Ως αποτέλεσµα της αξιολόγησης από την κοινωνία αλλά και από τον επιχειρηµατικό κόσµο των τριών χρόνων της αριστερής διακυβέρνησης προκύπτουν δύο νέα στοιχεία, τα οποία ουσιαστικά δίνουν αντίστοιχη ώθηση στη Νέα ∆ηµοκρατία, που υπό προϋποθέσεις θα µπορούσε να επιτύχει και την αυτοδυναµία.
Γι’ αυτό άλλωστε στην τελευταία οµιλία του προς τους τοµεάρχες της Ν.∆., ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να τολµήσει εκλογές ώστε να επιβεβαιωθεί από τον λαό το «αφήγηµά» του περί τέλους των µνηµονίων και εξόδου στις αγορές.
Οπως παρατηρούν αναλυτές δηµοσκοπικών εταιρειών αλλά και πολιτικά πρόσωπα που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλήτα δύο αυτά νέα στοιχεία είναι:
– Η ογκούµενη αγανάκτηση των πολιτών.
– Η κανονικότητα που η επιχειρηµατική τάξη της χώρας πιστεύει µπορεί να επανέλθει µε κυβέρνηση της Ν.∆. Η λαϊκή αγανάκτηση, πέραν του ότι είναι εµφανής, θα αποτυπωθεί και στην ανάλυση των ευρηµάτων της έρευνας για το «τι πιστεύουν οι Ελληνες για το 2018», που έχει διεξαγάγει η εταιρεία ερευνών ∆ιαΝΕΟσις και θα προβληθεί σε ειδική εκδήλωση στις 17 Μαΐου. Από τα πρώτα στοιχεία της σχετικής έρευνας έχει προκύψει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (65%) επιθυµούν χαµηλότερη φορολογία, ακόµη και αν µειωθεί η κρατική µέριµνα προς την ελληνική κοινωνία.
Αυτό σηµαίνει δύο τινά: Πρώτον, ότι η κοινή γνώµη είναι αγανακτισµένη µε τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. ∆εύτερον, ότι οι πολίτες θεωρούν δεδοµένη πλέον την αναντιστοιχία µεταξύ των φόρων που πληρώνουν και της εκπλήρωσης των στοιχειωδών υποχρεώσεων του κράτους προς αυτούς, όπως είναι η κοινωνική πρόνοια. Σηµειώνεται ότι πρόσφατα ο ΟΟΣΑ κατέταξε την Ελλάδα µεταξύ των 4 πρώτων χωρών παγκοσµίως ως προς την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας.
Η ανασφάλεια είναι µία άλλη αιτία αγανάκτησης των Ελλήνων, που έχει να κάνει µε την καθηµερινότητά τους. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι στην έρευνα της ∆ιαΝΕΟσις, περίπου οι µισοί Ελληνες (49,8%) συµφωνούν µε την επαναφορά της θανατικής ποινής!
Η ακραία αυτή άποψη είναι συνεπακόλουθο εκείνης για την ασφάλεια που έχει η κοινή γνώµη και που αποτυπώθηκε σε έρευνα της Pulse. Ετσι το 68% δεν είναι ικανοποιηµένο από το επίπεδο ασφάλειας, ενώ και αυτό είναι αξιοσηµείωτο δεν είναι ικανοποιηµένο και το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!
Στην ανωτέρω κοινωνική δυσφορία θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δικαιολογηµένη αγανάκτηση των συνταξιούχων, που είναι τα πρώτα θύµατα κάθε φορά των κυβερνητικών µέτρων. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι από τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή σε µερικούς µήνες από σήµερα, θα δουν ακόµη περισσότερο µειωµένες τις συντάξεις τους.
Τέλος, όσον αφορά στη λαϊκή αγανάκτηση, αυτό που ακυρώνει το αφήγηµα Τσίπρα περί εξόδου από τα µνηµόνια κ.λπ. είναι το γεγονός ότι οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι το 52,4% των Ελλήνων πιστεύει ότι δεν πρόκειται να βγούµε από την οικονοµική κρίση ούτε σε 10 χρόνια, γεγονός που το χρεώνεται η σηµερινή κυβέρνηση.
Αλλωστε στην τελευταία δηµοσκόπηση της Rass, το 75% θεωρεί ότι η έξοδος από τα µνηµόνια, που διατυµπανίζει η κυβέρνηση και θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι αποτελεί το εκλογικό του ατού, δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονοµική και κοινωνική πολιτική προς όφελος του λαού. Πράγµα που σηµαίνει ότι η κοινή γνώµη δεν πείθεται από την κυβερνητική επιχειρηµατολογία ότι βελτιώνονται τα πράγµατα.
Ψευδοπροοδευτισμός
Τέλος, άλλες τρεις διαπιστώσεις, που έχουν να κάνουν µε την αξιολόγηση από την κοινωνία των κυβερνητικών επιλογών και που τη φέρνουν στην απέναντι όχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν την απόρριψη του ψευδοπροοδευτισµού της κυβέρνησης. Ετσι:
– Εχει αυξηθεί κατά 10,7%, σε σχέση µε ανάλογα περυσινά ευρήµατα, το ποσοστό των Ελλήνων που διαφωνεί µε τους γάµους οµόφυλων ζευγαριών (57,4%).
– Κοντά στους µισούς Ελληνες (48%) έχουν δηλώσει ότι πηγαίνουν τουλάχιστον 12 φορές τον µήνα στην εκκλησία. Το εύρηµα αυτό δείχνει στην ουσία ότι η µεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν είναι ασφαλώς µόνον όσοι δηλώνουν ότι εκκλησιάζονται αποδοκιµά ζει τα παιγνίδια που κάνει σε βάρος της Εκκλησίας η αριστερή κυβέρνηση. Κι αυτό ασφαλώς επηρεάζει και τις διαθέσεις της κοινωνίας απέναντί της. Ουδόλως τυχαίο είναι ότι σε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις κυκλοφορίες των εφηµερίδων, αύξηση εµφανίζουν µόνον οι εφηµερίδες… θρησκευτικού περιεχοµένου!
– Από την άλλη πλευρά, αποδοκιµάζονται και οι κρατικιστικές αντιλήψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 60,2% είναι σύµφωνο µε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστηµίων στη χώρα µας. Που, κατ’ αντιδιαστολή, σηµαίνει ότι αποδοκιµάζει πλήρως η κοινή γνώµη το σηµερινό επίπεδο λειτουργίας των κρατικών πανεπιστηµίων.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά