Οικονομία

Γκίκας Χαρδούβελης: Στο Eurogroup με το μυαλό στον ΕΝΦΙΑ

5831CA418C984DAA603D9DADFE4392DD.jpg Το μυαλό του στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ παρά το γεγονός ότι θα βρίσκεται στο Μιλάνο προκειμένου να λάβει μέρος στο Eurogroup και στο Εcofin έχει ο Υπουργός των Οικονομικών.  

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα έχει συνεχείς συναντήσεις με τους συνάδελφους του υπουργούς (θα συζητηθεί το θέμα της Κύπρου) παρά την λεκτική επίθεση που δέχτηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι εκείνος σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για όσα τραγελαφικά συνέβησαν με την επιβολή του Ενιαίου φόρου των Ακινήτων. 

Παρά το γεγονός ότι επικρίθηκε έντονα, εν τούτοις ο ίδιος κρατάει χαμηλούς τόνους καθώς σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για έναν φόρο που «κληρονόμησε». «Σέβομαι το καθήκον τους να μεταφέρουν στην αίθουσα τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας» εξηγεί. 

Όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ σε στενούς του συνεργάτες «σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε την μεθοδολογία του συγκεκριμένου φόρου. Εμείς εδώ στο Υπουργείο δεν βρήκαμε κανένα χαρτί που να μας αναλύει πώς προέκυψαν οι υψηλοί φόροι στα ακίνητα πριν γίνουν οι διορθώσεις». 

Ο κ. Χαρδούβελης σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται ότι ευθύνεται ο ίδιος για τον συγκεκριμένο φόρο καθώς όπως είναι γνωστό σχεδιάστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και για την ακρίβεια από τον κ. Νίκο Καραβίτη ο οποίος έχει αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ. 

«Εμείς εδώ βρήκαμε τα λάθη προ 2-3 μηνών και τα διορθώσαμε»  λένε χαρακτηριστικά στενοί του συνεργάτες.  

Μάλιστα οι συνεργάτες του εξηγούν ότι «ιδέα του υπουργού ήταν να μειωθεί κατά 20% ο φόρος στα μη ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα και μάλιστα δόθηκε μάχη με τους τροϊκανούς για να περάσει το μέτρο την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι». 

Ο ίδιος ο υπουργός πάντως υπενθυμίζει ότι η έκπτωση του 60% στα ημιτελή παραμένει. «Εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει πάνω από 700 χιλιάδες υπόχρεους ΕΝΦΙΑ» τονίζει ο ίδιος. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρεται ακόμα και στην χορήγηση εκπτώσεων για τους φορολογικά αδύναμους . «Ο αριθμός των υπαγόμενων στην έκπτωση του 50% θα υπερβεί τα 1,3 εκατ. πρόσωπα» λέει χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία