Υγεία

Σιέρα Λεόνε: Έκκληση του Λονδίνου για διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση της του Έμπολα

2E804E851C781368302D390FB8EFD883.jpgΟ υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας λίγο νωρίτερα κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια και να προσφέρουν άλλη ζωτικής σημασίας βοήθεια όπως ιατρική τεχνογνωσία

Η Βρετανία απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση της χειρότερης στα χρονικά επιδημίας του ιού Έμπολα κατά την έναρξη της διάσκεψης που διοργανώνει για την καταπολέμηση του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, όπου πέντε άνθρωποι προσβάλλονται κάθε ώρα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children που εδρεύει στο Λονδίνο. Αν η “τρομακτική” αυτή τάση επιβεβαιωθεί, δέκα άνθρωποι θα μολύνονται κάθε ώρα έως το τέλος Οκτωβρίου στη χώρα αυτή των έξι εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας λίγο νωρίτερα κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια και να προσφέρουν άλλη ζωτικής σημασίας βοήθεια όπως ιατρική τεχνογνωσία, μεταφορές και ιατρικά εφόδια. “Χρειαζόμαστε συντονισμένη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα να μας προμηθεύσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ζητούμε από τις χώρες να στηρίξουν τη δομή που έχουμε θέσει σε εφαρμογή”.

Στην Λιβερία, την πλέον πληγείσα από τον ιό Έμπολα χώρα της Δυτικής Αφρικής, γειτονική της Σιέρα Λεόνε, η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, από την οποία επίσης κατάγεται ο ασθενής από τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ, πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής που προκαλεί ανησυχία πέραν του Ατλαντικού.

“Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πηγαίνουν στα κέντρα υγείας”, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. “Υπάρχει κάτι που μας λέει ότι είμαστε τελικά στο δρόμο της λύσης”, δήλωσε τονίζοντας ότι βασίζεται στα “πρόσφατα στατιστικά στοιχεία”.

Η Λιβερία θρηνεί ήδη 1.998 νεκρούς από τα 3.696 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι δύο ακόμη ιδιαίτερα πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι η Γουινέα (710 νεκροί από 1.157 κρούσματα) και η Σιέρα Λεόνε (622 θανατηφόρα κρούσματα από τα 2.304), ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε και σημαντικότερος καλεσμένος της διάσκεψης Έρνεστ Μπάι Κορόμα ακύρωσε τη συμμετοχή του λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης. Το αεροσκάφος του παρέμεινε καθηλωμένο στο έδαφος λόγω τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κορόμα επρόκειτο να καθίσει σήμερα δίπλα στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Τζάστιν Γκρίνινγκ, στη διάσκεψη αυτή για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στην καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, πρώην βρετανική αποικία.

Η Βρετανία αποδέσμευσε 125 εκατομμύρια στερλίνες (160 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει ώστε να αγοραστούν 700 νοσοκομειακές κλίνες και να χρηματοδοτηθούν νέα κέντρα ιατρικής περίθαλψης. Στη διάσκεψη μετέχουν αντιπροσωπείες από τη Λιβερία, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.

Η παρούσα επιδημία είναι η σοβαρότερη μετά την ταυτοποίηση του ιού το 1976, με 3.338 θανάτους επί 7.178 κρουσμάτων σε πέντε αφρικανικές χώρες (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σενεγάλη) σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως τις 28 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο ή εμβόλιο κατά του ιού. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου, το οποίο αν αποδειχθεί δραστικό κατά του ιού, πιθανόν να είναι έτοιμο το 2015.

You may also like

More in Υγεία