Πολιτική

Πυρά Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη για τις φωτιές κατά τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων

Το πρώτο τους κοινοβουλευτικό πινγκ πόνγκ είχαν χθες, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο που άρει τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως και τα στελέχη του κόμματος, εκτιμούν ότι έχουν το momentum ώστε να «σηκώσουν κεφάλι» και να μπορέσουν να ασκήσουν την αντιπολίτευση που επιθυμούν απέναντι στην κυβέρνηση, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντιμέτωπος με εσωτερικές διεργασίες. Η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών, πραγματοποιήθηκε με φόντο τις φωτιές που μαίνονται σε αρκετά μέρη της χώρας αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κάνοντας ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα rescEU αλλά και στην πρόληψη. Χαρακτήρισε «αδιανόητο αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά η Ρόδος να καίγεται 7 μέρες», και σημείωσε ότι, ο πρωθυπουργός, σε δήλωση τους τις προηγούμενες ημέρες, «δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες».

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε με θερμά λόγια για το «rescEU», σημειώνοντας ότι και ο ίδιος πρωτοστάτησε σε εκτελεστικό επίπεδο μαζί με τον Χρήστο Στυλιανίδη ώστε να δημιουργηθεί. Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα διαθέτουν αεροσκάφη και χώρες που δεν είναι συμβεβλημένες στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Αναφορικά, με τα Canadair, ο πρωθυπουργός θέλησε να υπενθυμίσει ότι δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής και σύμφωνα με την εκτίμηση του η παραγωγή του καινούργιου μοντέλου θα είναι η χώρα μας, περίπου του 2026, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ακούμε συνέχεια: «πού είναι τα καινούρια Canadair;». Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν σε αυτή την αίθουσα και σίγουρα πόσοι που μας ακούνε γνωρίζουν ότι σήμερα δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής Canadair. Η γραμμή παραγωγής Canadair πρέπει να ξαναμπεί μπροστά από την αρχή, με ένα καινούριο μοντέλο Canadair, που είναι το 515, για το οποίο οι πρώτοι που θα τα παραλάβουμε, οι πρώτοι που θα παραλάβουμε καινούρια Canadair 515, εκτιμώ καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2026 -δύο, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το «rescEU», και πέντε από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, θα έρθω στη συνέχεια σε αυτό- θα είναι η χώρα μας».

Για το «ΑΙΓΙΣ», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τώρα υλοποιείται το πρόγραμμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης: «τι έγινε, τι γίνεται με το ΑΙΓΙΣ»; Μα το «ΑΙΓΙΣ» τώρα υλοποιείται, το «ΑΙΓΙΣ» είναι πρόγραμμα, τομεακό πρόγραμμα του καινούριου ΕΣΠΑ. Είναι σχεδιασμένο με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, έγιναν κάποιες μικρές αναθεωρήσεις, περιλαμβάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και αρχίζει να υλοποιείται τώρα. Όπως σας είπα, και να θέλαμε να τα τρέχουμε πιο νωρίς, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Άρα το λέω διότι ας είμαστε λίγο προσεκτικοί γενικά στην κριτική μας εξ αποστάσεως ή καθέδρας, όταν δεν γνωρίζουμε πραγματικά τις λεπτομέρειες στο πεδίο».

Σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού, ότι είχε παίξει ρόλο στην ίδρυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε: «και κάτι τελευταίο, επειδή ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχει πρωταγωνιστήσει, -ότι έχει παίξει ρόλο για να είμαι ακριβής-, στην ίδρυση του Μηχανισμού RescEU και επειδή είναι πολύ πιθανό μετά από αυτή τη δήλωσή να δούμε στα sites ή στα media, που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, ότι «RescEU με εντολή Μητσοτάκη», θέλω να σας ενημερώσω ότι όταν ιδρύθηκε ο Μηχανισμός, η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν ήταν Κυβέρνηση».

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Στη σφαίρα της αντιπαράθεσης μπήκε και η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση του στο ΝΑΤΟ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστρεψε τα βέλη του κατά και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «από πού κι ως πού ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ξεπαγώσει» τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, όταν η Τουρκία μονίμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στη συμμαχία και σε όλη την ανατολική Μεσόγειο;».

Ο πρωθυπουργός, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα που αφορά την εθνική κυριαρχία και κάλεσε όποιον θέλει να ενημερωθεί για τα αυτά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είτε με κατ’ ιδίαν συνάντηση είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Απευθυνόμενος πρός τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως, «και τώρα σας καλώ, κ. Ανδρουλάκη, άμα θέλετε ελάτε να βρεθούμε. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «επειδή άκουσα κάποιες αναφορές για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική, από τον κ. Ανδρουλάκη κυρίως. «Είμαι ανά πάσα στιγμή και ανοιχτός για οποιαδήποτε κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Και τώρα σας καλώ, κ. Ανδρουλάκη, άμα θέλετε ελάτε να βρεθούμε. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε με νόημα. «Ελάτε επιτέλους να κάνουμε και αυτή τη συνάντηση η οποία έχει τόσο πολύ αργήσει, να σας ενημερώσω για τη συνάντηση την οποία είχα με τον κ. Erdoğan. Όμως, θέλω να αποσαφηνίσω από το βήμα της Βουλής κάτι το οποίο έτυχε, θα έλεγα, παρερμηνείας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: ουδέποτε ο κ. Erdoğan στη συνάντηση την οποία είχα μου έθεσε ζητήματα τα οποία αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε, η απάντηση την οποία θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή. Απλά για να αποσαφηνίσουμε τι ειπώθηκε και τι δεν ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική