Ακυρώνει η Βουλή της Λιβύης το Σύμφωνο για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, που με φανφαρονισμούς και παράτες παρουσίασε σαν μεγάλη επιτυχία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι ενώ μένει για να κυρωθεί η συμφωνία, η ψήφος της Βουλής της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε σύμφωνα με το thetoc.gr επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει το κείμενο άκυρο και το απορρίπτει.
Μάλιστα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που συντονίζει την διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στις κινήσεις της Άγκυρας, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα είναι στην Αθήνα την Τετάρτη, καλεσμένος του προέδρου της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα και θα επαναλάβει την αντίθεσή του με την συμφωνία με τον πιο εμφαντικό τρόπο.
Άλλωστε για να έχει ισχύ η συμφωνία απαιτείται προηγουμένως, και το ομολόγησε και ο ίδιος ο Ερντογάν η ψήφος της Βουλής, που όλα δείχνουν ότι θα είναι αρνητική…
Persona non grata ο πρέσβης
Σε λίγη ώρα εξάλλου φθάνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα όπου θα του γίνει γνωστό ότι πρέπει εντός 2 η ημερών να εγκαταλείψει την χώρα. Και αυτό γιατί αρνήθηκε να παραδώσει την Συμφωνία όπως του ζητήθηκε.
Την συμφωνία απορρίπτει και ο Πάιτ
Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. “Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή” δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Την συμφωνία ενέκρινε το Προεδρικό Συμβούλιο
Το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης δήλωσε ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπογράφηκαν με την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ από χθες, 5 Δεκεμβρίου 2019.
Πηγές κοντά στο Προεδρικό Συμβούλιο ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τα μνημόνια με την Τουρκία σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Τρίπολη.
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Αλ Μισίρι, επανέλαβε ότι η υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας ήταν νόμιμη, σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που υπογράφηκε στο Σκίρατ τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο Αλ Μισίρι δήλωσε στο αραβικό TRT την Τετάρτη ότι ήταν χαρούμενος που έβλεπε την επιστροφή των οικονομικών πόρων στη Λιβύη, λέγοντας ότι η χώρα δικαιούται να επωφεληθεί από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες κάποιων χωρών να αρνηθούν ένα τέτοιο δικαίωμα στην Τουρκία και στο λιβυκό κράτος.