Η κυβέρνηση αναζητά τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην κοινωνική πίεση και την αγωνία των επιχειρηματιών και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας – Όλα τα σενάρια που εξετάζουν οι αρμόδιοι – Τι θα κρίνει το άνοιγμα της αγοράς
Να συγκεράσει τις τρέχουσες ανάγκες με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς η κοινωνική πίεση από τη μια για λίγη χαλάρωση και η αγωνία των επιχειρηματιών για την επομένη των καταστημάτων τους, αλλά και η αργή -αλλά σταδιακή- αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων από την άλλη έχουν μετατρέψει τα φετινά Χριστούγεννα σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με τα σενάρια για τις γιορτές να δίνουν και να παίρνουν στο κυβερνητικό επιτελείο.
Μέχρις ότου λάβει τις τελικές αποφάσεις -μετά την ανάσα της παράτασης του lockdown κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου- διαρκής είναι η επικαιροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, ιεραρχώντας τις περιοχές με το υψηλότερο ιικό φορτίο. Κρίσιμη για τον οδικό χάρτη που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα είναι, σε κάθε περίπτωση, η σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους λοιμωξιολόγους, αλλά και η αυριανή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο «θέατρο του πολέμου», δηλαδή τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει συμπεράσματα πολύτιμα πριν την ανακοίνωση του νέου σχεδίου της χώρας για την έξοδο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Οι βεβαιότητες
Αν και στο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες -αυτό της επανόδου στην καθημερινότητα λόγω γιορτών- οι άγνωστοι Χ περισσεύουν, εντούτοις στις λίγες βεβαιότητες συγκαταλέγεται το άνοιγμα των σχολείων, κατά πάσα πιθανότητα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών προ γιορτών, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, μιλώντας με μαθητές από τα Χανιά. Τον σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας στον Θέμα 104,6 ότι το άνοιγμα των σχολείων παραμένει βασική προτεραιότητα και πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν από τις γιορτές, με πρώτα τα δημοτικά, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την πιθανή ημερομηνία επανεκκίνησης λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων.
Επικρατέστερη ημέρα επαναλειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών φαντάζει η 7η Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει το εθνικό «απαγορευτικό», ενώ σε περίπτωση και νέας παράτασης της καραντίνας, τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν την 14η Δεκεμβρίου.
Δύο ζώνες, δύο ταχύτητες
Για τον καλύτερο έλεγχο του ιικού φορτίου, ένα από τα κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου είναι η διαίρεση της χώρας σε 2 υγειονομικές περιφέρειες, ώστε να παραμείνουν σε αυστηρή επιτήρηση περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Πεδίο εφαρμογής του σχεδίου θα αποτελέσει, αν τελικά προκριθεί, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως εξήγησε στο Θέμα 104,6 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπολίδης, το οποίο τοποθετείται γύρω στις 14 Δεκεμβρίου.
Ειδικά για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές, ο κ. Σταμπολίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συγκεκριμένος τρόπος για τη μετακίνηση των πολιτών, στα πρότυπα του 13033. «Υπάρχουν διάφοροι τεχνικοί παράμετροι που εξετάζουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και επανέλαβε την έκκληση για αποφυγή επισκέψεων κατ’ οίκον τα Χριστούγεννα.
Στον αντίποδα, κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο διαίρεσης της χώρας σε υγειονομικές ζώνες εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, εντείνεται η κυβερνητική προσπάθεια για την αποφυγή συνωστισμού σε τοπικές γιορτές, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες της Θεσσαλονίκης, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, τηλεφωνική επικοινωνία με το δήμαρχο Πατρέων και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ενώ στην Πάτρα μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε σύσκεψη παρουσία του Μητροπολίτη Αχαΐας και των τοπικών Αρχών, ώστε να συντονιστούν οι τοπικοί φορείς για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.
Ερωτηματικό η εστίαση
Με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα να αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς, σε δεύτερο πλάνο τίθεται τις τελευταίες ώρες και η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος λίγο πριν τις γιορτές, περίπου στις 21 Δεκεμβρίου. Κλειστά θα παραμείνουν σε όλα τα ενδεχόμενα μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ενώ καφέ και εστιατόρια, αν τελικά λειτουργήσουν, δεν θα επιτρέπουν μουσική, όρθιους θαμώνες και πάνω από 4 άτομα ανά τραπέζι.
«Όπως η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για να σώσει τις ζωές των πολιτών κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για να σώσει τον τουρισμό και την εστίαση από την οικονομική καταστροφή», δήλωσε σήμερα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αφού πρότεινε δημόσια να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης την περίοδο των γιορτών, κάνοντας λόγο για «τεράστιο κίνδυνο».