Η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS διεξάγεται από 18 έως 22 Ιουλίου στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στη χώρα με τους περισσότερους φορείς του ιού HIV και πάσχοντες από AIDS. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι.
Με στόχο να βρουν μια αποτελεσματική απάντηση κατά του ιού HIV και της νόσου του AIDS 18.000 ερευνητές, ακτιβιστές και εκπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται από σήμερα και έως τις 22 Ιουλίου στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS.
Εκτιμάται ότι από τα 37 εκατομμύρια φορέων του HIV παγκοσμίως, μόλις 17 εκατομμύρια λαμβάνουν σχετική φαρμακευτική αγωγή. Περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι που πάσχουν από AIDS πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στις χώρες της Αφρικής. Ως εκ τούτου είναι εύλογη η δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Κοινότητας για το AIDS (IAS) Κρις Μπέιρερ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ νωρίς να ανακοινώσουμε ότι νικήσαμε (σ.σ. τον ιό)».
Η χώρα με τους περισσότερους φορείς του ιού HIV και πάσχοντες από AIDS είναι η Νότια Αφρική, η οποία φιλοξενεί τη φετινή διάσκεψη. Οι εγχώριες οργανώσεις που μάχονται για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS θεωρούν τη διεξαγωγή της διάσκεψης στη χώρα τους ευκαιρία να προβάλουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως λέει η Ντσίκι Μπουλό, μέλος μιας νοτιοαφρικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, «είναι η πιο σημαντική διάσκεψη. Διότι το 2000, όταν είχε διεξαχθεί πάλι στο Ντέρμπαν στη Νότια Αφρική, οι αρμόδιοι αρνούνταν την ύπαρξη του AIDS, δεν έδιναν φάρμακα στους αρρώστους. Αυτή τη φορά έχουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε οριστικά σελίδα».
Φιλόδοξοι στόχοι και ελπίδες
Στις αρχές του φετινού Ιουνίου η διεθνής κοινότητα έβαλε ψηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο την οριστική πάταξη του AIDS έως το 2030. Το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αποτελεί κεντρικό θέμα της φετινής διάσκεψης. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποκτήσουν όλοι οι φορείς του ιού πρόσβαση στα σχετικά φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την εκδήλωση της νόσου του AIDS και μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα στη φετινή διάσκεψη είναι και η πρόληψη, ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, τονίζουν οι ειδικοί.
Πόσο ρεαλιστικός είναι όμως ο στόχος της εξάλειψης του AIDS έως το 2030; Η Ντσίκι Μπουλό είναι πάντως αισιόδοξη. «Είναι εφικτό. Τα φάρμακα βελτιώνονται διαρκώς. Αν δοθούν τώρα στους ανθρώπους τότε θα έχουμε μέχρι το 2030 έναν κόσμο χωρίς HIV και AIDS».