16 Οκτωβρίου 2019

Η Ισπανία χαιρετίζει το σκωτζέζικο «Όχι», με το βλέμμα στην Καταλονία

DB673B3C2F40AD19F3E286F39E875CA1.jpg«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Σκωτία μένει μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Καταλονίας διεμήνυσε πως ο αγώνας για ανεξαρτησία θα συνεχιστεί.

Την απόφαση της Σκωτίας να ψηφίσει «Όχι» στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε η κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει δικαστικά το αίτημα της Καταλονίας για ανεξαρτητοποίηση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Σκωτία μένει μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως θετικό για την «εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται πως η Μαδρίτη είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τη Σκωτία πως τυχόν ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα σήμαινε πως θα έπρεπε να ακολουθήσει από την αρχή την όλη διαδικασία για ένταξη στην Ε.Ε..

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, διεμήνυσε πως ο αγώνας για ανεξαρτησία θα συνεχιστεί.

Εντός της ημέρας, η τοπική Βουλή της Καταλονίας αναμένεται να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο που θα επιτρέπει στην ηγεσία της επαρχίας να διοργανώσει ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η Μαδρίτη έχει διαμηνύσει πως θα μπλοκάρει δικαστικά τυχόν απόπειρα της Καταλονίας να διοργανώσει δημοψήφισμα για την πολιτική αυτονόμησή της από την Ισπανία.Διεθνή
Μενού
Responsive Menu Clicked Image