Πολιτική

Ποια κόμματα θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Σήμερα η ψηφοφορία

Την πλήρη άρση των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Βουλή καθώς το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο συγκεντρώνει την υποστήριξη τεσσάρων κομμάτων και 208 βουλευτών. Υπέρ των διατάξεων που αποκαθιστούν την ιστορική υποχρέωση της πολιτείας για την διευκόλυνση των απόδημων εκλογέων να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους έχουν ταχθεί οι 158 βουλευτές της ΝΔ, οι 32 του ΠΑΣΟΚ, οι 12 της Νίκης και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και επανέφερε στον πολιτικό διάλογο την πρόταση που είχε καταθέσει και είχε απορριφθεί από το σύνολο των κομμάτων κατά την προηγούμενη περίοδο. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την διεξαγωγή ξεχωριστής – παράλληλης εκλογικής διαδικασίας κατά την οποία οι απόδημοι θα εκλέγουν 4 βουλευτές εξωτερικού, η ψήφος τους όμως δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και έτσι δεν θα επιλέγουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση προϋποθέσεων οι οποίες αποδείχθηκε ότι λειτουργούν ως «κόφτες» για την μαζική συμμετοχή των απόδημων στις εθνικές εκλογές.

Οι Σπαρτιάτες μετατόπισαν την στάση τους και το «υπέρ» που εξέφρασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε «παρών» στην Ολομέλεια με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η ξαφνική διαφοροποίηση αντανακλά και την διάσταση απόψεων μεταξύ του Βασίλη Στίγκα και του Ηλία Κασιδιάρη.

«Παρών» θα δηλώσει και η Ελληνική Λύση με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να καταγράφει θεαματική αναδίπλωση καθώς προσχώρησε σε θέσεις που πριν από δύο χρόνια χαρακτήριζε «γελοίες».

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όπως φάνηκε από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τα δύο αυτά κριτήρια λειτούργησαν ως «κόφτες» με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τελικά λιγότεροι από 20.000 αν και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 600 με 900 χιλ.

Κ. Μητσοτάκης: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γυρίσει την πλάτη του στη θεσμική αλλαγή υπέρ της Διασποράς

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως κατά την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε δύο φορές (2019 και 2021) να υλοποιήσει την δέσμευσή της για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν εκτός επικράτειας για να προσθέσει «Όμως για να υπάρξει η συναίνεση αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος υιοθέτησε πολλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις. Η 2η προσπάθεια συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης. Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Είναι κίνηση πατριωτική και αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό.
Είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Η πατρίδα μας ήταν απ τις ελάχιστες που δεν έδινε την διευκόλυνση στους εκτός Ελλάδας εκλογείς να ψηφίζουν
Ταυτόχρονα είναι μια κίνηση δημοκρατική.

You may also like