Πολιτική

Υπόθεση Φουρθιώτη: Πώς ξεσκεπάστηκε η κομπίνα του παρουσιαστή -Τι ερευνά η εισαγγελία

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών το «φορολογικό» προφίλ του Μένιου Φουρθιώτη  -Πώς εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα «Συν-εργασία» και το «ντου» στο υπουργείο Εργασίας

Από τον Ιούνιο του 2020 που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οι δύο εταιρίες του Μένιου Φουρθιώτη με τις επωνυμίες «Job Productions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» και «Party Fm Ραδιοφωνική Ανώνυμη Εταιρία» οι μισθοί που δηλώνονταν έπαιρναν σταδιακά την άγουσα.

Από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο οι μισθοί των εργαζόμενων στις εταιρίες είχαν φθάσει τις 60.000 η και τις 80.000 μηνιαίως προκειμένου ο γνωστός παρουσιαστής να λαμβάνει ως κρατική επιδότηση το 60% του ονομαστικού μισθού που χάθηκε λόγω της μείωσης των ωρών εργασίας όπως προβλέπει ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Εκείνο το μήνα οι υπάλληλοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά και έκαναν έλεγχο στις προηγούμενες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εταιριών για να διαπιστώσουν ότι οι μισθοί είχαν φθάσει σε υπέρογκα ποσά τους τελευταίους μήνες.

Όταν εντοπίστηκε η απάτη που αφορά και άλλους επιτήδειους, όχι μόνο τον παρουσιαστή ο πρώην Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έθεσε πλαφόν 6.500 ευρώ στο ύψος του μισθού που μπορούσε να δηλωθεί με το νόμο Ν. 4764/23.12.20.

Ωστόσο η διάταξη δεν είχε αναδρομική ισχύ για τις πληρωμές πριν από τον Δεκέμβριο. Ετσι ο παρουσιαστής πληρώθηκε κανονικά για τους τρεις τελευταίους μήνες του ’20, δηλαδή για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Να επισημάνουμε πάντως ότι μία πληρωμή ακυρώθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες δεν είχαν τη μείωση τζίρου 20% που ορίζει η νομοθεσία.

Υπάλληλοι υπολογίζουν ανεπίσημα ότι το συνολικό ποσό που απέσπασε από το υπουργείο εργασίας υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με προηγούμενες καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση, ο Μένιος Φουρθιώτης όταν διακόπηκε η επιδότηση «μπούκαρε» στο υπουργείο Εργασίας χτυπώντας πόρτες και φωνάζοντας επειδή δεν πήρε τα χρήματα. «Ήρθε με μπράβους. Απειλούσε γενικούς γραμματείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουμε. Μιλάμε για παρακμή», φέρεται να υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Χθες η υπόθεση πήρε νέα τροπή καθώς τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τον Κωστή Χατζηδάκη στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών. Στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές προς τους εργαζομένους των εταιριών του προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από υποβολή ανακριβών δηλώσεων στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η υπόθεση έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά στα όσα είχε αναφέρει ο κ. Βρούτσης για «επίσκεψη» του παρουσιαστή στο γραφείο του στο υπουργείο.

Το δεύτερο αφορά την έρευνα που διατάχθηκε αυτεπάγγελτα από την Οικονομική εισαγγελία μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της Χρήστου Μπαρδάκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής στο επίκεντρο θα βρεθούν οι οικονομικές υποθέσεις του Μένιου Φουρθιώτη. Συγκεκριμένα, θα ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της απάτης και της απόπειρας απάτης.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να εξετάσουν όλα τα δεδομένα για το «φορολογικό» προφίλ του Μένιου Φουρθιώτη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική