Υγεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ονδούρα εξαιτίας του ιού Ζίκα

F8F3A696515F0E62D447656AD790202A.jpg

Μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο που κήρυξε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ονδούρα προχώρησε στην κήρυξή της σε πανεθνικό επίπεδο μετά τη διάγνωση σχεδόν 3.700 κρουσμάτων στη χώρα από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

“Ο Ζίκα μας πλήττει σοβαρά, καθώς ο αριθμός των προσβληθέντων αυξάνεται καθημερινά με ανησυχητικό τρόπο”, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Γιολάνι Μπάτρες, σημειώνοντας ότι με την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πανεθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλες τις στρατηγικές που έχει στη διάθεσή της” για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

“Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα από τις 16 Δεκεμβρίου, που εντοπίστηκε η νόσος, 3.649 κρούσματα του Ζίκα” έχουν καταγραφεί στην Ονδούρα, πρόσθεσε η υπουργός.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Υγείας ένα αρχικό ποσό ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ιού.
Ο ΠΟΥ κήρυξε χθες “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο” λόγω της επιδημίας του ιού αυτού, για τον οποίο οι ειδικοί υποψιάζονται ότι προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες.

Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει “πάρα πολύ μεγάλη υποψία, αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά” για μια σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, και την “έκρηξη” στη Λατινική Αμερική του αριθμού των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο.

“Όλα συναινούν στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει να συντονιστούν οι διεθνείς προσπάθειες για να συνεχιστούν οι έρευνες και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την σχέση”, σημείωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, κηρύσσοντας την “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο ΠΟΥ είχε επικριθεί όσον αφορά την αντίδρασή του, η οποία είχε χαρακτηριστεί πολύ ανεπαρκής, στην πρόσφατη επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική.

Την ίδια ώρα η Βραζιλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό Ζίκα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κρούσματα σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνέστησε χθες το βράδυ επισήμως στις εγκύους να μην επισκέπτονται τη χώρα, όπου τον Αύγουστο προβλέπεται να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

“Ο κίνδυνος, ο σοβαρός θα έλεγα, είναι για τις έγκυες γυναίκες”, δήλωσε ο Ζακ Βάγκνερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι “ως εκ τούτου προφανώς και δεν συστήνεται (να έρθουν στην Βραζιλία) επειδή δεν θέλουμε να ρισκάρουμε”.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ χαιρέτισε ως “θετική” την απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την επιδημία του Ζίκα.

Η Βραζιλία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον Οκτώβριο, όταν εμφανίσθηκε στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας ένας ασυνήθιστα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μικροκεφαλίας. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 270 επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας και 3.448 ύποπτα κρούσματα, έναντι 147 το 2014.

Η Κολομβία, το Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, η Βραζιλία, η Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο έχουν ήδη συστήσει στις γυναίκες να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για όσο καιρό χρειαστεί έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του Ζίκα.

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν επισημανθεί δεκάδες κρούσματα μόλυνσης από τον Ζίκα μεταξύ ανθρώπων που επιστρέφουν από ταξίδια στις πληγείσες χώρες. Την Κυριακή ένα ινδονησιακό ερευνητικό ινστιτούτο ανακοίνωσε πως βρήκε ένα κρούσμα θετικό στον ιό Ζίκα στη νήσο Σουμάτρα, προσθέτοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί στη χώρα “εδώ και κάποιο καιρό”.
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) και ο ΠΟΥ εξέφρασε εξάλλου φόβους για την αύξηση του αριθμού των κουνουπιών λόγω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο από το 2015 και ευνοεί την κλιματική αλλαγή.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ η Sanofi Pasteur, το τμήμα εμβολίων του γαλλικού φαρμακευτικού ομίλου Sanofi, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινάει έρευνα για να βρει ένα εμβόλιο κατά του ιού Ζίκα.

Η Sanofi επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι θα στηριχθεί “στην επιτυχία που είχαν εμβόλια που έχει παρασκευάσει κατά παρόμοιων ιών”, όπως αυτό κατά του δάγγειου πυρετού.

“Η Sanofi Pasteur ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα, το οποίο αιτιολογείται από την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η νόσος και τον κίνδυνο των ιατρικών επιπλοκών”, δήλωσε ο Νίκολας Τζάκσον, διευθυντής του τμήματος Έρευνας του Sanofi Pasteur, το οποίο θα αναλάβει το σχέδιο για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα.

Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα και, όπως προειδοποίησε ο ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα, ο ιός εξαπλώνεται με “εκρηκτικό τρόπο” στην Αμερική, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν 3 με 4 εκατομμύρια κρούσματα το 2016.
Ωστόσο η παρασκευή ενός εμβολίου κατά του Ζίκα μπορεί να χρειαστεί χρόνια, όπως σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση των Αλλεργιών και των Μολυσματικών Νόσων (NIAID) Άντονι Φάουσι, ο οποίος έκρινε ωστόσο ως πολλά υποσχόμενες τις σημερινές προσεγγίσεις στον τομέα της έρευνας.

You may also like

More in Υγεία