Διεθνή

Πρόστιμο 380 εκατ. ευρώ στην GSK για δωροδοκία από την κινεζική κυβέρνηση

40C1C64C8B270C5AAB860F5AAF674E4B.jpgΔικαστήριο καταδικάζει τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK σε πρόστιμο 380 εκατομμυρίων ευρώ και σε φυλάκιση πρώην στελέχη της

Κινεζικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για διαφθορά και καταδίκασε τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKline (GSK) σε πρόστιμο τριών δισεκατομμυρίων γιουάν, δηλαδή 380 εκατομμύρια ευρώ, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ενώ ο πρώην επικεφαλής του GSK στην Κίνα Μαρκ Ρέιλι, ο οποίος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για δωροδοκία από το κινεζικό δικαστήριο, θα απελαθεί και δεν θα εκτίσει ποινή φυλάκισης στη χώρα αυτή, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το δικαστήριο της επαρχίας Χιουνάν στην κεντρική Κίνα καταδίκασε τον Ρέιλι σε φυλάκιση τριών ετών και αρκετά ακόμη πρώην διευθυντικά στελέχη του GSK China σε ποινές φυλάκισης “από δύο έως τέσσερα χρόνια”, πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Ύστερα από ποινική έρευνα δέκα μηνών διαπιστώθηκε ότι ο Ρέιλι είχε “δώσει εντολή στους υφισταμένους του να δωροδοκούν”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία. Το πόρισμα της αστυνομικής έρευνας αναφέρει ότι ο όμιλος είχε αναγκάσει τις ομάδες πωλήσεων να δωροδοκούν ιατρικό προσωπικό ώστε να πληρούν τους υψηλούς στόχους των πωλήσεων. Ο GSK είχε διοχετεύσει έως τρία δισ. γιουάν σε ταξιδιωτικά γραφεία για να διευκολύνει τις δωροδοκίες γιατρών και αξιωματούχων.

Η δικαστική απόφαση που λήφθηκε στο τέλος της δίκης η οποία διήρκησε μια ημέρα, σύμφωνα με το Νέα Κίνα, σηματοδοτεί το τέλος της κινεζικής έρευνας στον βρετανικό όμιλο την οποία οι κινεζικές αρχές δημοσιοποίησαν πέρυσι τον Ιούλιο.

Ο όμιλος σε σημερινή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην Κίνα “παραβίασαν σαφώς” τις διαδικασίες διοίκησης και συμμόρφωσης του GSK και πως το πόρισμα είναι “απογοητευτικό” για τον όμιλο.

Η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει ξένη εταιρία στην Κίνα, μετά την υπόθεση της Rio Tinto το 2009 που κατέληξε στην φυλάκιση μεταξύ επτά και 14 ετών τεσσάρων διευθυντικών στελεχών, μεταξύ των οποίων ένας Αυστραλός.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή