πανομοιότυπες ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εναντίον τους οφείλεται στο ότι: «Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της δημοκρατικής παράταξης». Πρόβλεψε ακόμη ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ακυρώνει το ίδιο αίτημα του κ. Τσίπρα, δεν οδηγεί σε εκλογές, αντιθέτως αποκλείει σχετικό αίτημα για εκλογές τους επόμενους μήνες.

Όταν εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης κουβέντιαζε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την στρατηγική που θα δικαιώσει τη δυναμική δεύτερου κόμματος που φαίνεται ότι αποκτά το κόμμα του, σε όλα τα τελευταία γκάλοπ.

Στο τραπέζι του γραφείου του, εκείνη την ώρα, ξεχώριζε λόγω της συγκυρίας το πλάνο με τις προτάσεις του για την δημιουργία ενός υπουργείου-στρατηγείου Πολιτικής Προστασίας, όπως και η «λίστα» μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Είχε άλλωστε προγραμματίσει σειρά ραντεβού με στελέχη, ειδικούς και εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων.

Το πλάνο άλλαξε προσωρινά με την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές «εδώ και τώρα» που σχολιάστηκε αυθόρμητα στο ίδιο τραπέζι ως μία προσπάθεια αναζήτησης σωσιβίου που τελικά θα το αξιοποιήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων- μάλιστα ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής είχε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με έμπειρους πολιτικούς, των οποίων την γνώμη άκουσε προσεκτικά. Στόχος του ήταν -όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες- να κάνει εκείνο που πάντα κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ όντας στην αντιπολίτευση, αλλά και να αποδείξει ότι η δική του στρατηγική δεν συναντάται με την στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Είχε επιπλέον -λένε οι ίδιοι άνθρωποι- και έναν ακόμη αναμφισβήτητο λόγο για να αποφασίσει την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας: η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνυόταν για άλλη μια φορά παντελώς ανέτοιμη να χειριστεί μια κρίση και το «επιτελικό κράτος» ανήμπορο να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, δίπλα στους πολίτες.

Για το Νίκο Ανδρουλάκη θα ήταν επιτυχία του κόμματός του αν στο φινάλε της τριήμερης διαδικασίας στη βουλή, το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι κινείται με βάση το δημόσιο και όχι το κομματικό συμφέρον, με προτάσεις και λύσεις για την «επόμενη μέρα». Θέλει να μπει στο «κάδρο» των πολιτικών αρχηγών όχι συμμετέχοντας σε μια «τοξική σύγκρουση», όπως ανέμενε ότι θα εξελιχθεί στη βουλή η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα, αλλά αναδεικνύοντας ρεαλιστικές προτάσεις, το σχέδιο και την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην πορεία αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στις εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό και από την αίθουσα της Γερουσίας έκλεισε την ομιλία του προς τους βουλευτές με «θετικά μηνύματα», με το σχέδιο για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας.

Σε όσους έσπευσαν να του ασκήσουν κριτική του τύπου «δεν γίνεται να ψηφίζεις την πρόταση μομφής αλλά να μην ζητάς εκλογές», ο κ. Ανδρουλάκης διαμήνυσε μέσω συνεργατών του ότι πρώτον «υπερψηφίζουμε την πρόταση γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» και δεύτερον ότι «το γεγονός ότι δεν ζητάμε τώρα εκλογές δεν σημαίνει ότι δεν τις θέλουμε!». Το μήνυμα Ανδρουλάκη εκφράζεται δε, σύμφωνα με τους συνεργάτες του και με τη φράση «το γοργόν και χάριν έχει». Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι εννοεί συγκεκριμένα ότι οι εκλογές όταν υποχωρήσει η θλιβερή κατάσταση των 100 και πλέον νεκρών από την πανδημία σε καθημερινή βάση, μπορεί να γίνουν και «να αποδειχθεί έτσι στην πράξη από τη λαϊκή ετυμηγορία η δυναμική του ΠΑΣΟΚ και η προοπτική σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης».

Είναι πασιφανές ότι η κίνηση Τσίπρα μπήκε στο «μικροσκόπιο» του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη. Τα αίτια και τα κίνητρά του, όπως υποστήριζαν, είναι ευανάγνωστα. Στελέχη και εκτός του στενού επιτελείου Ανδρουλάκη, αλλά εντός του κόμματος, πιστεύουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παίζει τα ρέστα του» προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω καθίζηση στις δημοσκοπήσεις μετά και την δυναμική δεύτερου κόμματος που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ. «Ευελπιστεί ότι μια άγρια αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη στην βουλή θα συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τα εσωκομματικά προβλήματα της Κουμουνδούρου και θα διατηρήσει σε ισχύ το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αποτρέποντας τον διεμβολισμό δυνάμεων από το ΚΙΝΑΛ», υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ακόμη και την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ολομέλεια συγκριτικό πλεονέκτημα σε τούτη την φάση, διότι «κρατά έξω από το τοξικό κλίμα το νέο αρχηγό». Η αλήθεια είναι πάντως ότι στο ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται από το ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για να μονοπωλήσει την αντιπολιτευτική εικόνα και ρητορική και για να εμφανιστεί ως ο μόνος εκφραστής των προοδευτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο φιλοδοξούν ότι έχουν πολλά πλέον «όπλα» για να ξεχωρίσουν πλέον στις δημόσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις- κάτι που επιβεβαιώνονται σε όλα τα γκάλοπ.

Ενδεικτικά αναφέρουν την πρόσφατη δημοσκόπηση της Abacus που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ να παλεύει στα ίσια για την δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διαφορά της μισής μονάδας στην πρόθεση ψήφου είναι πολύ κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «θέμα» για το κόμμα του, με πολύ υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν στο 57%. Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην δημοφιλία – με 17% έναντι 13% – εμφανίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά ουδέτερων γνωμών, πράγμα που, όπως σημειώνει η Abacus, καταγράφει μία «καλή διάθεση» των πολιτών (κυρίως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απέναντί του , οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους.

«Κάθε μέρα και ένα βήμα. Παραμένουμε «προσγειωμένοι» και σταθεροί στους στόχους μας», τονίζει συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, του οποίου η άποψη είναι επίσης σταθερή ότι η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση θα είναι η λαϊκή ετυμηγορία και θα γίνει στις εθνικές κάλπες όπου θα φανεί και θα κριθεί θετικά η δουλειά και το σχέδιό μας

Η πρόταση μομφής εκτιμούσαν ότι θα δώσει το «βήμα» στον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, αν και σε δύσκολη στιγμή να μιλήσει εφ΄όλης της ύλης και να αλλάξει «θέμα συζήτησης». Ωστόσο, όπως έλεγαν οι της Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει με ένα ακόμη συγνώμη από τις ευθύνες της, ούτε να αποφύγει την κυβερνητική φθορά από τα λάθη και τις αδυναμίες που έχουν πλέον αποκαλυφθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ζητήσει από τους βουλευτές και τα στελέχη να κάνουν αυστηρή κριτική και αντιπολίτευση με στοιχεία και να «κλείνουν» κάθε δημόσια παρέμβαση με προτάσεις για το μέλλον- «είναι ο μόνος δρόμος για την επί της ουσίας αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κάθε τομέα», επαναλαμβάνουν οι συνομιλητές του, αποκτώντας την αίσθηση ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους στο πολιτικό σκηνικό όταν εκτιμήσει ότι το μομέντουμ θα είναι κατάλληλο για την ανάδειξη του αξιόπιστου προφίλ που καλλιεργεί εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ «που άλλα λέει τη μια άλλα λέει την άλλη, τη μία λέει ότι δεν γίνονται εκλογές μέσα στη πανδημία και την άλλη ζητάει δια του αρχηγού του εκλογές τώρα».

Και πώς απαντά στο ερώτημα περί κυβερνητικών συνεργασιών η νέα ηγεσία; Ειδικά λόγω της απόφασης να υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι πυξίδα του είναι η διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και ότι δεν πρόκειται να μπει στα μικροπολιτικά και στις σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του αυτή έχει την υποστήριξη από το σύνολο των βουλευτών του κόμματος, που ανέλαβαν να δώσουν και την μάχη στην Ολομέλεια.

Έχει ενδιαφέρον το «κλίμα» που επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στη συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρώτος πήρε το λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ζήτησε τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη σχεδίου για την κακοκαιρία, την ακρίβεια και την πανδημία. Ακολούθησε στον ίδιο τόνο ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος ετοιμαζόταν για το κρας-τεστ για την Κυριακή το βράδυ καθώς θα μιλούσε τρίτος από το τέλος, πριν από τους κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Στην τηλεδιάσκεψη -απουσίαζε μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου- όσοι τοποθετήθηκαν δεν έδειξαν να διαφωνούν με τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως. Μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος παίρνοντας το λόγο επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε πως θα στηρίξουμε καλύτερα την ειλημμένη απόφαση», εννοώντας, όπως κατάλαβαν συνάδελφοι του, ότι θα ήταν χρήσιμη μια συζήτηση πριν ο Ν. Ανδρουλάκης περιγράψει την στάση του κόμματος με δημόσια παρέμβασή του. Ο δε Χάρης Καστανίδης -σύμφωνα με πληροφορίες- υποστήριξε «μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα που δεν χρειάζεται την κατεύθυνση της σκληρής ισορροπίας».

Εκτός βουλής το ΠΑΣΟΚ προχωρά, όσο το επιτρέπει η πανδημία στα βήματα ανασυγκρότησης του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης εξετάζει πλάνο περιοδειών ανά την Ελλάδα, με διπλό στόχο: την ανασυγκρότηση των οργανώσεων και το σκανάρισμα εν δυνάμει υποψηφίων βουλευτών. Ήδη ο επικεφαλής της Επιτροπής ψηφοδελτίων του κόμματος, Βαγγέλης Αργύρης έχει πιάσει δουλειά. Μαζί με τους συντρόφους του που θα στελεχώσουν την Επιτροπή θα αναζητήσουν ανά νομό νέα πρόσωπα που θέλουν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα- τάση που ενισχύεται λόγω της δημοσκοπικής δυναμικής του ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα ηγεσία. Για τους νυν βουλευτές, η οδηγία του Ανδρουλάκη παραπέμπει στην αξιοποίηση όλων των τάσεων, πράγμα που φαίνεται στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος αλλά και στο ότι κρίσιμα πόστα ανέλαβαν και παπανδρεϊκοί ή λοβερδικοί.

Προτάσεις για την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κινήματος Αλλαγής η Πολιτική Προστασία πρέπει να ενισχυθεί με τις προτάσεις τους, μεταξύ των οποίων είναι:

-Το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να γίνει πραγματικό Υπουργείο, ένα «στρατηγείο» με αρμοδιότητες, με χρηματοδότηση, με προσωπικό και όχι ένα κέλυφος όπως είναι σήμερα.

-Να υπάρχουν στόχοι ανθεκτικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, κάτω από οποιοδήποτε ακραίο καιρικό φαινόμενο, να λειτουργούν βασικές δομές του κράτους. Τα αεροδρόμια, οι μεγάλοι οδικοί άξονες, το δίκτυο ενέργειας.

-Το βασικό εργαλείο της πολιτικής προστασίας, που είναι η πυροσβεστική, να αναβαθμιστεί, να υπάρχουν προγράμματα ενημέρωσης, εξειδίκευσης και αξιοκρατική δομή. Αξιολόγηση των στελεχών της πυροσβεστικής και όχι πελατειακές λογικές που οδηγούν σε λάθος επιλογές.

-Να καταρτιστούν Σχέδια πολιτικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή μιλούν όλοι για τον Ξενοκράτη. «Πρέπει να αναβαθμιστούν τα σχέδια πολιτικής προστασίας, είτε για πυρκαγιές, είτε για σεισμούς, για όλα τα φυσικά φαινόμενα, διότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις προκλήσεις. Να αναβαθμιστούν βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και όχι σήμερα να παρατηρείται επικάλυψη αρμοδιοτήτων», εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας προχθές στο Open.

You may also like