Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Η σιωπή Κασσελάκη, το βέτο Τεμπονέρα και το άγχος για τη Νέα Αριστερά

Δύο αποκλίνουσες τάσεις με το… «καλημέρα» ανέδειξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων. Μολονότι το άρθρο 16, αλλά και ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποτελούσαν το «ιερό Δισκοπότηρο» της Κουμουνδούρου επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, οι ενστάσεις του παρελθόντος ως προς τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί για ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού του νέου ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε τις τελευταίες ώρες από σειρά δηλώσεων στελεχών πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη.

Μαμουλάκης: Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου

Όλα ξεκίνησαν προχθές όταν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, για να προσθέσει πως «ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς, ακόμη, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαμουλάκης σχολίασε πως «οφείλουμε να το δούμε. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση στο πλαίσιο της άρσης περιπτώσεων που δεν διέπουν τον ορθό ευρωπαϊκό ανταγωνισμό δεν μπορούμε παρά να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου». «Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος. Και είναι σημαντικό όταν νομοθετείς κάτι να βλέπεις σε έναν ορίζοντα πολλών ετών μπροστά σου. Όπως και να προχωρήσει πρέπει να υπάρχει αρμονική συναρμογή», κατέληξε.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxt05d9rgpvl)

Πέτρος Παππάς: Θετική εξέλιξη

Ακολούθως, ως «θετική εξέλιξη» περιέγραψε τις συνεργασίες ξένων πανεπιστημίων με το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, λέγοντας πως «η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα αλλά είμαι κομμάτι ενός κόμματος που αποφασίζει συλλογικά, έχει συλλογικές θέσεις και δεν έχω σκοπό να μην υπηρετήσω τη συλλογικότητα αυτή γιατί έχουμε πληγωθεί πολύ από τις προσωπικές στρατηγικές». «Εγώ στα όργανα του κόμματος και στο συνέδριο που θα ακολουθήσει και θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα προσπαθήσω να πείσω για αυτές», τόνισε ο κ. Παππάς.

Σημειωτέον ότι με εξώδικο στην εφημερίδα «Εποχή», η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η επικεφαλής των Tnink Tanks του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου, με αφορμή σχόλια για την αποστροφή της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, συνοδεύοντας τον Στέφανο Κασσελάκη σε εκδήλωση για νέους επιχειρηματίες, η κ. Βουτυράκου ανέφερε «αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά;».

Κατόπιν αυτών, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, δήλωσε πως «ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός». «Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία.Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη», κατέληξε η κ. Αυγέρη, με την Κουμουνδούρου να «φρενάρει» την θετική υποδοχή του νομοθετήματος από την πλευρά κάποιων εκ των «Νεοπροεδρικών».

«Κόκκινη γραμμή» Τεμπονέρα

Σχεδόν ακαριαία, όμως, απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανώτατη εκπαίδευση αντέδρασε από μέρους του ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλνοντας καθαρό μήνυμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική