Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star για πανδημία, εμβολιασμούς και άρση του lockdown
Με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το προσεχές φθινόπωρο. «Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα», υπογράμμισε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Απαντώντας στα ερωτήματα της Μάρας Ζαχαρέα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στα θέματα της πανδημίας, καλώντας τους ηλικιωμένους, που είναι ακόμη διστακτικοί, να πάνε να εμβολιαστούν, ενώ αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό από τον Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι για της μετακινήσεις του Πάσχα η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως συνήθως κάνει, παρόλο που, όπως υπογράμμισε, εκείνη έχει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Συμπλήρωσε ακόμη ότι βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αναγνωρίζοντας ότι «λείπει από την ενημέρωση» της κοινής γνώμης, γεγονός που είπε ότι αποτέλεσμα του γεγονότος «στοχοποιήθηκε χυδαία».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των λυκείων. Ωστόσο, αναφορικά με τις υπόλοιπες βαθμίδες ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να προχωρήσει σε πρόβλεψη, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός «μας έχει εκπλήξει». Και πρόσθεσε: «Ο ιός μάς έχει εκπλήξει και μας έχει αναγκάσει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας».
Αναφερόμενος στα self test, γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι. «Πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών, θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι είναι η δεύτερη κατηγορία», είπε. «Η εστίαση θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους και μάλλον μετά το Πάσχα», εκτίμησε ο πρωθυπουργός «Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση περίμενε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα, πλην όμως, επέμεινε ότι «αν δεν το είχαμε επιβάλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι».
Ολη η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι
Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει ανοσία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει». Την ίδια ώρα έστειλε σαφές μήνυμα για τα αντικρουόμενα μηνύματα που περνούν πολλές φορές κυβερνητικοί: «Για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Για τις διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, δεν έχω λόγο».
Για το ζήτημα του εμβολιασμού των εργαζομένων στα νοσοκομεία είπε ότι τον απασχολεί, υπογραμμίζοντας ότι «σε ουδέτερο χρόνο» θα ανοίξει σχετική συζήτηση. Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».
Στο ερώτημα αν εννοεί ότι θα γίνει υποχρεωτικός απάντησε: «Βεβαίως, θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας».
«Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας»«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω “όχι” κατηγορηματικά», απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα αν «φλερτάρει» με τις πρόωρες εκλογές. Εξηγώντας το σκεπτικό του, παρέθεσε δύο λόγους: Ο πρώτος, όπως είπε, «έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους». Και ο δεύτερος «έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».
Όπως είπε, η κυβέρνησή του διαθέτει άνετη πλειοψηφία 158 βουλευτών και «έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης». Μιλώντας, μάλιστα, σε πρώτο πρόσωπο συμπλήρωσε: «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση».
«Θέλω», συνέχισε, «να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας. Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό».
Και κατέληξε λέγοντας: «Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα. Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου».
Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού