Τη βαθιά ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στην περιοχή του Αμαζονίου λόγω των συνεχών πυρκαγιών, αλλά και από τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον, εξέφρασε στον πρεσβευτή της Βραζιλίας στη χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Κατά την εθιμοτυπική συνάντηση, στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Σεζάριο Μελαντόνιο Νέτο, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε επιπλέον στην Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ – MERCOSUR υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τις περιβαλλοντικές και κλιματικές διαστάσεις της.
Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στη συνάντηση Βαρβιτσιώτη με Βραζιλιάνο Πρέσβη
Από την πλευρά του, όπως γίνεται γνωστό από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Βραζιλιάνος πρέσβης περιέγραψε την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας ότι η χώρα του καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της. «Η οικολογική καταστροφή στο δάσος του Αμαζονίου, τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη μας, μάς αφορά όλους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντηση.
Πέρα από το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο λόγω των πυρκαγιών, ο κ. Βαρβτσιώτης συζήτησε με τον Σεζάριο Μελαντόνιο Νέτο θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Κατά τη συζήτηση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας, ενώ δόθηκε έμφαση στην αναζήτηση τρόπων περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν στη μείωση των δασμών για τα ελληνικά προϊόντα, στην ελεύθερη πρόσβασή τους στην αγορά της Βραζιλίας καθώς και στην προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, όπως η φέτα.
Τέλος, oπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στην Ελλάδα υπογράμμισαν την ανάγκη ανταλλαγής επισκέψεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, με στόχο την προώθηση μιας πολιτικής και οικονομικής ατζέντας που θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών.