26 Μαΐου 2022

Άγκυρα: Η οικονομική στήριξη στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, αναγκαία για την ασφάλεια της ΕΕ

Αντιδρά η Άγκυρα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία – Αιχμές για Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με τη στάση της ΕΕ για το Κυπριακό

Δεν άρεσαν στην Άγκυρα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το Κυπριακό, η οποία φρόντισε για άλλη μια φορά, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, να κατηγορήσει Ελλάδα και Κύπρο πως εκμεταλλεύονται τη θέση τους στην ΕΕ για να «περάσουν» τις δικές τους απόψεις για το ζήτημα.

«Οι αποφάσεις που υιοθετήθηκαν για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέχουν αρκετά από τα αναμενόμενα και απαιτούμενα βήματα που πρέπει να γίνουν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία δίνει έμφαση στο γεγονός πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μειώνοντας τις εντάσεις και ξεκινώντας διάλογο και συνεργασίες.

«Η ΕΕ καθυστερεί την εφαρμογή της θετικής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης, καθώς ένα ή δυο κράτη μέλη κάνουν κατάχρηση της θέσης τους σε αυτή» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης για το μεταναστευτικό, η Άγκυρα αναφέρει πως «η προτεινόμενη οικονομική βοήθεια δεν προορίζεται για την Τουρκία, αλλά για τους Σύρους πρόσφυγες και αποτελεί απαραίτητο βήμα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ΕΕ».

Για τις αποφάσεις της ΕΕ γύρω από το Κυπριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «επαναλήφθηκαν οι θέσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, όπως γίνεται συνήθως», ενώ η Ένωση αγνόησε τους Τουρκοκύπριους που έχουν ίδια δικαιώματα. «Με αυτή τη στάση, η Ευρώπη δεν θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στον διάλογο για την Κύπρο και την προσκαλούμε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα στο νησί».Πολιτική