Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση
Δραματική έκκληση για άμεση ανάληψη δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες.
“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας ζητώντας από τους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Αραβες, να σταθούν “ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας”.
“Ο αγώνας των Ιρακινών κατά της τρομοκρατίας είναι και δικός μας αγώνας. Οφείλουμε να δεσμευθούμε ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας. Δεν υπάρχει χρόνο για χάσιμο” απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, είπε.
Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη να υποστηρίξουν “με κάθε τρόπο” τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Συρία.
“Το χάος ωφελεί τους τρομοκράτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν και να προχωρήσουν στους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη διαφύλαξη του μέλλοντος της Συρίας. Και για τη Γαλλία, αυτές είναι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να υποστηριχθούν με όλα τα μέσα” υπογράμμισε.
“Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση”
Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.
“Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση”, είπε. “Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη”, προειδοποίησε ο ιρακινός πρόεδρος.
O ιρακινός πρόεδρος εξήγησε ότι η Βαγδάτη ζητεί μία επέμβαση “σε επιμελητειακό επίπεδο, καθώς και μία επέμβαση με στρατιωτικά μέσα”.
“Σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχουμε ανάγκη από στρατιώτες που θα πολεμήσουν στο έδαφος του Ιράκ. Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση, από αεροπορική κάλυψη”, είπε.
Παράλληλα ζήτησε από τις αραβικές χώρες να εντείνουν τους ελέγχους, ώστε να σταματήσουν οι πηγές χρηματοδότησης προς τους τζιχαντιστές, ακόμα και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Ο πρόεδρος του Ιράκ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε ότι ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους «δεν αφορά μόνο το Ιράκ, αλλά τους πάντες, λόγω της δυνατότητας εξάπλωσής του». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί τζιχαντιστές προέρχονται από δυτικές χώρες όπου και επιστρέφουν με κίνδυνο μεταφοράς εκεί της δράσης τους.
Κατά την άποψη του ιρακινού προέδρου υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο Χαλιφάτο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και την Αλ Κάιντα. Η διαφορά έγκειται στο ότι, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, το Χαλιφάτο ελέγχει πλέον μια σημαντική εδαφική περιοχή την οποία στοχεύει να διευρύνει.