Οικονομία

Ποια είναι η China Minmetals που ήρθε στην Αθήνα και τι έκανε στην «Αλουμίνιον»;

7EAAC844741037127EB1D17945E6F4D1.jpg Μία εταιρεία επισκέφθηκε η China Minmetals Corporation που ήρθε την Τρίτη στην Ελλάδα, μαζί με κυβερνητικά στελέχη της Κίνας, οι οποίοι εξέφρασαν ανοιχτό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ο λόγος για την Αλουμίνιον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι θέλησαν να την επισκεφτούν, λόγω της μεγάλης της εμπειρίας στο μεταλλευτικό κομμάτι, αφού από το 1960 μέχρι σήμερα, είναι μία από τις ηγέτιδες της ελληνικής βιομηχανίας, με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 170.000 τόνους σε αλουμίνιο και σε αλουμίνα τους 810.000 τόνους.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν διερευνητικός, αλλά με μεγάλες πιθανότητες για νέες συνομιλίες, που πολύ πιθανόν στο μέλλον να εξελιχθούν σε κάποιου είδους συνεργασία. Η εταιρεία έχει πρωταρχικό της στόχο να επεκταθεί στην Ευρώπη και να γίνει παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου σε λίγα χρόνια. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει έλλειψη σε πολύτιμα μέταλλα και η ζήτηση σημειώνει αύξηση τα τελευταία χρόνια, ενώ στη Κίνα υπάρχει προσφορά, αλλά όχι τόσο μεγάλη απορρόφηση.

Ποια είναι; Είναι μία μεταλλευτική και κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με έδρα στο Πεκίνο, Κίνα. Ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία μετάλλων και ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του αλουμινίου, βολφράμιο, κασσίτερο, αντιμόνιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο και νικέλιο.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και ο μεγαλύτερος έμπορος σιδήρου και χάλυβα στην Κίνα. Η εταιρεία διαχειρίζεται περισσότερα από 12 εκατομμύρια τόνους προϊόντων χάλυβα το χρόνο. Έχει ιδρύσει  θυγατρικές εταιρείες που εστιάζουν στην ανάπτυξη ακινήτων, την εμπορική ναυτιλία, εξορυκτικές και άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία λειτουργεί ως Minmetals Inc με έδρα τη βόρεια Αμερική και έχει  γραφεία βρίσκονται στο Weehawken, Νιού Τζέρσεϊ. Είναι μέλος του LEAD του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, μια νέα πλατφόρμα που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 για την εταιρική βιωσιμότητα.

Το πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καλύπτουν 28 χώρες του κόσμου. Έχει 177.000 υπαλλήλους και ελέγχει εννέα εισηγμένες εταιρείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το 2012, εμφάνισε έσοδα της 414.65 δισεκατομμύρια γιουάν και συνολικά κέρδη 6.472 δισεκατομμυρίων και μπήκε στο 192 νούμερο της παγκόσμιας κατάταξης του Fortune Global 500 και στο No.5 μεταξύ των εταιρειών μετάλλων.

Οι αχόρταγοι

Καθόλου τυχαίο είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν χαρακτηριστεί από τις περισσότερες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του κόσμου, όπως HSBC, Citigroup κλπ. ως οι «μέγιστες αχόρταγες», αφού είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι μόνο σε ένα έτος κινεζικές εταιρείες πραγματοποίησαν 367 υπεράκτιες συμφωνίες αξίας 68 δισ. δολαρίων και είναι στη δεύτερη θέση μετά τις αμερικανικές που πραγματοποίησαν 1633 deals αξίας 200 δισ. Δολαρίων. Πρόσφατη έκθεση της HSBC αναφέρει ότι οι κινεζικές εταιρείες σε λίγα χρόνια θα είναι παγκόσμιοι παίκτες, με τις επεκτατικές τους τάσεις να συγκεντρώνονται κυρίως στους κλάδους ενέργειας, μεταλλευμάτων, φυσικών πόρων, υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στην εξαγορά μεγάλων ονομάτων λιανικής.

Τι αγοράζουν στην Ελλάδα – Η λίστα εταιρειών

Η χώρα μας, επίσης, είναι ένας αγαπημένος επενδυτικός προορισμός για τους Κινέζους επενδυτές, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για αρκετές επιχειρήσεις, αλλά και στον κλάδο του real estate, κυρίως σε ξενοδοχεία. Η προτίμηση των Κινέζων στην Ελλάδα έχει στρατηγικά αίτια, καθώς θέλουν να έχουν μία πόρτα στην Ευρώπη, ενώ θέλουν να ανοίξουν τις αγορές πώλησης.

Για παράδειγμα η Fosun έχει ενδιαφερθεί να συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα για την ανάπλαση του Ελληνικού. Η State Grid International Development Limited, η κινεζική εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου φέρεται ως το φαβορί για την απόκτηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Δείγμα του πόσο επιθετικοί είναι οι Κινέζοι, στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε στη Ρώμη ότι η κινεζική State Grid of China Corporation απέκτησε το 35% έναντι 2,1 δισ. ευρώ της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP Reti), μέσω της οποίας η μητρική CDP ελέγχει το 30% των εταιριών διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού SNAM και Tern, που είναι ο άλλος της αντίπαλος στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, λέγεται ότι μεγάλη επενδυτική εταιρεία της Κίνας, η οποία  είναι και εισηγμένη στο Χόγκ Κογκ ενδιαφέρεται να “μπει” στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Επίσης, έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον, μαζί με τους Ρώσους, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εξελίξεις φαίνεται πως θα υπάρξουν στην Ελλάδα και στον κλάδο των ναυπηγείων, λόγω της πρόσφατης παρουσίας ανώτατων στελεχών του κρατικού κινεζικού ναυπηγείου Fujian Shipbuilding Industry Corp., που ξεναγήθηκαν και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Τα στελέχη εξέφρασαν το ενδιαφέρον του για ανάπτυξη συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία και προμηθευτές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι ο Fujian Shipbuilding αγοράζει αλουμίνιο από την Ελλάδα.

Απόβαση κάνουν και χρηματοοικονομικές εταιρείες και σύμβουλοι, όπως ο βιομηχανικός όμιλος της Κίνας Avic, όπου έχει ήδη σημαντική ναυπηγική δραστηριότητα αναβάθμισε την παρουσία του στην Ελλάδα με γραφεία. Η China Development Bank, η Bank Of China και η Export Import Bank λέγεται ότι ετοιμάζουν αφίξεις στον Πειραιά ανοίγοντας γραφεία.  Η China Development Bank έχει συνεργασία με Έλληνες πλοιοκτήτες.

Οι Κινέζοι, επίσης, αγοράζουν πολλά ακίνητα και μάλιστα σχεδιάζουν μια κινεζική πόλη στην καρδιά της κοιλάδας των Μεσογείων, αφού θέλουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας αλλά και να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

You may also like