Ο Νεοδημοκράτης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυριαρχία και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις του έτους

Με την πολιτική σεζόν να βαίνει προς ολοκλήρωση, τα στοιχεία των νέων ερευνών που ήρθαν στη δημοσιότητα και αντανακλούν τη δημόσια συζήτηση και τις εξελίξεις και των τελευταίων ημερών κατατείνουν στο συμπέρασμα της αδιατάρακτης πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αρχές του 2024. Και αυτό γιατί η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παρουσιάζεται ως η μόνη εναλλακτική σε ένα πολιτικό σύστημα με κατακερματισμένη αντιπολίτευση, όπου το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά ποσοστά. Η Νέα Αριστερά μετράται ως κόμμα σε χαμηλά επίπεδα, κάτω του 3%, ενώ αντιθέτως ενισχυτικές τάσεις παρουσιάζουν κυρίως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού.

Στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega, η ΝΔ πλασάρεται στο 38% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος των πολιτικών αρχηγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των πσοσοστών του – χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης παραμένει αδύναμος κρίκος του κόμματος, έχοντας εξαιρετικά λίγες θετικές γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ – που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο – ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο – αλλά πολύ μικρότερη – εμφανίζει και η ΝΙΚΗ. Όσο για τη Νέα Αριστερά, χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου.

Στους πολιτικούς δείκτες της έρευνας της Pulse για τον ΣΚΑΪ από την άλλη, η ΝΔ εμφανίζεται κυρίαρχη με ελαφρά κάμψη, στο 37% από 38% τον προηγούμενο μήνα, προφανώς ως αντανάκλαση της δυσαρέσκειας ενός πιο δεξιόστροφου ακροατηρίου κυρίως για τη συζητηση των προηγούμενων ημερών αναφορικά με την τροπολογία για την άδεια εργασίας των μεταναστών στη χώρα μας. Κατά τα άλλα, το…χάος, καθώς το ΠΑΣΟΚ και εδώ μοιάζει «κολλημένο», έστω και αν καταγράφεται ως σταθερά δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 14%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 10%, η Ελληνική Λύση είναι στο 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ είναι στο 3,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 3%. Η Νέα Αριστερά έχει 2,5% όσο και το ΜέΡΑ25.

Τα «καμπανάκια» και ο γάμος

Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis οι πολίτες χτυπούν εκ νέου «καμπανάκια» για την ακρίβεια και την εγκληματικότητα που γνωρίζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.Ενδεικτικό είναι ότι στην έρευνα του Mega οι πολίτες δηλώνουν κατά 45% ότι είναι σε χειρότερη οικονομική θέση σε σχέση με πέρυσι και ότι οι δαπάνες για τις γιορτές θα είναι περιορισμένες συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, προφανώς ως απότοκο του πληθωρισμού.

Ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι και στις δύο έρευνες, οι πολίτες δεν εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών που απασχολεί την επικαιρότητα. Στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το 52% απαντά ότι θα επιθυμούσε (20%) ή δεν έχει πρόβλημα (32%) να επιτραπεί ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, έναντι 33% που δεν το επιθυμεί. Βεβαίως, στο θέμα της τεκνοθεσίας τα δεδομένα αντιστέφονται καθώς σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 56%) διαφωνούν με τη νομική αναγνώριση παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το 36% απαντά ότι το βλέπει θετικά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης