Υγεία

Πιο υγιείς οι πλούσιοι έφηβοι από τους φτωχούς στον αναπτυγμένο κόσμο

27943821529A434ABCE4B4C63C98958B.jpgΜπορεί να παρατηρούνται ορισμένες βελτιώσεις στη σωματική και στη ψυχική υγεία των εφήβων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία, όμως αυτή η θετική εξέλιξη δεν αφορά όλους τους νέους στον ίδιο βαθμό.

Αυτό οφείλεται στο ότι -καθώς διευρύνονται γενικότερα οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στον πλανήτη- διευρύνονται σταδιακά και οι ανισότητες στο πεδίο της υγείας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο εσωτερικό πολλών χωρών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (της περιόδου 2002 – 2010) για σχεδόν μισό εκατομμύρια εφήβους ηλικίας 11 έως 15 ετών σε 34 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φρανκ Έλγκαρ του Τμήματος Ψυχιατρικής του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, διαπίστωσαν ότι διαχρονικά αυξάνονται οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές, με συνέπεια οι νέοι από τις φτωχότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες να έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν χειρότερη υγεία.
Σε γενικές γραμμές, οι φτωχότεροι έφηβοι είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, έχουν μεγαλύτερο βάρος και εκδηλώνουν περισσότερα συμπτώματα σωματικών και ψυχικών ασθενειών, σε σχέση με τους πιο πλούσιους εφήβους. Μόνο σε ένα πεδίο, στην  ικανοποίηση από τη ζωή, η ανισότητα μειώθηκε μεταξύ των εφήβων.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Φρανκ Έλγκαρ ότι «αν οι ανισότητες στην υγεία διευρύνονται σε τόσο πλούσιες χώρες, ιδίως στη διάρκεια των λεγόμενων ″υγιών ετών″ της εφηβείας, τότε αυτές οι τάσεις είναι άκρως ανησυχητικές για την μελλοντική υγεία του πληθυσμού». «Οι ανισότητες στην υγεία κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνουν τις μελλοντικές ανισότητες στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία των ενηλίκων και στο προσδόκιμο ζωής, γι’ αυτό θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των πολιτικών υγείας», πρόσθεσε.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)61460-4/fulltext

You may also like

More in Υγεία