Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Ανακοινώνονται νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Μέρκελ – Μακρόν δεν έπεισαν τους Ευρωπαίους να προσεγγίσουν τον Πούτιν  – Δεκαεπτά Ευρωπαίοι ηγέτες επικρίνουν δριμύτατα τον νόμο της ντροπής του Ούγγρου πρωθυπουργού σε επιστολή τους

Τις τελευταίες πινελιές σε σχέδιο κυρώσεων (κυρίως οικονομικών ) κατά της Ρωσίας βάζουν οι αρχηγοί κρατών – μελών της Ε.Ε, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αντιδρώντας στις «κακόβουλες» ενέργειες της Μόσχας.

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ, απέτυχε να φέρει στο τραπέζι τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρείται μία πικρή ήττα για την Γερμανίδα Καγκελάριο, όπως επισημαίνει το γερμανικό Focus και η εφημερίδα «Die Welt».

«Η άλλοτε σταρ σε κάθε σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, φεύγει ηττημένη αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία σύνοδο κορυφής παρουσία του Πούτιν για την επίλυση ζωτικών θεμάτων», επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία.

Διπλωμάτες ανέφεραν πως η Μέρκελ θέλει να πείσει την ΕΕ να απευθύνει πρόσκληση στον Πούτιν να προσέλθει σε Σύνοδο Κορυφής με τους «27», με τη σχετική πρωτοβουλία να βρίσκει σύμφωνο τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial Times.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν πείστηκαν, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Υπάρχει «ανάγκη για αποφασιστική και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε οποιαδήποτε περαιτέρω κακόβουλη, παράνομη δραστηριότητα της Ρωσίας», αναφέρουν Ευρωπαίοι ηγέτες.  «Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των μέσων που διαθέτει».

Μέρκελ και Μακρόν απέτυχαν να πείσουν τους Ευρωπαίους να προσεγγίσουν τον Πούτιν

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουήλ Μακρόν είχαν ηγηθεί της εκστρατείας για μια τέτοια προσέγγιση, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Προσωπικά, θα ήθελα ένα πιο θαρραλέο βήμα εδώ», δήλωσε σήμερα το πρωί η Μέρκελ. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να συμφωνήσουμε για μια άμεση συνάντηση σε εκτελεστικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι δεν αρκεί που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη.

«Η Ε.Ε πρέπει επίσης να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για συνομιλίες. Διαφορετικά, οι διαφωνίες με τη Μόσχα δεν θα επιλυθούν», τόνισε.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ήταν κυρίως αυτά που αντιτάχθηκαν σε συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ως απάντηση στις κακόβουλες και παράνομες ενέργειες της Ρωσίας , όπως για παράδειγμα, επιθέσεις χάκερ και μυστικές επιχειρήσεις από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε χώρες της ΕΕ, θα είναι οι νέες κυρώσεις που θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνόδου.

Η υπόθεση Ναβάλνι απασχόλησε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως και οι κυβερνοεπιθέσεις στη γερμανική ομοσπονδιακή βουλή το 2015.

Οι αντιδράσεις από πλευράς Βρυξελλών ήταν μέχρι σήμερα «προσεκτικές». Για παράδειγμα, οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν ή επιβλήθηκαν συμβολικές κυρώσεις σε αξιωματούχους ή κυβερνητικές υπηρεσίες.

Την τελευταία φορά που επιβλήθηκαν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ήταν το 2014 κατά τη διάρκεια σύγκρουσης Κιέβου- Μόσχας μετά την πτώση αεροπλάνου της Μαλαισίας όπου επέβαιναν 298 άτομα. Σύμφωνα με έρευνες,το αεροσκάφος δέχτηκε πυρά από φιλο-Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Η θέση των Βρυξελλών απέναντι στη Ρωσία θα αλλάξει μόνο εάν η Ρωσία συμβάλλει στην πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, ο ίδιος δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής παρουσία του Πούτιν.

Ο νόμος της «ντροπής» του Ορμπάν

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής, 17 ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Γάλλου προέδρου Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, υπέγραψαν κοινή επιστολή για την υπεράσπιση της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ εν μέσω μιας έντονης διαμάχης για τον νέο νόμο της ντροπής του Ορμπάν, γράφει το Euronews.

Η ουγγρική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο νόμος στοχεύει πρωτίστως την παιδεραστία κι ότι δεν στοχοποιεί την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Aπό την πλευρά της, η Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης ότι είχε μια «αμφιλεγόμενη αλλά πολύ ειλικρινή συζήτηση» με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν σχετικά με το νέο νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας.

« Όλοι έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ ποιες θεμελιώδεις αξίες επιδιώκουμε», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
«Η Επιτροπή της ΕΕ θα συνεχίσει να ασχολείται με την ουγγρική νομοθεσία»…

«Τέτοιες συζητήσεις θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνά όχι επειδή υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, όχι μόνο από την Ουγγαρία. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό η Μέρκελ κάνει τις πλάτες στον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διασφαλίζει επιπλέον 3,5 δις ευρώ μέχρι το 2024 στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης Προσφυγικής Συμφωνίας, αλλά και την προοπτική επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Die Welt», υπό τον τίτλο «Το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ»: «Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για τον Τούρκο πρόεδρο. Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε ακόμα και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο για να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η Μέρκελ είναι το σημαντικότερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση. Βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέροντα στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών. Ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι, όταν το Σεπτέμβριο η Μέρκελ αποχωρήσει από την πολιτική, θα του είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική