Υγεία

Τα Prix Galien, o σημαντικότερος θεσμός βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας, καθιερώθηκε και στην Ελλάδα

B117094C808264EFC9818B17792B6F5A.jpgΑθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2015 – Με αφορμή τη διεξαγωγή για δεύτερη φορά στη χώρα μας των διεθνούς φήμης φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραχωρήθηκε σήμερα σχετική συνέντευξη τύπου στο Divani Caravel Hotel.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου, ανέφερε: «O θεσμός των Prix Galien καθιερώθηκε στη χώρα μας σε μια περίοδο που θεωρώ ότι η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία είναι επιβεβλημένη, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας», ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου θεσμού, τη δημιουργία δύο νέων σπουδαίων βραβείων, το Galien Scientific Research Award και το Patient Initiative Award. 

«Σκοπός του βραβείου των Συλλόγων Ασθενών είναι να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα επισφραγιστεί με την καθιέρωση και λειτουργία της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών, η οποία θα επιμορφώσει τα μέλη των συλλόγων ασθενών σε θέματα που έχουν πραγματικά ανάγκη με απώτερο σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και την αρτιότερη διεκδίκηση των παροχών που δικαιούνται από την Πολιτεία» τόνισε χαρακτηριστικά η κα. Περγιαλιώτου. 

Κλείνοντας την ομιλία της στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία του θεσμού και στο ρόλο που εξυπηρετεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «Τα Prix Galien Greece, για μένα προσωπικά υπηρετούν κι έναν άλλο ιερό σκοπό: όλη αυτή η πρωτοβουλία έχει κατορθώσει να φέρει κοντά την επιστημονική κοινότητα, την Πολιτεία, τους ασθενείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να τους περάσει το εξής μήνυμα ότι η κλινική έρευνα και τα προϊόντα που απορρέουν από αυτήν ως πολύτιμο αγαθό της, έχουν ανεκτίμητη αξία για τη ζωή όλων μας. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ώστε τα καινοτόμα προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες και οι νέες θεραπείες να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς».    

Στην αξία των Prix Galien Greece ως του μοναδικού θεσμού που εξάρει την αξία της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και στη σημασία της κλινικής έρευνας και των καινοτόμων φαρμάκων για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών υγείας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής και Διευθυντής της  Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Χρούσος. Κατά τα λεγόμενα του κ. Χρούσου «Η τεράστια ανάπτυξη στη βιολογία και τη τεχνολογία τα τελευταία 30 χρόνια έχουν σαν επακόλουθο την όλο και αυξανόμενη παραγωγή πολλών εξαιρετικών, νέων, καινοτόμων φαρμάκων. Βέβαια, η  υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα και η πολυπλοκότητα της γνώσης που αυξάνει ραγδαία υπαγορεύουν την συνεργασία πολλών ειδικών επιστημόνων και την χρήση διαφόρων τύπων τεχνολογιών. Η ανακάλυψη ενός φαρμακευτικού στόχου, η αναζήτηση δυνητικά θεραπευτικών ουσιών, που πολλές φορές αριθμούν σε δεκάδες χιλιάδες και η αναζήτηση ενός πεπερασμένου αριθμού πιθανόν χρησίμων μορίων διαρκεί αρκετά χρόνια και έχει τεράστιο κόστος. Είναι λοιπόν λογικό τα καινοτόμα φάρμακα να είναι σχετικά ακριβά όταν διατίθενται στην αγορά, γιατί ακριβώς πρέπει να γίνει και η απόσβεση της τεράστιας δαπάνης που έχουν υποστεί οι εταιρείες προκειμένου να τα παράξουν. Όμως αυτή η τεράστια δαπάνη αξίζει τον κόπο, γιατί γίνεται προς όφελος της ανθρωπότητας».

Ο καθηγητής παθολογίας & ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών, κ. Κωνσταντίνος Συρίγος κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης εξήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ακαδημία Ασθενών παρουσιάζοντας το ρόλο και τη δομή της Ακαδημίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Εκτιμώντας τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους, σεβόμενοι την ανιδιοτελή προσφορά των μελών τους, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιώντας την έλλειψη εμπειρίας και κατάρτισής τους, τα Prix Galien Greece, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «σχολείο» εκπαίδευσης για τα στελέχη και μέλη των συλλόγων αυτών. Η «Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών» ή «Galien Patients’ Academy», όπως την ονομάσαμε, κατάρτισε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη συλλόγων ασθενών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα: 

Α. Οργάνωση και λειτουργία μιας εθελοντικής ομάδας 
Βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης ενός εθελοντικού συλλόγου
Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων με έμφαση στη διαχείριση εθελοντών
Χρηματοοικονομική διαχείριση – κατάρτιση και τήρηση προϋπολογισμών
Διεθνείς σχέσεις, σύνδεση με όμορους συλλόγους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Β. Αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών μιας εθελοντικής ομάδας
Ενδυνάμωση των ασθενών – χτίζοντας σχέσεις μεταξύ των ασθενών και με τον γιατρό τους
Ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, του φροντιστή και του περιβάλλοντός του
Εκπαίδευση για τη νόσο – αναζήτηση και αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας
Κλινική έρευνα: βασικές αρχές, ασφάλεια του ασθενή

Γ. εξωστρέφεια και προβολή του έργου μιας εθελοντικής ομάδας
Τεχνικές προσέλκυσης μελών – εθελοντών
Τεχνικές προσέλκυσης πόρων
Βασικές αρχές marketing και επικοινωνίας – προβολή δράσεων και έργου

Δ. Εκπαίδευση στο περιβάλλον δράσης μιας εθελοντικής ομάδας
Σύστημα υγείας: υπηρεσίες, δομή και λειτουργία
Νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων ασθενών
Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες
Συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων: διεθνής εμπειρία
Οικονομικοί περιορισμοί στην άσκηση πολιτικής υγείας 
Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει την άνοιξη του 2015». 

Ολοκληρώνοντας της ομιλία του ο κ. Συρίγος επισήμανε: «φιλοδοξία μας είναι δημιουργήσουμε μια ομάδα στελεχών, εθελοντών μεν, αλλά όχι ερασιτεχνών. Θα πρόκειται για εθελοντές με κατάρτιση και γνώσεις, ικανούς να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό, να αναδείξουν τις δράσεις και να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τους σκοπούς των συλλόγων ασθενών της πατρίδας μας».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Matyas Lakatos, Γενικός Διευθυντής της Amgen Hellas, ο οποίος μέσω της παρουσίασής του επικεντρώθηκε στην αξία της βιοτεχνολογίας και στους λόγους για τους οποίους η Amgen, ως ηγέτιδα εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των Prix Galien.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ PRIX GALIEN GREECE
Ο θεσμός των βραβείων Prix Galien ξεκίνησε το 1970 στη Γαλλία, όταν ένας φαρμακοποιός, ο Roland Mehl θέλησε να προωθήσει τις σημαντικές προόδους που πραγματοποιούνται στη φαρμακευτική έρευνα. 
Εκφράζουν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Για αυτό το λόγο, χαρακτηρίζονται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ στην φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία. 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
Φαρμακευτικά βραβεία
Είκοσι ένα (21) φαρμακευτικά σκευάσματα & ιατρικά μηχανήματα θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Greece 2015. Ακολουθούν όλες οι συμμετοχές με σύντομη αναφορά στην καινοτομία του κάθε υποψήφιου προϊόντος*:
* (Σε περίπτωση δημοσίευσης στοιχειών που αφορούν στα φαρμακευτικά προϊόντα θα πρέπει να αναφέρονται μόνο οι δραστικές ουσίες και όχι οι εμπορικές ονομασίες τους).

I.Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν  
ASTELLAS PHARMACEUTICALS 
oΕμπορική ονομασία: XTANDI  / Δραστική ουσία : Enzalutamide 
oΚαινοτομία:  η πρώτη θεραπεία που στοχεύει τον  κύριο μηχανισμό εξέλιξης του μεταστατικού ανθεκτικoύ στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτη,  προσφέροντας στους ασθενείς σημαντική αύξηση της συνολικής τους επιβίωσης και καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.
ASTELLAS PHARMACEUTICALS 
oΕμπορική ονομασία: DIFICLIR  / Δραστική Ουσία: Fidaxomicin 
oΚαινοτομία: Αποτελεί την πρώτη στοχευμένη θεραπεία για τη λοίμωξη από Clostridium difficile σε ενήλικες ασθενείς, προσφέροντας θεραπευτικό όφελος καθώς επιτυγχάνει σημαντική μείωση του ποσοστού των υποτροπών της λοίμωξης και σημαντική αύξηση της παρατεταμένης κλινικής ίασης
ASTRAZENECA 
oΕμπορική ονομασία: FORXIGA  / Δραστική ουσία: Dapagliflozin 
oΚαινοτομία: Μια νέα θεραπεία για το ΣΔ2 που δρα με μηχανισμό ανεξάρτητο της ινσουλίνης και προσφέρει ισχυρή μείωση της γλυκοζηλιωμένης αιμοσφαιρίνης με τα επιπλέον οφέλη της απώλειας βάρους και της αρτηριακής πίεσης. 
ASTRAZENECA 
oΕμπορική ονομασία: BYDUREON  /  Δραστική ουσία: Exenatide LAR 
oΚαινοτομία: Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί την καινοτόμα χορήγηση της εξενατίδης μέσω των μικροσφαιριδίων Medisorb®   έχοντας ως αποτέλεσμα ισχυρότερη γλυκαιμική ρύθμιση, βελτιωμένη ανοχή,  ελάττωση του αριθμού των χορηγήσεων και καλύτερη συμμόρφωση σε σχέση με την ημερήσια χορήγηση.
NOVARTIS HELLAS 
oΕμπορική ονομασία: ULTIBRO BREEZHALER  / Δραστική ουσία: Indacaterol/glycopyrronium bromide 
oΗ καινοτομία του: Ο πρώτος άπαξ ημερησίως εισπνεόμενος, σταθερός συνδυασμός δύο βρογχοδιασταλτικών σε μια συσκευή. Μέγιστη βρογχοδιαστολή και ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. 
GILEAD 
oΕμπορική ονομασία: SOVALDI  / Δραστική ουσία: Sofosbuvir 
oΚαινοτομία: Το Sofosbuvir άνοιξε  το δρόμο για την οριστική εξάλειψη της Ηπατίτιδας C σε όλους τους ασθενείς, παρέχοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα ίασης των ασθενών σε ποσοστό άνω του 90%.  
ROCHE HELLAS 
oEμπορική ονομασία : ERIVEDGE  / Δραστική ουσία: Vismodegib 
oΚαινοτομία: Η πρώτη, per os – μη επεμβατική, συστηματική θεραπεία για το προχωρημένο βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα, που επιτρέπει σε ασθενείς κοινωνικά αποκλεισμένους λόγω των εμφανών αλλοιώσεων στο δέρμα τους, να ξεπεράσουν την ασθένειά τους και να ανακτήσουν την κοινωνική τους ζωή.

II. Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν 
AMGEN HELLAS 
oΕμπορική ονομασία: XGEVA  / Δραστική ουσία: Denosumab 
oΗ καινοτομία του: Το denosumab είναι  ένα πλήρως  ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα και ο πρώτος και μοναδικός αναστολέας του RANKL. Διαρρηγνύει το φαύλο κύκλο που προκαλεί οστική καταστροφή και προλαμβάνει τα σκελετικά συμβάματα σε ενήλικες με οστικές μεταστάσεις από συμπαγείς όγκους. 
GENZYME 
oΕμπορική ονομασία : LEMTRADA  / Δραστική ουσία : Alemtuzumab 
oKαινοτομία : Είναι το καινούριο μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι των Τ και Β  λεμφοκυττάρων που με  2 θεραπευτικές συνεδρίες αποτελούμενες από 8 συνολικά εγχύσεις οδηγεί σε τροποποίηση της νόσου προσφέροντας μακροχρόνιο όφελος στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση 
GSK 
oΕμπορική ονομασία: BENLYSTA  / Δραστική ουσία: Belimumab 
oΚαινοτομία : Το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε ειδικά για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο εδώ και 50 χρόνια και το οποίο στοχεύει σε έναν από τους υποκείμενους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της νόσου. 
NOVARTIS HELLAS 
oΕμπορική ονομασία : BEXSERO  / Δραστική ουσία : 4CMenB (NHBA, NadA, fHbp, PorA 1.4)
oΚαινοτομία :  Είναι  το πρώτο εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β με τη δυνατότητα παγκόσμιας κάλυψης και αποτελεί προϊόν  εικοσαετούς επαναστατικής γονιδιωματικής έρευνας ονόματι Reverse Vaccinology 
ROCHE HELLAS 
oEμπορική ονομασία: PERJETA  / Δραστική ουσία: Pertuzumab 
oΚαινοτομία: Το  pertuzumab  είναι ο πρώτος αναστολέας διμερισμού του υποδοχέα HER2 (HDI), που αναστέλλει τον ετεροδιμερισμό του με άλλους υποδοχείς της οικογένειας HER. Σε συνδυασμό με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη προσδίδει πρωτοφανή αύξηση της συνολικής επιβίωσης στις ασθενείς με HER2 θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία για τη μεταστατική τους νόσο.
ROCHE HELLAS 
oΕμπορική ονομασία: KADCYLA  / Δραστική ουσία: Trastuzumabemtansine 
oΚαινοτομία: Συνδυασμός στοχευμένου μονοκλωνικού αντισώματος, σταθερού συνδέτη και ενός ισχυρού κυτταροτοξικού παράγοντα που στοχεύει επιλεκτικά μόνο τα καρκινικά κύτταρα με ελάχιστη επίδραση στο φυσιολογικό ιστό προσφέροντας ποιότητα ζωής στις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. 
MSD 
oΕμπορική ονομασία: SIMPONI  / Δραστική ουσία: Golimumab 
oΚαινοτομία: Το Golimumab είναι ένα πρωτοποριακό μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον αντι-TNFπαράγοντα που αναπτύχτηκε με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της βιοτεχνολογίας από διαγονιδιακά ποντίκια που παράγουν μόνο ανθρώπινες πρωτεΐνες, και στοχεύει στην αντιμετώπιση σημαντικών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Χορηγείται από εξελιγμένη συσκευή που βασίστηκε στις εκφρασμένες ανάγκες των ασθενών για ευκολία χορήγησης.
SANOFI 
oΕμπορική ονομασία: ZALTRAP  / Δραστική ουσία: Aflibercept 
oΗ καινοτομία του: Πρόκειται για πρωτεΐνη σύντηξης που διαφοροποιείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα και στοχεύει στο σύνολο των αυξητικών παραγόντων του ενδοθηλίου των αγγείων (VEGF) που σε συνδυασμό με το χημειοθεραπευτικό σχήμα FOLFIRI σε ασθενείς με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, έδειξε στατιστικά σημαντικά κλινικά οφέλη σε όλα τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα τελικά σημεία της εγκριτικής μελέτης.

III. Καλύτερο “ορφανό” φάρμακο (για σπάνια πάθηση) 
GENESIS PHARMA 
oΕμπορική ονομασία: IMNOVID  / Δραστική ουσία: Pomalidomide 
oΚαινοτομία: H πομαλιδομίδη σε συνδυασμό με τη δεξαμεθαζόνη ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προηγούμενα θεραπευτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένης τόσο της λεναλιδομίδης όσο και της βορτεζομίμπης, και έχουν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου κατά την τελευταία θεραπεία.  Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν κάποια ξεκάθαρη θεραπευτική επιλογή και η επιβίωση ήταν μόλις τρεις μήνες  χωρίς περαιτέρω θεραπεία. H πομαλιδομίδη είναι ένα προϊόν καινοτομίας που έρχεται να καλύψει αυτή την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη και αποτελεί το πρώτο φάρμακο στην Ευρώπη που παρατείνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και τις παραμέτρους που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό Πολλαπλό Μυέλωμα μετά από θεραπεία με λεναλιδομίδη και βορτεζομίμπη. 
ACTELION PHARMACEUTICALS 
oΕμπορική ονομασία: OPSUMIT  / Δραστική ουσία: Macitentan 
oKαινοτομία: H μακιτεντάνη είναι μια καινοτόμος θεραπεία για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, μια χρόνια και απειλητική για τη ζωή διαταραχή. Οι ιατροί έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους ένα φάρμακο με αποδεδειγμένη θετική επίδραση στο σύνθετο καταληκτικό σημείο της νοσηρότητας/θνητότητας και στη νοσηλεία. Οι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορούν πλέον να ατενίζουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
ROCHE HELLAS 
oΕμπορική ονομασία: GAZYVARO   / Δραστική ουσία : Obinutuzumab 
oΗ καινοτομία του: To Obinutuzumab  είναι το πρώτο τύπου ΙΙ μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει υποστεί βιοτεχνολογική τροποποίηση. Είναι το μοναδικό μονοκλωνικό αντίσωμα με αποδεδειγμένη υπεροχή έναντι του rituximab στη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία και συννοσηρότητες.

IV. Καλύτερη ιατρική συσκευή ή διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα ή βιοδείκτης ή ιατροτεχνολογικό προϊόν 
ABBOTT LABORATORIES HELLAS 
oΕμπορική ονομασία:  FreeStyle Precision Neo 
oΚαινοτομία: Ένα εύχρηστο σύστημα μέτρησης της γλυκόζης και κετόνης αίματος και παράλληλα ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης της θεραπείας με ινσουλίνη, καθώς αναγνωρίζει και ειδοποιεί για χαμηλές ή υψηλές τιμές γλυκόζης και προσφέρει καθοδήγηση στην τιτλοποίηση βασικής ινσουλίνης και προσαρμογής γευματικών δόσεων.
ROCHE DIAGNOSTICS (HELLAS)
oΕμπορική ονομασία: Τεστ προεκλαμψίας Elecsys® sFlt-1/PIGF ratio 
oΚαινοτομία: Οι ανοσοδοκιμασίες Elecsys® sFlt-1 και PlGF, είναι οι πρώτες αυτόματες διαγνωστικές αναλύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με το υπόλοιπο ιστορικό, επιτρέπουν τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη είτε τον αποκλεισμό ανάπτυξης προεκλαμψίας για το διάστημα της επόμενης μίας (1) εβδομάδας, είτε τον καθορισμό της θετικής διάγνωσης ανάπτυξης προεκλαμψίας εντός των επόμενων 4 εβδομάδων, σε εγκύους για τις οποίες υπάρχει υποψία υψηλού κινδύνου
*Οι εξετάσεις εκτελούνται από την 20η εβδομάδα της κύησης.
SIEMENS
oΕμπορική ονομασία:  MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging 
oΚαινοτομία: Η λύση “SIEMENS Miyabi” συνδυάζει τη διαγνωστική απεικόνιση (αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο) με την επεμβατική θεραπεία (αγγειογράφο), ενισχύοντας  τα πλεονεκτήματα των δύο μεθόδων .

To Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum»
Ιδιαίτερη θέση κατέχει για τα Prix Galien Greece, το Ανθρωπιστικό Βραβείο « Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. 
Το συγκεκριμένο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο. Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά στον κόσμο.

Το Ερευνητικό Βραβείο «Galien Scientific Research Award»
Τα Prix Galien Greece ως θεσμός που επιβραβεύει κατεξοχήν την έρευνα και την καινοτομία, δεν θα μπορούσαν να εξαιρέσουν από τη διαδικασία της βράβευσης και την καθαυτή έρευνα. Συνεπώς φέτος, εγκαινιάζεται ένα νέο βραβείο, το Galien Scientific Research Award, το οποίο θα επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας.
Για το 2015 το συγκεκριμένο βραβείο θα απονεμηθεί στον ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

To Βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award»
Για πρώτη φορά φέτος τα Prix Galien, αποφάσισαν να εγκαινιάσουν ένα νέο βραβείο που αφορά στους Συλλόγους Ασθενών, το Patient Initiative Award. 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας. 

Στη διαδικασία αξιολόγησης για το νεοσύστατο αυτό βραβείο συμμετείχαν σαράντα ένας (41) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. 

oΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
oΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ν. HΡAKΛΕΙΟΥ
oΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
oΕΤΑΙΡΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΕΕΝΑΛ)
oΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΖΧΕΙΜΕΡ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
oΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»
o«ΦΛΟΓΑ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ «Η ΠΙΣΤΗ» 
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ-ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ-ΦΙΛΩΝ-ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι.» ΑΘΗΝΩΝ 
oΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΜΕΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ»
oΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» 
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ ΚΡΗΤΗΣ 
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
oΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΩΔΗ ΚΥΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟ
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ (ΠΕΣΠΑ)
oΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΖΩΔΟΥΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΕΩΣ 
oΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
oΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ 
oΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ 
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
oΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ»
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»
oMKO «ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ HIV 
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΕΠΥ ADHD Hellas 
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ (ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α.)
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ 
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ (Π.Ε.Α.) 
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ 
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ (Π.Ε.Α.Ν.Δ.)
oΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΨΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. ΣΕΡΡΩΝ 
oΚΙΝΗΣΗ ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.)
oΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ ” ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ«
oΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
oΓΟΝΕΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ RETT «ΑΓΓΕΛΟΙ ΓΗΣ»
oΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΨΩΡΙΑΣΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ «ΚΑΛΥΨΩ» 

Ο νικητής του βραβείου πέρα από το μετάλλιο των Prix Galien θα κερδίζει και ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 10.000€.
Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα επισφραγιστεί με την καθιέρωση και λειτουργία της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών (Galien Patients’ Academy) η οποία θα επιμορφώσει τα μέλη των συλλόγων ασθενών σε θέματα που έχουν πραγματικά ανάγκη με απώτερο σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και την αρτιότερη διεκδίκηση των παροχών που δικαιούνται από την Πολιτεία.  Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών είναι ο καθηγητής παθολογίας & Ογκολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Συρίγος.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Η κριτική επιτροπή των Prix Galien Greece, αποτελείται από διεθνούς φήμης διακεκριμένους επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της γενετικής, της βιοτεχνολογίας, της φαρμακολογίας, της χημείας και της μοριακής βιολογίας.

Πρόεδρος
o Δρ. Αριστείδης Α. Ν. Πατρινός, αντιπρόεδρος Εταιρικών Υποθέσεων της Synthetic Genomics, Inc (SGI) με ιστορικό ρόλο στο ερευνητικό έργο χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος. 
Μέλη
o Στυλιανός Ε. Αντωναράκης, καθηγητής με έδρα Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενομικής iGE3 της Γενεύης.
o Γεώργιος Βέλμαχος, καθηγητής χειρουργικής, Ιατρική Σχολή του Harvard, Κλινική Τραύματος, Τμήμα Επείγουσας Χειρουργικής, Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, (MGH), Βοστόνη, ΗΠΑ
o Δρ. Στάθης Γκόνος, πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης στη Βρετανία και Docent Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Όρεμπρο στη Σουηδία.
o Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Κρήτης, συνεργαζόμενος ερευνητής του Ίδρυματος Τεχνολογίας & Έρευνας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai Νέας Υόρκης.
o Μελέτιος Α. Δημόπουλος, Αιματολόγος-Ογκολόγος, καθηγητής Θεραπευτικής, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
o Δημήτριος Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
o Ιωάννης Λεκάκης, καθηγητής καρδιολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, Διευθυντής Β΄  Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
o Ιωάννης Ματσούκας, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου του New Brunswick, Fredericton, Καναδάς, όπου ασχολήθηκε με τη βιολογία και τη σύνθεση πεπτιδίων και μιμητών.
o Νίκος Κ. Μοσχονάς, καθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής, δ/ντης του Εργαστηρίου Γεν. Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Πατρών. 
o Κλεομένης Μπάρλος , καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους σύνθεσης πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Ειδικότερα η ρητίνη, γνωστή και ως «Barlos Resin», θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη διεθνώς στον τομέα των ρητινών και χαρακτηρίστηκε ως σταθμός στην εξέλιξη της σύνθεσης φαρμάκων σε στερεά φάση και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
o Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Mέλη της κριτικής επιτροπής που αξιολογούν τις υποψηφιότητες του βραβείου Patient Initiative Award αποτελούν οι παρακάτω σημαίνουσες προσωπικότητες:

o Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής καρδιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντης Καρδιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας,  
o Χαρά Κανή, προϊσταμένη Τμήματος Φαρμακευτικής Πολιτικής ΕΟΠΥΥ 
o Πάρης Κοσμίδης, παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Β’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, 
o Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής Management & HR, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 
o Κυριάκος Σουλιώτης, επικ. καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 
o Δρ. Άγις Τσουρός, Διευθυντής Τμήματος Πολιτικής & Διακυβέρνησης για την Υγείας, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) 
o Μαρία Χούκλη, δημοσιογράφος

Στο συγκεκριμένο βραβείο, δικαίωμα βαθμολόγησης είχαν και οι δημοσιογράφοι υγείας, οι οποίοι με την ψήφο τους βαρύνουν κατά 30% το τελικό αποτέλεσμα. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία